" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Το Συνέδριο των ραβίνων της Ευρώπης καταδίκασε τους γάμους των Εβραίων με μη Εβραίους και παρομοίασε την «αφομοίωση» με το Ολοκαύτωμα

 
Ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 ραβίνοι από 40 ευρωπαϊκές χώρες που συγκεντρώθηκαν στην Ουγγαρία, «σοκαρίστηκε» με τον αριθμό των «μικτών γάμων» Εβραίων με μη Εβραίους στην Ευρώπη, σύγκρινε την «αφομοίωση» των Εβραίων με μη Εβραίους με το «Ολοκαύτωμα» και κάλεσε τους Εβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ για να παραμείνουν «καθαροί». [Οι ίδιοι αυτοί Ραβίνοι πριν καιρό, είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στο «ρατσιστικό» κόμμα Jobbik και είχαν καλέσει την ουγγρική κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά του «ρατσισμού»].

Όπως γράφει η ιστοσελίδα ‘Israel National News: Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ραβινικό Κέντρο της Ευρώπης (RCE), που θεωρείται η πιο σημαντική και ενεργή οργάνωση ραβίνων στην Ευρώπη και περιελάμβανε επιμνημόσυνη τελετή για τον εορτασμό της 70ης επετείου της δολοφονίας των Ουγγρο-Εβραίων από τους Ναζί. Οι Αρχιραβίνοι David Lau και Yitzhak Yosef συμμετείχαν στο συνέδριο.

Ο Ραβίνος Menachem Margolin, Γενικός Διευθυντής του RCE, παρουσίασε «ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία» που συγκεντρώθηκαν από τον οργανισμό κατά τη διάσκεψη .

Σύμφωνα με την έρευνα του RCE, πάνω από το 85 % των Εβραίων της Ευρώπης αφομοιώνεται και παντρεύονται με μη Εβραίους. Το 80 % δεν πηγαίνει στις  συναγωγές, ακόμα και στην γιορτή του Γιομ Κιπούρ, πάνω από το 75 % των Εβραϊκών παιδιών στην Ευρώπη δεν λαμβάνει εβραϊκή εκπαίδευση, και πάνω από το 90 % των ευρωπαίων Εβραίων φοιτητών δεν έχει καμία σχέση με την εβραϊκή κοινότητα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία οδήγησαν τον ραβίνο Shimon Elitov, μέλος της Ισραηλινού Αρχιραβινικού Συμβουλίου να πει : «η αφομοίωση στα σοκαριστικά αυτά νούμερα που βλέπουμε είναι χειρότερη από το Ολοκαύτωμα που βιώσαμε».

Εκτός από την ανησυχία τους για την «αφομοίωση», οι ραβίνοι συζήτησαν τις μεθόδους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή απαγόρευση για την Shechita (τελετουργική σφαγή) και την brit MiLah (περιτομή), εκτός από τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι στην Ευρώπη, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν έναν τρόπο ζωής σύμφωνα με το εβραϊκό νόμο.

«Θα αγωνιστούμε ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα εβραϊκό αγόρι στην Ευρώπη που να μην έχει περιτομή», είπε ο Ραβίνος Barel Lazar, αρχιραβίνος της Ρωσίας. «Θεωρώ βέβαια ότι μπορούμε να αποκαλέσουμε τους αντιπάλους του brit MiLah και του Shechita αντισημίτες. Μπορούν να φορούν φανταχτερά ρούχα, αλλά αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν τον Ιουδαϊσμό από τους Εβραίους».

«Στο Ολοκαύτωμα μας σκότωσαν δια της βίας, με δολοφονίες, αλλά καταλαβαίνουν τώρα ότι δεν πέτυχε», συνέχισε ο Ραβίνος Lazar. «Σήμερα προσπαθούν να δολοφονήσουν τις ψυχές μας. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε εκ νέου μια νέα εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης που θα είναι ισχυρότερη».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Θρησκευμάτων Eli Ben - Dahan παρουσίασε μια διαφορετική αντίμετρο στις δυσκολίες της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη, καλώντας τους Ευρωπαίους Εβραίους να φύγουν και να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ αλλιώς θα εξαφανιστούν. Σε αντίθεση με το ποσοστό αφομοίωσης του 85%, ο Ben - Dahan υποστήριξε ότι στο Ισραήλ το ποσοστό είναι μόλις ένα χιλιοστό.

Πολλοί Εβραίοι της Ευρώπης έχουν ήδη πάρει το μονοπάτι της aliyah (μετανάστευση) από την αρχή του 2014. 854 Γαλλο-Εβραίοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ, σημειώνοντας αύξηση 312% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Ιανουάριο του 2013, πάλι στη Βουδαπέστη η ίδια οργάνωση των ραβίνων (RCE) είχε λάβει μέρος σε μια κοινή συνεδρίαση μαζί με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κοινοβουλίου (EJP) και την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση (EJU), όπου όλοι εξέφρασαν  «τις ανησυχίες τους για την άνοδο» του κόμματος Jobbik στην Ουγγαρία και κάλεσαν τις ουγγρικές αρχές να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου για να σταματήσει η εξάπλωση του «ρατσισμού» στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου