" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Β.Πούτιν προς Α.Σαμαρά: "Αφού σας αρέσει η ουκρανική κυβέρνηση πληρώστε τα χρέη της αλλιώς σας κόβω το φυσικό αέριο."!

Επιστολή με την οποία προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου με αφορμή την «κρίσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν.
Στην επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Β.Πούτιν εκφράζει  «τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο καθώς το συσσωρευμένο χρέος φτάνει τα 2.200.000.000 δολαρία οφείλονται από Naftogas Ουκρανίας, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα».

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ρωσίας τονίζει στον Α.Σαμαρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του χρέους της Ουκρανίας και ότι αφού η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου (σ.σ.: την οποία η Μόσχα θεωρεί παράνομη και προϊόν πραξικοπήματος) θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα με το τεράστιο ουκρανικό χρέος.

Σύμφωνα με την ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και η προθεσμία για την εξόφληση των οφειλών της για τον Μάρτιο παραβιάστηκε.

Ο Β.Πούτιν καλεί τον Α.Σαμαρά σε επείγουσα διαβούλευση η οποία θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους της Ουκρανίας (βασικά να πληρώσει η ΕΕ το ουκρανικό χρέος) σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει διακοπή της ροής φυσικού αερίου αφού η Ουκρανία θα θα εμποδίσει την διέλευσή του από το έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές κατά το παρελθόν, το χειμώνα του 2005-2006 και του 2008-2009, η Gazprom είχε διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας των μόνιμα "μπαταχτσήδων" Ουκρανών. Οι Ευρωπαίοι από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά είναι αδύνατον να βρεθούν οικονομικότεροι τρόπο από την μεταφορά φυσικού αερίου από την παραγωγό Ρωσία.

Πλέον η Ρωσία, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Β.Πούτιν θα προπληρώνεται ανά μήνα για το ουκρανικό φυσικό αέριο όπως το ITAR-TASS αναφέρει επιστολή του Πούτιν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται αναφορά και στο τεράστιο ποσό με το οποίο έχει επιδοτηθεί η ουκρανική οικονομία από την Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια: 35,4 δισεκατομμύρια, συν 3 δισεκατομμύρια δολάρια η δόση από το δάνειο του Δεκεμβρίου.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω - αναφέρει στην επιστολή του προς τον Α.Σαμαρά - ότι κανείς εκτός από τη Ρωσία έχει κάνει αυτό και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την Ουκρανία μέχρι στιγμής.
«Η Ρωσία δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να φέρει το κύριο βάρος της στήριξης της ουκρανικής οικονομίας από μόνη της, δίνοντας εκπτώσεις αερίου και να διαγράφει τα χρέη. Στην πραγματικότητα, με αυτές τις επιδοτήσεις η Ρωσία πληρώνει το έλλειμμα στο εμπόριο μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στα 11 δισ. δολ κατ' έτος σε βάρος της ΕΕ "

Άμεσες διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά την παραλαβή της επιστολής, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Χρειαζόμαστε "για να ξεκινήσει συντονισμένη δράση το συντομότερο δυνατό. Και καλούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να το κάνουμε αυτό ", έγραψε.

Μεγαλύτερος πελάτης του φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η Γερμανία η οποία εισάγει πάνω από 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της.

  Η Ιταλία είναι ένα άλλος μεγάλος εισαγωγέας του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες.

Λιθουανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία εισάγουν το 100% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία.

Στον κάτωθι χάρτη φαίνεται το ποσοστό εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, ανέρχεται σήμερα σε 16.600 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου