" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το King's Shropshire Light Infantry και οι "ανασκαφές" στην Αμφίπολη το 1916 !!!

φωτο
φωτο
Το King's Shropshire Light Infantry ( βασιλικό τάγμα ελαφρού πεζικού της κομητείας Σροπσάϊρ) (KSLI) ήταν ένα σύνταγμα του βρετανικού στρατού, που σχηματίζεται το 1881, αλλά και με προηγούμενες αναφορές  χρονολογείται από το 1755.  Η KSLI συγχωνεύτηκε με τα συντάγματα ελαφρού πεζικού από άλλες τρεις αγγλικές κομητείες  το 1968 και γίνεται μέρος του ελαφρού Πεζικού The Light Infantr. Τον Φεβρουάριο του 2007 το Ελαφρύ πεζικό έγινε μέρος του νεόυ μεγάλου  συντάγματος, The Rifles

Στην Κομητεία του Σροπσάϊρ  υπάρχει ένα κάστρο-μουσείο όπου φυλάσσονται συλλογές από τις χρονικές περιόδους δράσεις του (KSLI) και λέγεται Μουσείο Συντάγματος Εμπιστοσύνης του Σροπσάϊρ (Shropshire Regimental Museum Trust). Τα αρχαιότερα τμήματα του κάστρου χτίστηκαν μεταξύ 1067 και 1074, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γουλιέλμου του Κατακτητή. 

Τί ρόλο έπαιξαν λοιπόν αυτοί στην διάρκεια του Α' Π. Π. στην περιοχή της Αμφίπολης;

Η Ελλάς στον πόλεμο αυτό δεν θα έμπαινε παρά μόνον και όταν οι δυνάμεις της Ανταντ ικανοπποιούσαν  τις αξιώσεις της ελληνικής πλευράς, όπως είχαν διατυπωθεί από τον Βασιλεα Κωνσταντίνο Α' ( εδαφική επέκταση στην Β. Ήπειρο, στην Μακεδονία, την απόλυτη προστασία των ομογενών μας, υπηκόων της Τουρκίας, την αναγνώριση από την τουρκία της κυριαρχίας μας επί των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Αυτά που η Γερμανία εγγυόταν αν η Ελλάς έμενε ουδέτερη στον πόλεμο αυτό.) Η Ανταντ βεβαίως ούτε που το συζητούσε απεναντίας ζητούσε παραχωρήσεις από την Ελλάδα - από τον Στρυμώνα έως τον Έβρο και την Θάσο- στην Βουλγαρία για τνα πετύχουν την ουδέτερη στάση της στον Μεγάλο πόλεμο. Και ο Βενιζέλος με "περίεργη "επιμονή υιοθετούσε της ανταντικές θέσεις με την θεωρία της "σπονδυλικης στήλης" : « Εξ' ανάγκης θα περιέλθωσιν υπό ξένην κυριαρχίαν, τινός εκ των συμμάχων οι πληθυσμοί ούτοι, όχι διότι κατελή­φθησαν αι χώραι αύται υπό των συμμάχων ή διότι απαιτούσι τούτο ούτοι, αλλά διότι γεωγραφικοί λόγοι φέρουσιν ημάς εις τοιαύτη ν θέσιν, ώστε και εάν μας έλεγον οι Σύμμαχοι ότι είναι διατεθειμένοι να μας αφήσωσι να επεκτείνωμεν τα όρια μας προς τα εκεί, διό να περιλάβωμεν και τους Ελληνικούς εκείνους πληθυσμούς, εγώ τουλάχιστον ως Υπεύθυνος Κυβέρνησις δεν θα εδεχόμην τοιαύτην χάραξιν ορίων ως λίαν επικίνδυνον, διότι θα ανεγνώριζον ότι, εάν επρόκειτο να εκταθώμεν εν συνεχεία παρά την θάλασσαν, διά να φθάσωμεν να περιλάβωμεν τους Ελ­ληνικούς Πληθυσμούς της Θράκης, θα ανεγνώριζον, λέγω, ότι η Ελλάς θα ήτο ασθενεστέρα κατά τοιούτον τρόπον εκτεινομέ-νη παρά την θάλασσαν άνευ σπονδυλικής στήλης, παρ'όσον θα ήτο, εάν τα όρια αυτής εστρογγυλεύοντο κατ' άλλην διεύθυνσιν...» !!!
τα "πρωτοπαλλίκαρα" της φρουράς Βενιζέλου εκ Κρήτης που φύλαγαν τον ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ του Διχασμού !

 Έτσι επέρχεται ο εθνικός διχασμός και το κάλεσμα των Αγγλογάλλων από πλευράς Βενιζέλου ( στρατοπεδεύουν στην Θεσ/νίκη το 1915 )  ώστε να συνετισθεί η Ελλάς και συμορφωθεί ( δια των βομβαρδισμών του Σαράϊγ και των λογχών του Ζονάρ (1916), της πόλης των Αθηνών αλλά και του λιμένος του Πειραιώς) προς μια και μόνη κατεύθυνση, αυτής της συμμετχής της στον Μεγάλο πόλεμο ! 

Όλοι οι συνωμότες παρέα ( βενιζέλος,Κουντουριώτης, Δαγκλής, Ζυμβρακάκης)

 Ο Βενιζέλος ολοκληρώνει τον διχασμό με την κυβέρνηση της Θεσ/νίκης -κόβοντας στα δυο την Ελλάδα- το 1916. Ο Ζονάρ ανατρέπει τον Κωνσταντίνο και η Ελλάς μπαίνει στον Α΄ Π. Π. 


Οι του King's Shropshire Light Infantry αφίχθηκαν  στην Θεσσαλονίκη στις 4 Δεκεμβρίου 1915 , με  πρόσκληση Βενιζέλου.
Από το 1915 έχουν καταφθάσει και οι Γάλλοι του Σαράϊγ. Εδώ μας ενδιαφέρουν οι "περίεργοι" τύποι του  (KSLI) και οι ...δραστηριότητές τους που δεν δείχνουν να είναι και πολύ  ...πολεμικές ! 
ErnestGardiner
Φτιάχνουν στην Θεσ/νίκη και συγκεκριμένα στον Λευκό Πύργο ένα πρόχειρο "αρχαιολογικό κέντρο" με τον Πλωτάρχη Ernest Gardiner R.N.V.R.( British Salonika Force) επικεφαλής, ο οποίος αναλαμβάνει να συλλέγειι, ανακατασκευάζει και συντηρεί τα ευρύματα από τις διάφορες "τυχαίες" ανακαλύψεις -ανασκαφές στην περιοχή της Αμφίπολης. Και φυσικά είναι αυτός που τα συσκευάζει και τα αποστέλει στην Αγγλία και άλλα τα διατηρεί στην προσωπική του συλλογή. 

Lieutenant Commander Ernest Gardiner R.N.V.R. examining broken pottery in the White Tower, Salonika 1916. At this time the White Tower was used to house the British Salonika Force archaeological collection. In peace time Gardiner had been Director of the British School at Athens (1887-1895) and Professor of Archaeology at the University of London (1896-1902).

Σε καιρό ειρήνης ο Gardiner ήταν διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα (1887-1895) και καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1896-1902).  Διαβάστε : η λεηλασία μπορεί να μην έχει συμβεί στο αρχαίο παρελθόν, αλλά από τους Βρετανούς στρατιώτες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.








Ο Γάλλος Σαράϊγ καμαρώνει δίπλα σε αρχαιολογικό πυθάρι...

 Οι "πολεμικές" επιχειρήσεις των εγγλέζων στην Σαλόνικα της "κυβέρνησης" Ελ. Βενιζέλου...


έκαναν μασκέ πάρτι ...
προσέξτε το δοχείο σε στυλ αρχαιοελληνικό ...
αθλοπαιδιές
περιπάτους στην παραλία με τα σκυλάκια από την Αγγλία ...
είχαν σεζ λόνγκ
και κουνουπιέρες...

και προκατασκευασμένα εγγλέζικου στυλ για τους εγγλέζους αξιωματικούς, στην Μίκρα Θεσ/νίκης

και προκατασκευασμένα εγγλέζικου στυλ για τους εγγλέζους αξιωματικούς, στην Μίκρα Θεσ/νίκης


Άρα πόσο "πολεμικές"ήταν οι επιχειρήσεις των εγγλέζων, στην Μακεδονία κατά την είσοδο της Ελλάδος στον Μεγάλο Πόλεμο; Και πόσο "περίεργος" ο ρόλος του Βενιζέλου και η εμμονή του να εισέλθη η Ελλάς εκούσα -άκουσα σ'αυτόν; 
Νομίζω με τα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο καθείς να βγάλει αρκετά συμπεράσματα... Το πιό περίεργο όμως απ'όλα είναι η ΣΙΩΠΗ της Αγγλίας που γνωρίζει ( αφού στο Βρεττανικό Μουσείο τα φιλοξενεί) για τα ευρύματα ( επίσημα και μη) από την Αμφίπολη από το 1916 ! Γιατί;  
 
ΕΛΛΑΣ ΑΙΩΝΙΟΝ 

οι φωτό από : MINISTRY OF INFORMATION FIRST WORLD WAR OFFICIAL COLLECTION

2 σχόλια:

  1. Παντα διπροσωποι ,αλλα και οι χονδροειδεις γοτθοι ,βησιγοθροι ,οστρογοτθοι,αλαμανοι και σικαμβροι ,αιγγλε σαξωνες ,δεν πανε πισω , τελικα το διαιρει και βασιλευε των εγγλεζων ,δεν ειναι τιποτα αλλο ,παρα οι δρακονιες κινησεις των δρακο ερπετων .Αυτο που εχω διαπιστωσει ,πληρως ,μα πληρως ,ειναι η μυστικοπαθεια ,η παραχαραξη της ιστοριας ,το ακατασχετε ψεμμα και η απατεωνια τους .Πολεμικες συρραξεις ,με παντα οργανωμενες απο τους δρακους .Φυσικα ,δεν λειπουν απο το σκηνικο ,οι θηριωδιες και οι δολοφονιες .ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή