" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας…

Δεν μπορεί κανείς παρά να ανησυχήσει παρατηρώντας τα τελευταία 24ωρα τη συνεχή κλιμάκωση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, μια κλιμάκωση η οποία δυνητικά επηρεάζει στην κυριολεξία όλα τα ανοικτά μέτωπα στο επίπεδο της διεθνούς ασφάλειας, ενώ εμπλέκει και τα ελληνικά συμφέροντα.
Στην τελευταία εξέλιξη ο Ρώσος πρωθυπουργός και αναμενόμενος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ τόνισε πως εκατομμύρια δολάρια από ξένα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι Ρώσοι ψηφοφόροι.
Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τις καθημερινές διαδηλώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές καταγγέλλοντας νοθεία και μεροληψία στις εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν κατηγόρησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι «έδωσε σήμα» στους αντίπαλους του Κρεμλίνου. «Έδωσε το σήμα για την έναρξη» της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, είπε αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές έδρασαν «με την υποστήριξη» της Ουάσινγκτον. Η Κλίντον «έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση».
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών, για τις οποίες η Κλίντον υποδήλωσε ότι δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σε μια πρώτη απόπειρα προσέγγισης του θέματος η εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει είναι ότι το θέμα αυτό αποτελεί πολιτική «ντρίμπλα» του Ρώσου ηγέτη με σκοπό να συσπειρώσει το εσωτερικό της Ρωσίας γύρω του και να αποκαταστήσει την απήχησή στους Ρώσους η οποία βαίνει μειούμενη, εάν πιστέψουμε τόσο τα αποτελέσματα των εκλογών όσο και τις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι όμως την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να μας ανησυχεί σφόδρα: Οι δυο δυνάμεις δείχνουν να διαφωνούν σε ζητήματα όπως η πυραυλική άμυνα, η Συρία, το Ιράν και μερικά ακόμα.


Σε πρακτικό επίπεδο: Όσο συνεχίζεται η «αποδόμηση» του Πούτιν στο πλαίσιο της ρωσικής κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρο ελέγχου της κατάστασης στο εσωτερικό με την περαιτέρω εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, τον μόνο ίσως θεσμό που ο Πούτιν δείχνει να εμπιστεύεται (τους στρατιωτικούς τους «τακτοποίησε» με τις τρομακτικές αυξήσεις, μέχρι και 200%, στις αποδοχές τους). Επίσης, κίνητρο υπάρχει για την εξεύρεση εξωτερικού εχθρού ώστε στη συνέχεια να λειτουργήσει το μήνυμα του «ρωσικού μεγαλείου» που αποκαθιστά η ηγεσία του Κρεμλίνου, με σκοπό να αντιμετωπίσει τους όποιους ακτιβιστές, είτε χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό είτε όχι.
Στο τελευταίο θέμα το επιχείρημα του Πούτιν δεν είναι και πολύ ισχυρό, αφού θα αποτελούσε πλήγμα στην εικόνα των μυστικών υπηρεσιών να δρουν τόσο ανενόχλητοι ξένοι πράκτορες, ενώ οι «ακτιβιστές» στο εσωτερικό να μην φοβούνται ότι θα καταλήξουν φιλοξενούμενοι του ρωσικού δημοσίου σε κάποια φυλακή της Σιβηρίας…
Υπενθυμίζουμε, ότι αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας μεγιστοποιεί τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας για τους Αμερικανούς, ακόμα και της συγκεκριμένης ισλαμικής Τουρκίας με τις γνωστές πρακτικές, ενώ ο κίνδυνος για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής μεγιστοποιείται…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου