" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ταινία για την “SEAL Team Six”, την επίλεκτη ομάδα που εξόντωσε τον Μπιν Λάντεν και η πραγματικότητα


Οι Seals της πραγματικότητας
και οι κατά Χόλυγουντ Seals
ΚΟ: Για όσους παρακολουθούν αμερικάνικο κινηματογράφο, είναι ξεκάθαρο ότι στον κόσμο του Χόλυγουντ, οι μαύροι χαρακτήρες στις ταινίες, ποτέ δεν απεικονίζονται με αρνητικά χρώματα, ενώ οι μαύροι ηθοποιοί, κατά γενική ομολογία, ποτέ δεν υποδύονται «κακούς» ή όταν σπανίως γίνεται αυτό και πάλι στο τέλος μετατρέπονται σε «καλούς» (όποιος είδε το “Hunger Games”, για το οποίο θα κάνει λόγο ο ΚΟ, καταλαβαίνει ή ας πούμε το ‘Ματωμένο Διαμάντι’ – ‘Blood Diamond’, με τον Ντι Κάπριο).. Δεν είναι ποτέ εγκληματίες ή διεστραμμένοι και έχουν πάντοτε (μα πάντοτε!) τον ρόλο του «καλού» στην ταινία (είτε ως πρωταγωνιστές, είτε ως δευτεραγωνιστές) ή το ρόλο του «διανοούμενου» - «επιστήμονα» - «σοφού».
Εκτός αυτού, όλο και πιο πολλοί μαύροι ηθοποιοί υποδύονται ρόλους κλασσικών λευκών χαρακτήρων ή σίγουρα μη μαύρων (όπως ο νορδικός θεός Heimdall στο πρώτο Θωρ - δες εδώ ή ο Ορφέας στο "Ιάσων και Αργοναύτες" ή ο βιβλικός Σαμψών - δες κι εδώ) ή αντικαθιστούν τους λευκούς ηθοποιούς παλαιότερων ταινιών που γίνονται remake (ακόμα και καουμπόικες!) ή και "κλασσικούς" λευκούς σούπερ ήρωες. Τα δε επαγγέλματα και οι ειδικότητες που παρουσιάζουν να έχουν οι Μαύροι ηθοποιοί βρίσκονται σε πλήρη δυσαναλογία με την αμερικάνικη πραγματικότητα. Το θέμα έχει ενδιαφέρον και αξίζει έρευνας και παρουσίασης. Είναι στα σχέδια του ΚΟ.

"Wild Wild West" προ και μετά πολιτικής ορθότητας
Το ‘Stuff That Black People Don't Like’ ή SBPDL, είναι μια εντελώς μη ‘πολιτικά ορθή’ ιστοσελίδα που αναφέρει συχνά και με καυστικό τρόπο, αυτήν την παγιωμένη κατάσταση στην «βιομηχανία του θεάματος». Παρακάτω, ένα άρθρο του 2011, από αυτήν την ιστοσελίδα, που ασχολείται με την αναμενόμενη προβολή της τηλεοπτικής ταινίας “SEAL Team Six: The Raid on Osama Bin Laden” (προβλήθηκε τελικά, το 2012), για την επίλεκτη ομάδα που εξόντωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν (Πρωτότυπο άρθρο : “The Inevitable SEALs Team 6 Movie glorifying the Osama Killing: How many Blacks will be cast?” - με παρεμβάσεις από τον ΚΟ).

Μεγάλες ταινίες του Χόλυγουντ έχουν ‘αγιοποιήσει’ τους Μαύρους στρατιώτες στον λεγόμενο «εμφύλιο» πόλεμο (“Glory”). Μια ταινία έγινε για να παρουσιάσει προκατειλημμένα την συνεισφορά των Μαύρων πιλότων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (“The Tuskegee Airmen”), σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό, που βλέποντας κάποιος την ταινία, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνδρες ήταν υπεύθυνοι για την πτώση του Τρίτου Ράιχ! Ακόμα μια άλλη ταινία, μια ημι-αληθινή ιστορία, ήταν το “Men of Honor”(«Κώδικας Τιμής»), το οποίο λέει την ιστορία του Carl Brashear (υπαρκτό πρόσωπο), ο οποίος ξεπέρασε τη "μισαλλοδοξία" και τον φόβο των μαύρων για του νερό, ώστε έγινε ο πρώτος μαύρος δύτης του Ναυτικού.
 

"Εγώ νίκησα τους Ιάπωνες"
 Και ας μην ξεχνάμε τον περίφημο ηθοποιό Cuba Gooding Jr. Να υποδύεται τον Dorie Miller στην ταινία “Περλ Χάρμπορ” του 2001, τον μαύρο μάγειρα που ανταπέδωσε με θάρρος τα ιαπωνικά πυρά, όπως κάθε άλλος αμερικάνος ένοπλος έκανε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής επίθεσης, αλλά αυτός, επειδή ήταν μαύρος, έγινε εθνικός ήρωας, ενώ ξεπέρασε γενναία την μισαλλοδοξία και το ρατσισμό από ένα χαρακτήρα - που υποδύθηκε ο Robert De Niro – ο οποίος ποτέ όμως δεν υπήρχε στην πραγματικότητα! (“Men of Honor”, του 2000).
Οι σεναριογράφοι του Hollywood δημιούργησαν έναν φανταστικό χαρακτήρα, έναν «φανατικό» ‘redneck’ (τον De Niro) που δεν γουστάρει τον Gooding Jr., μόνο και μόνο για να πέσουν στην ταινία τα απαραίτητα φυλετικά ζητήματα και να εγκριθεί έτσι, από το σύστημα η ταινία...

Εδώ θα ασχοληθούμε με την ιστορία της ομάδας των Navy SEALs που σκότωσαν τον σατανικό τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν..
Η θέα μιας πολυπολιτισμικής μονάδας Ειδικών Δυνάμεων είναι μια έννοια ξένη προς τον αμερικάνικο στρατό, όπου οι πραγματικοί Αμερικάνοι Ήρωες έχουν την δυσάρεστη τάση να είναι συντριπτικά Λευκοί:

«Εκείνοι που θεωρούνται ως οι πιο ελίτ μονάδες στο στρατό, έχουν τη μικρότερη εκπροσώπηση από τις μειονότητες», είπε ο λοχαγός Everett Greene, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ως ο κορυφαίος μαύρος αξιωματικός των SEALs του Ναυτικού.

Γιατί έχει σημασία αν ένα μικρό τμήμα του έτσι κι αλλιώς πολυφυλετικού στρατού μας, έχει τόσο λίγα μέλη από τις μειονότητες;

Είναι οι αποστολές επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων - όλες στο εξωτερικό, συχνά σε συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις και συχνά μυστικές - που κάνουν την εθνοτική πολυμορφία ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά την εκπροσώπηση.

Ανώτατοι στρατηγοί και ναύαρχοι ισχυρίζονται ότι αν υπάρχουν περισσότεροι στρατιώτες από μειονότητες αυτό θα βοηθήσει στο γεφύρωμα των διαφορών στη γλώσσα και την κουλτούρα που οι ειδικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συχνά σε επιχειρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Η έλλειψη μειονοτήτων στις ελίτ στρατιωτικές δυνάμεις είναι ένα σημάδι ενός πολύ μεγαλύτερου και πιο σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Αμερική και οι ένοπλες δυνάμεις της, λένε οι κοινωνιολόγοι που ειδικεύονται στο στρατό.

Σε μια δημοκρατία, οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν, ο στρατός θα πρέπει να αντανακλά την κοινωνία των πολιτών - στην οικονομική, πολιτιστική και φυλετική ποικιλότητα.
Σήμερα ο στρατός, παραμένει ένας από τους λίγους χώρους όπου οι μαύροι συνήθως είναι αφεντικά των λευκών.

Μαύροι, Λατίνοι, Ασιάτες, Ινδιάνοι και άλλες μειονότητες τώρα αποτελούν το 34 τοις εκατό των στρατιωτικών, μεγαλύτερο από το 28,5 τοις εκατό που είναι η εκπροσώπηση των μειονοτήτων στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Αλλά η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στις επίλεκτες μονάδες.
Οι Ειδικές Δυνάμεις, που είναι γνωστοί με το χαρακτηριστικό τα Πράσινα Μπερέ, έχουν 234 Αφρο-Αμερικανούς αξιωματικούς και στρατιώτες σε μια δύναμη 5.200 ανδρών. Οι Μαύροι αναλογούν στο 4,5 τοις εκατό των Πράσινων Μπερέ, σε σύγκριση με σχεδόν 24 τοις εκατό των στρατιωτών στο στρατό.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο 31 μαύρους μεταξύ 2.299 προσωπικού σε θάλασσα- αέρα-ξηρά (Sea-Air-Land, ή SEAL) και στους καταδρομείς SEAL, λιγότερο από το 2 τοις εκατό της δύναμης. Οι Αφρο-Αμερικανοί αποτελούν σχεδόν το 17 τοις εκατό του αντρικού προσωπικού εντός του Πολεμικού Ναυτικού.
Και, οι ομάδες ειδικών τακτικών της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μόνο οκτώ μαύρους σε μια δύναμη 472 ανδρών, λιγότερο από το 2 τοις εκατό, ενώ το 14 τοις εκατό των ανδρών του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας είναι Αφρο-Αμερικάνοι.

Τα στατιστικά στοιχεία δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις αυξημένες προσπάθειες στρατολόγησης μαύρων.

Το Naval Special Warfare Center είναι η είσοδος σε νέες εκστρατείες μάρκετινγκ και ευαισθητοποίησης για να προσεγγίσουν περισσότερους μειονοτικούς υποψηφίους - κυρίως Αφρο-Αμερικανούς - που θα έχουν καλύτερες πιθανότητες να γίνουν Navy SEALs, με την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα φέρουν την ποικιλομορφία στη δύναμη των καταδρομέων, που ιστορικά υπήρξε σε μεγάλο βαθμό λευκή.

Η Navy SEAL εκπαίδευση θεωρείται από τις πιο δύσκολες στο στρατό, με ποσοστά φθοράς κατά μέσο όρο περίπου 75 τοις εκατό.
Όμως, ο συνολικός αριθμός εκπροσώπων των μειονοτήτων εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τον ζητούμενο στόχο και η εκπροσώπηση των μειονοτήτων στους αξιωματικούς παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό, τι αντικατοπτρίζεται στον πληθυσμό των ΗΠΑ.


Το θλιβερό γεγονός ότι οι Ειδικές Δυνάμεις είναι σχεδόν όλες Λευκές (όπως είναι και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και η πλειοψηφία των καλύτερων Αξιωματικών σε κάθε κλάδο) είναι κάτι που δεν θα αποτρέψει το Hollywood να παρουσιάζει πράκτορες όπως τους Dwayne "The Rock" Johnson, Samuel L. Jackson, Terry Crews, και εκείνο τον παράξενο μαύρο τύπο από τις διαφημίσεις της Old Spice ως υποψήφιους ηθοποιούς στην ταινία ‘SEAL TEAM 6’ που εξυμνεί τους άνδρες που σκότωσαν τον Οσάμα.

Περί της όλης επιχείρησης διάβασε και:

- Οι νεκροί δεν μιλάν



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου