" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Τουρκική πρόκληση λίγο πριν την Ανάσταση: Ο ιμάμης ανέγνωσε το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Τουρκική πρόκληση λίγο πριν την Ανάσταση: Ο ιμάμης ανέγνωσε το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Σε μια κίνηση απίστευτης προκλητικότητας απέναντι στην Ορθοδοξία και τον ελληνισμό προχώρησαν οι Τούρκοι - Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκε στην Αγιά Σοφιά μουσουλμανική προσευχή.

85 χρόνια μετά την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ και του κοσμικού κράτους που εγκαθίδρυσε να μετατραπεί η Μεγάλη Εκκλησία σε μουσείο, η επίσημη Τουρκία προχωρά στην ουσιαστική αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου επικροτώντας την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής μέσα στην Αγία Σοφία.

Για πρώτη φορά αναγνώστηκαν αποσπάσματα του Κορανιού στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, στη διάρκεια των εγκαινίων έκθεσης με τίτλο «Η αγάπη του προφήτη» και θέμα τον προφήτη Μωάμεθ. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, μουσείο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας την για πρώτη φορά ως χώρο μουσουλμανικής πίστης.

Ο Μεγάλος Μουφτής της Κωνσταντινούπολης ανέγνωσε μουσουλμανικές ευχές για να τιμήσει τη 
μνήμη του προφήτη Μωάμεθ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 1444 χρόνια από τη γέννησή του, επέτειος που χρονικά τοποθετείται στις 23 Απριλίου. Η κυβέρνηση Ερντογάν φλερτάρει έντονα με την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μάλιστα σε βαθμό ιδεοληψίας. Με κινήσεις στοχευμένες αποδομεί την κοσμική κληρονομιά της Τουρκίας.

Εδώ και δυο χρόνια δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να μετατρέψει και πάλι την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονται από τη διεθνή κοινότητα.

Ήδη η Τουρκία έχει μετατρέψει δυο άλλους ιστορικούς ναούς σε τεμένη, την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και την ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια, όπου πραγματοποιήθηκαν η Α’ και Ζ’ Οικουμενικές Σύνοδοι. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι η μετατροπή και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και πάλι σε τζαμί δεν είναι μακριά.

 Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου