" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα επτά «δώρα» της εφορίας


Στο ταμείο της εφορίας θα πάνε όλοι οι φορολογούμενοι εντός, του Δεκεμβρίου, καθώς στις 25 μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν έκτακτες εισφορές και τέλη. Συνολικά επτά είναι τα εορταστικά... χαράτσια της εφορίας, από την είσπραξη των οποίων το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων.

 
 1.Έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης»

Εντός του μηνός θα πρέπει να πληρωθεί ακόμη μία δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος. Σε αυτό, πέρα από την εισφορά στα εισοδήματα, περιέχεται το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η εισφορά για τους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

2.Τέλος ακινήτων

Η δόση του τέλους ακινήτων θα καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό ή εξαιρέσεις (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.α.). Στις περιπτώσεις που θα προκύψει, λόγω των λαθών, διαφορά φόρου, αυτή θα καταβληθεί με την επόμενη εκκαθάριση της ΔΕΗ, μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

3.Τέλη κυκλοφορίας

Από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 το Δημόσιο στοχεύει στην είσπραξη 1,2 δις ευρώ. Τα νέα τέλη είναι αυξημένα έως και 13% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώνονται ανάλογα και με την ημερομηνία ταξινόμησης.

4.Φόρος εισοδήματος

Για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν στο «παρά πέντε» και εξ αυτών οι χρεωστικές υπολογίζονται σε 200.000, οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να εξοφλήσουν των εφορία εφάπαξ, χωρίς δηλαδή μα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις

5.Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Ύστερα από νέα παράταση, που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζεται ότι 500 χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 30-12-2011 να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.

6.Υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

Η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από την καταβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων για όσους φορολογούμενους υποβάλουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φόρων και τελών παρελθόντων ετών και πληρώσουν τις σχετικές οφειλές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν σε δόσεις.

7.ΕΤΑΚ 2009 – ΦΑΠ 2010

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου οικονομικών, τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μέχρι το τέλος του έτους και η πληρωμή τους θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο του 2012. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες, προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από :  starata.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου