" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Οι Μυκήνες στο βόρειο Ατλαντικό…


Τα νησιά Φερόες, βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Αποτελούν μια αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948.
Στο δυτικότερο άκρο της νησιωτικής αυτής ομάδας βρίσκεται ένα νησί που κατοικείται από μερικές δεκάδες κατοίκους και ονομάζεται, όσο παράξενο και αν ακούγεται, Μυκήνες!
Παρατηρείται το φαινόμενο τα τοπικά ονόματα πολύ δύσκολα να αλλάζουν, χωρίς την επέμβαση κάποιου κατακτητή. Το συγκεκριμένο, ως όνομα, δεν σημαίνει κάτι, ούτε στην τοπική γλώσσα (Faroese) προς την οποία μοιάζει εντελώς ξένο, αλλά ούτε στη Δανική γλώσσα.
Από πλευράς φωνητικής, επίσης δεν μοιάζει καθόλου με τα ονόματα των υπολοίπων νησιών, τα οποία αντίθετα -όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, παρατηρώντας τους παρακάτω χάρτες -, μεταξύ τους παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη γλωσσική ομοιογένεια. Επομένως, αν κάποιος υπέθετε ότι το όνομα αυτό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Αιγαίο δε θα τον περνούσαμε και για τρελό…
Ένα γραφικό νησάκι στη μέση του πουθενά…
Επειδή η παραπάνω ένδειξη δεν είναι βέβαια η μόνη που σκιαγραφεί την εξάπλωση των πρωτοελλήνων και οι ναυτικές ικανότητες Μυκηναίων, Μινυών και Μινωιτών να ταξιδεύουν εκτός Μεσογείου είναι γνωστές, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το απόμακρο αυτό νησί κατέχει την ονομασία του από την εποχή που τα πρωτοελληνικά πλοία ταξίδευαν στην Αμερική, ακολουθώντας το Ρεύμα του Κόλπου για την προμήθεια χαλκού και πιθανότατα χρησιμοποιούσαν -μεταξύ άλλων- και τα νησιά Φερόες ως σταθμούς ανεφοδιασμού κατά την επιστροφή τους στην Ευρώπη.

Τυπικά σπίτα στο νησί Μυκήνες
prionokordela.gr


Στην ιστοσελίδα ΕΔΩ  μπορείτε να διαβάσετε κάποιες ερμηνείες σχετικά με την προέλευση του ονόματος, αλλά μάλλον δεν θα βρείτε καμμία σχέση με την πόλη των Ατρειδών!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου