" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ώρα μηδέν για το ευρώ- Τελεσίγραφο από Μέρκελ και Σαρκοζί για υιοθέτηση του γαλλογερμανικού σχεδίου

Η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Στη δίνη των αγορών βρίσκεται η ευρωζώνη μετά και την προειδόποιηση του οίκου Standard & Poor's για υποβάθμιση της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 17.00 συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ το κλίμα έχει βαρύνει μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων του γαλλογερμανικού σχεδίου, που θα παρουσιαστεί στους εταίρους από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι νωρίτερα θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον κ. Ρομπάι.

Στο γαλλογερμανικό σχέδιο που εστάλη με επιστολή και στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η επίσπευση των εργασιών σε μία σειρά θεμάτων όπως η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η δημιουργία κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

«Θα πρέπει να καθιερωθεί ένα νέο κοινό νομικό πλαίσιο, απόλυτα συμβατό με την εσωτερική αγορά, που θα επιτρέπει την ταχύτερη πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς» αναφέρουν οι δύο χώρες στην επιστολή τους. Επαναλαμβάνουν ακόμη την ανάγκη οι αλλαγές που θα ζητούν στη Συνθήκη της Ένωσης να προβλέπουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία για τα κράτη-μέλη και ταχύτερη πρόοδο σε θέματα όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Σύμφωνα με την επιστολή, θα αποτελεί αρμοδιότητα της Κομισιόν να διαπιστώνει εάν κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει υπερβεί το δημοσιονομικό όριο 3% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση αυτή το κράτος παραβάτης θα πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στο Eurogroup ένα πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Συνεταιρικής Σχέσης για τις μεταρρυθμίσεις».

Μιλώντας χθες στους βουλευτές του κόμματός του, UMP, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη εφαρμογή της γαλλογερμανικής συμφωνίας.

«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. (Υπάρχει) ο κίνδυνος έκρηξης αν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν με την Άγκελα Μέρκελ…Η Ευρώπη έχει ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι πιστωτές δεν έχουν πια εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Σαρκοζί.

Όπως αναφέρει η Parisien, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών, απαιτείται «μόνο μια στρατηγική: η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές».

Eν τω μεταξύ, σήμερα το βράδυ, θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική αυτή συνομιλία, η οποία έγινε καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη, ο Ομπάμα εξέφρασε "όπως και στο παρελθόν την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν η καγκελάριος και οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες για την επίλυση της κρίσης", διευκρινίζει η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.



newpost.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου