" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κι άλλο ανέκδοτο: Διάλογος στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων



Προτάσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη και των ανεξάρτητων βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη, Γιώργου Κοντογιάννη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε θετικός σε συζήτηση επί του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες.

 Σημείωσε μάλιστα ότι το θέμα των δανείων «δεν μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα. Τα κόμματα οφείλουν να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων» και αυτό, διότι «δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν δύο φορές, για το ίδιο πράγμα, τα κόμματα: μία, με τη δόση που έχει ήδη προεξοφληθεί στις τράπεζες και άλλη μία, με την ανάληψη της εξόφλησης των τραπεζών από το δημόσιο».

Νωρίτερα, ο κ. Γιαννίτσης είχε αναφέρει ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2000-2011), τα κόμματα στην Ελλάδα έλαβαν αθροιστικά ενισχύσεις ύψους 655 εκατομμυρίων ευρώ, ότι κάθε ψηφοφόρος δίνει 10 ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όταν ο Γερμανός ψηφοφόρος δίνει μόλις 0,7 έως 0,8 ευρώ και ακόμη πως «τα κόμματα ακριβώς όπως το κράτος και πολλοί ιδιώτες, ξεκίνησαν με την κρατική χρηματοδότηση, προχώρησαν στην τραπεζική χρηματοδότηση, υπερδανείστηκαν και βρίσκονται σήμερα στην ίδια προβληματική κατάσταση με το Δημόσιο».

Από την πλευρά της η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες πήραν δάνεια τα κόμματα και που πήγαν τα χρήματα. "Τα κόμματα δεν αρκέστηκαν στις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά αναζητήσαν έσοδα από τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Από τα 244,2 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν σήμερα τα κόμματα, τα 235 εκατομμύρια είναι χρέη από δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

Σύμφωνος με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έως και 50%, δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. 
«Η ΝΔ μπορεί να εξαντλήσει τις υποχρεώσεις της και με το 50% της κρατικής χρηματοδότησης. Το πρόβλημα μας είναι σήμερα ότι οι τόκοι για παλαιότερα δάνεια είναι 8,2%».
Στα συμπεράσματα της επιτροπής Σοφών, που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να συζητηθεί και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η απαγόρευση της χρηματοδότησης από τράπεζες.

«Είναι συκοφαντικό ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του. Το αποδεικνύουν και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ», υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος, Σπ. Χαλβατζής. 
Ξεκαθάρισε όμως ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς τα ονόματα των μελών, των φίλων και των οπαδών του.

«Τα Ινστιτούτα και τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών και των κομμάτων είναι γεμάτα λεφτά», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν χρωστάει τίποτε και σε κανένα και ζητώντας να αλλάξει ο νόμος χωρίς κωλυσιεργίες.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το ύψος της κρατικής επιχορήγησης αλλά με όρους διαφάνειας», είπε και οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα είναι να αλλάξουμε βιβλίο και όχι μόνο τη σελίδα. Ούτε όμως και να πάμε στο άλλο άκρο», υπογράμμισε κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου