" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

NASA: Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης Γη!


Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, NASA, ανακοίνωσε εχθές ότι ανακάλυψε έναν νέο πλανήτη ο οποίος διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Γης.
Η ανακάλυψή του έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, που εκτοξεύθηκε το 2009, σε μια προσπάθεια εντοπισμού νέων πλανητών. Όσον αφορά τον πλανήτη, βρίσκεται σε περιοχή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι στους 22 βαθμούς Κελσίου περίπου.

 Η ονομασία του νέου πλανήτη είναι Keppler 22-b και βρίσκεται 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς.
Αντίστοιχους πλανήτες είχε βρει άλλες τρεις φορές το τηλεσκόπιο, στην ίδια ζώνη του Διαστήματος, αλλά κανείς δεν ήταν τόσα πολλά «υποσχόμενος». Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το μέγεθός του είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερο της Γης. Η σύστασή της επιφάνειάς του φαίνεται να είναι μεταξύ της Γης, βραχώδης, και του Ποσειδώνα, υγρή και αέρια, αλλά με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του να καλύπτεται από υδάτινες εκτάσεις.
Η NASA προκειμένου να επιβεβαιώσει ως πλανήτη αυτά που εντοπίζει το τηλεσκόπιο, χρειάζεται να γίνουν τρεις «συναντήσεις». Η τελευταία για τον Keppler 22-b έγινε πριν από ένα χρόνο, λίγο πριν σταματήσει για λίγο τη λειτουργία του το τηλεσκόπιο. Για το αν υπάρχει ήδη ζωή στον πλανήτη, γίνονται έρευνες. Κι όταν μιλάμε για ζωή σε άλλο πλανήτη, οι επιστήμονες ερευνούν από την ύπαρξη μικροβίων μέχρι οργανισμών με εξελιγμένη νοημοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου