" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η Ρωσία αναγνώρισε την Ιστορία, τις διώξεις και την ελληνική μειονότητα στην Κριμαία

Η Ρωσία αναγνώρισε την Ιστορία, τις διώξεις και την ελληνική μειονότητα στην Κριμαία

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Έλληνες κάτοικοι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Kατ'αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η ύπαρξη και η ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή, ένα πραγματικά κοσμοϊστορικό γεγονός για μια περιοχή που κατοικήθηκε για πρώτη φορά από ελληνικά φύλα κατά τον Α' Αποικισμό.

«Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ελληνικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Τάταροι, όλοι εκείνοι που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου.

Περίπου 150.000 - κατ'άλλες πηγές 250.000 - Έλληνες διώχθηκαν από το σταλινικό καθεστώς στα βάθη της Ασίας και της Σιβηρίας κατά την διάρκεια των πρώτων ετών του "ψυχρού πολέμου" καθώς θεωρήθηκαν "ύποπτοι αντισοβιετικών ενεργειών" λόγω της συμμετοχής της ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την επικράτηση των εθνικών δυνάμεων στον εμφύλιο. Οι Ελληνες αυτοί ήταν κατά κύριο λόγο απόγονοι των αραχίων Ελλήνων που είχαν αποικήσει την περιοχή της Κριμαίας.

Η κίνηση του Β.Πούτιν έχει να κάνει και με την ανάγκη ταχείας ενσωμάτωσης της ισχυρής μουσουλμανικής ταταρικής μειονότητας, που αριθμεί 300.000 ανθρώπους (κάπου το 12% των κατοίκων της περιοχής) και αρχικά διαφωνούσαν στην ένταξη της περιοχής στην Ρωσική Ομοσπονδία και απείχαν από το σχετικό δημοψήφισμα. 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, χιλιάδες απόγονοι Ελλήνων που εξοντώθηκαν από το σταλινικό καθεστώς θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, ενώ αναγνωρίζεται επίσημα η ελληνική μειονότητα στην περιοχή!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου