" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Νέα ἀπό τήν δίκη


Βουκουρέστι, 6 Μαρτίου 1931 - Ανταπόκριση από την Jewish Telegraphic Agency (JTA):

Ο Codreanu, ο Totu, ο Danila και οι υπόλοιποι από τους ηγέτες της οργάνωσης «Σιδηρά Φρουρά» οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιανουάριο με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία ενός αντισημιτικού καθεστώτος στη χώρα, αθωώθηκαν σήμερα.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από τις οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση μετά την προσπάθεια που έγινε κατά της ζωής του Μ. Socor, συντάκτη της «Αντεβαρούλ»*. Μια έρευνα της αστυνομίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Σιδηράς Φρουράς στο Ιάσιο, όπως ειπώθηκε, αποκάλυψε ένα προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο για την πραγματοποίηση μιας σειράς αντισημιτικών κρουσμάτων, τα οποία θα κλόνιζαν ολόκληρη την χώρα. Ο ίδιος ο βασιλιάς, αναφέρθηκε, ότι είχε επιμείνει στην αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στο συνεχή χουλιγκανισμό στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση κατόπιν αυτού, έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν την αντισημιτική οργάνωση ως παράνομη οργάνωση με τον ίδιο τρόπο όπως αντιμετωπίστηκαν και οι οργανώσεις των κομμουνιστών οι οποίες δεν επιτρέπεται να λειτουργούν στη Ρουμανία.

Η προσπάθεια που έγινε από τον αντισημίτη φοιτητή Dumitrescu κατά του Μ. Socor μπορεί τελικά, να αποδειχθεί κάτι καλό, αν πρόκειται να οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει πραγματικά αποτελεσματική δράση για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης στη χώρα, σχολίασαν οι εφημερίδες, κατά τη στιγμή των συλλήψεων.

Αυτή τη φορά, έγραψε η «Dimineatza», το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε επιτέλους να ενεργήσει με σοβαρότητα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι αντισημίτες τρομοκράτες αισθάνονταν σίγουροι πως ό, τι και να έκαναν ήταν βέβαιοι ότι θα αθωωθούν από τα δικαστήρια.

Στην αρχή της δίκης, ο Codreanu και οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι απλά ηγούντο ενός πατριωτικού κινήματος εθνικής αναγέννησης με νόμιμες μεθόδους, και αρνήθηκαν την κατηγορία ότι διοργάνωναν πράξεις τρομοκρατίας και αναρχίας. Είναι δυνατόν, είπαν, υπερβολική γλώσσα να χρησιμοποιήθηκε ορισμένες φορές στα φυλλάδια τους, αλλά δεν ήταν τρομοκράτες.

Ο εισαγγελέας, Μ. Dumitrescu, από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την ενοχή τους στην υποκίνηση άλλων ανθρώπων να διαπράξουν πράξεις διατάραξης της ειρήνης και έτσι να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης που εμφανίστηκαν, είπαν στο Δικαστήριο ότι, οι ίδιοι, (οι δικηγόροι) όπως και το μεγαλύτερο μέρος του της ρουμανικής νεολαίας έχουν τις ίδιες απόψεις με τους κατηγορουμένους και αν πρέπει να σταλούν στη φυλακή (οι κατηγορούμενοι) θα πρέπει να σταλεί ολόκληρη η ρουμανική νεολαία στη φυλακή μαζί τους.

*‘Adevărul’. Παλιά αριστερή εφημερίδα της Ρουμανίας, που την περίοδο εκείνη είχε Εβραίους ιδιοκτήτες.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου