" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε το "Χέρι του Θεού"; - Αγωνία για την ανακοίνωση του CERN

Με αγωνία αναμένει η επιστημονική κοινότητα  – και όχι μόνο –του πλανήτη την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για την πορεία των ερευνών για το μποζόνιο Χιγκς. 
Η ανακάλυψη του σωματιδίου που θεωρείται το «Χέρι του Θεού» ή «σωματιδίου του Θεού» στην διαδικασία δημιουργίας του Σύμπαντος, θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη αν βέβαια τα πειράματα των ερευνητών ATLAS και CMS αποβούν θετικά.  
 
Two teams at the LHC have seen hints of what may well prove to be the Higgs
 Οι υπεύθυνοι του CERN πάντως, αν και δεν σχολιάζουν σχετικά, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ανακοινώσεις δεν θα περιέχουν κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Aποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

 
Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μέχρι σήμερα παρά τις εντατικές προσπάθειες των επιστημόνων δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός του σωματιδίου που έχει λάβει ανάμεσα στους άλλους χαρακτηρισμούς και αυτόν του «σωματιδίου του Θεού ».

Πάντως ο επικεφαλής του προγράμματος ATLAS Μπιλ Μάρεϊ με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του «Nature» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά επισημαίνοντας ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί – οι επιστήμονες αναζητούν πραγματικά το αδύνατο φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια (!) συγκρούσεις πρωτονίων.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ, με εσωτερικό e-mail στους εργαζομένους τόνισε ότι η αυριανή επίσημη ανακοίνωση δεν αναμένεται να αποκαλύψει κάποιο σαφές στοιχείο υπέρ της ύπαρξης του ασύλληπτου σωματιδίου. «Τα αποτελέσματα θα βασίζονται στην ανάλυση αρκετά περισσότερων δεδομένων από εκείνα που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι, τα οποία θα σημαίνουν μια σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση για το μποζόνιο Χιγκς, δεν θα είναι όμως αρκετά ώστε να γίνει μια οριστική ανακoίνωση για την ύπαρξη ή μη του Χιγκς».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα (για τους Αγγλομαθείς) στο σχετικό άρθρο :  LHC: Higgs boson 'may have been glimpsed'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου