" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σκόπια: Παρήγγειλαν άγαλμα του Φίλιππου Β΄ σε χυτήριο του Βελιγραδίου

 Η «μνημειολατρεία» των Σλάβων της πΓΔΜ, δεν έχει τέλος. Κάθε τόσο ‘ξεσηκώνουν’ και κάποιο μνημείο από την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία, ιστορία, προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να την καρπωθούν ως ιστορική ‘συνέχειά’ τους.

«Ένα ακόμη μνημείο του Φιλίππου Β’ θα στηθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης των Σκοπίων, στον οικισμό «Автокоманда»-Αυτοκομάντα, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το κέντρο, στην αριστερή όχθη του Αξιού ποταμού και ανατολικά του δάσους του Γαζή Μπαμπά», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βεστ’.


Το χυτό χάλκινο μνημείο, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα φιλοτεχνηθεί στο Βελιγράδι.


Χθες ο Δήμος του ‘Γαζή Μπαμπά’, υπέγραψε σύμβαση με τον γλύπτη, Τόμε Σεραφιμόφσκι, ο οποίος είναι γνωστός για έργα του που κοσμούν τρία σημεία στην πΓΔΜ: Το γλυπτό της Μητέρας Τερέζας στα Σκόπια, του κινηματογραφιστή Μανιάκη στο Μοναστήρι και του Άγιου Κλήμεντου στο λιμάνι της Οχρίδας.


Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε το μνημείο θα κοστίσει 300.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός, επισημαίνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέστ’, ότι δήμαρχος του ‘Γαζή Μπάμπα’ υποστήριξε ότι η πλατεία θα κοσμηθεί με έναν ιππέα, ανεπίσημα δήλωσε ότι είναι μνημείο του Φίλιππου Β’ του Μακεδόνα, πατέρα του Αλεξάνδρου.


Το μνημείο θα είναι πέντε πόδια ύψος, στημένα σε βάθρο, όπου θα υπάρχει μια κρήνη που θα κοσμηθεί και αυτή με ανθρώπινες μορφές.


Το βάθρο θα είναι γραμμένο με ανάγλυφα κυριλλικά γράμματα, σημειώνει η εφημερίδα.


Και από την ιστοσελίδα της "Χρυσής Αυγής" διαβάζουμε σχετικά με το θέμα:

…Και άγαλμα του Φιλίππου στήνουν οι Σκοπιανοί!


Μετά την τελευταία πρόκληση των Σκοπιανών στα μέσα του Ιουνίου 2011 με την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία της πόλης έρχεται ένας νέος παραλογισμός από τους γείτονες με την ανέγερση αγάλματος του Φιλίππου, πατέρα του Αλεξάνδρου. Όπως και την προηγούμενη φορά η κυβέρνηση δεν τολμά να ονομάσει ξεκάθαρα το άγαλμα όπως θέλει και έτσι ο Φίλιππος θα ονομαστεί “Πολεμιστής με συνοδευτικά στοιχεία” όπως και ο Μέγας Αλέξανδρος ονομάστηκε “Έφιππος πολεμιστής”.
Το άγαλμα θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης απέναντι από την χαρακτηριστική κεντρική πέτρινη γέφυρα και θα το περιτριγυρίζουν 4 συντριβάνια. Το έργο θα ανέρχεται συνολικά στα 28 μέτρα με το 13 μέτρων άγαλμα να βρίσκεται πάνω σε βάθρο 15 μέτρων. Τα συντριβάνια θα έχουν και αυτά αγάλματα αρχαίων πολεμιστών (Ελλήνων φυσικά) χωρίς συγκεκριμένες ονομασίες και αυτά. Το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου θα κοιτάει προς το άγαλμα του “Έφιππου πολεμιστή”. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα γύρω κτίρια θα ανακαινιστούν σε “νεοκλασικό” ρυθμό έτσι ώστε οι προσόψεις τους να ταιριάζουν με το μεγαλοπρεπές άγαλμα.
Όλα αυτά γίνονται σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα των Σκοπιανών που ονομάζεται “Σκόπια2014″ και έχει σαν στόχο την ανέγερση αγαλμάτων και μνημείων σε όλη την πρωτεύουσα για να “τιμήσουν την ιστορία της χώρας”. Σε αυτό το πρόγραμμα συγκαταλέγονται και ένα μουσείο ιστορίας, δύο νέες γέφυρες, μία αψίδα θριάμβου (!), ένας οβελίσκος και αμέτρητα μεγάλα και μικρότερα αγάλματα.
 Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην γείτονα και ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για την παραχάραξη της ιστορίας και την εμφύτευση “μακεδονικού” πατριωτισμού στους πολίτες μίας χώρας που ψάχνει εθνική ταυτότητα, στην Ελλάδα οι αξιωματούχοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν φαίνεται να ξυπνούν έγκαιρα. Κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν την όλη κατάσταση ακίνδυνη, ίσως ακόμα και γελοία. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον η Ελληνική αδιαφορία και η Σκοπιανή επιμονή δεν θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων.
Όσο μας κυβερνούν μνημονιακές μαριονέτες όμως δεν περιμένουμε τίποτα παραπάνω… Ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να δώσει την αρμόζουσα απάντηση στους Σκοπιανούς και σε όσους τολμούν να διαστρεβλώνουν και να κλέβουν την Ιστορία μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου