" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τρίτη και 13 σε ισχύ το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας…

Το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γνωστό και ως «πακέτο των έξι», που προβλέπει νέους αυστηρούς κανόνες για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.
«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) όλες οι χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, καλούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν, προειδοποιώντας ότι για τις χώρες της ευρωζώνης, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.

 Ερωτηθείς, αν η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει κυρώσεις για την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Μάλτα, οι οποίες έλαβαν το Νοέμβριο προειδοποιητικές επιστολές για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι η Επιτροπή έλαβε πριν από λίγες ημέρες τις απαντήσεις των χωρών αυτών. 
«Θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Ιανουάριο, προκειμένου οι απαντήσεις να εξεταστούν και να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας», ανέφερε ο Επίτροπος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα όλα τα «εργαλεία» που διαθέτει, στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που συμφωνήθηκε.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό σύμφωνο, που υιοθετήθηκε από τις 26 χώρες της ΕΕ, έχει στόχο να αποτραπούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ΕΕ. Ο Όλι Ρεν εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν κατέστη, τελικώς, δυνατό να συμφωνήσουν οι «27» σε αλλαγή της Συνθήκης και διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να εισαχθούν στα εθνικά δίκαια, μέσω παράγωγου δικαίου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου