" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ποιά εἶναι ἡ ἀλήθεια γιά τήν κρίσιν στήν Οὐκρανία ;

Ακολουθεί συνέντευξη με την Ουκρανή δημοσιογράφο και τηλεοπτική παρουσιάστρια Diana Panchenko. Η Panchenko αποφοίτησε από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Κιέβου με πτυχίο στις εκδόσεις και την επιμέλεια, και στη συνέχεια από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου με πτυχίο νομικής. Έχει προταθεί για το Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO για τη συμβολή της στην υπόθεση της ελευθερίας του Τύπου
Αντιθέτως, κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, έχουν επιβληθεί εναντίον της Panchenko από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky. Πολλές ποινικές υποθέσεις έχουν επίσης κινηθεί εναντίον της, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για προδοσία επειδή ανέφερε με ειλικρίνεια την καταστροφή στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Για αυτό, αντιμετωπίζει πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης
Αυτή η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε και μεταφράστηκε από τον Sascha Roßmüller για το γερμανικό έντυπο περιοδικό Deutsche Stimme. Μια αγγλική έκδοση επιμελήθηκε εκτενώς ο James Edwards για τον American Free Press.

American Free Press: Πώς επηρέασαν οι εξελίξεις από το 2022 την καριέρα σας ως Ουκρανός δημοσιογράφος;

Diana PanchenkoΤο να είσαι δημοσιογράφος στην Ουκρανία είναι μια άχαρη δουλειά. Κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων μου στο επάγγελμα, έχω δεχτεί επίθεση τρεις φορές. Κάθε μέρα δέχομαι απειλές. Ο [Volodymyr] Zelensky μου έχει επιβάλει προσωπικές κυρώσεις. Έχει μια ποινική δίωξη εναντίον μου και μια ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι στα χαρτιά - όλα για μια ανάρτηση στο "Telegram" που λέει ότι χρειαζόμαστε ειρηνευτικές συνομιλίες για να σώσουμε την Ουκρανία. Αυτό δεν είναι αστείο. είναι όλα στα αρχεία της υπόθεσής μου.

( φωτό ἀριστερά ) 

Όταν τους ακούω να λένε ότι η Ουκρανία παλεύει για την ελευθερία της σε αυτόν τον πόλεμο, πονάει.
Ξέρω ότι δεν υπάρχει ελευθερία εκεί. Οι εκπομπές μου είχαν την υψηλότερη τηλεθέαση από όλα τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας. Κέρδισα το βραβείο Δημοσιογράφου της Χρονιάς. Όταν άρχισε ο πόλεμος, ήμουν στο Κίεβο. Ήμουν στήν οροθετική γραμμή. Ξέρω για τι πράγμα μιλάω.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στα γεγονότα του Μαϊντάν του 2014, ήμουν ρεπόρτερ. Κάθε μέρα πήγαινα εκεί. Είδα τον όχλο να πετάει πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς. Είδα ανθρώπους να πληρώνονται για πρόκληση επεισοδίων. Αυτό δεν θα το ακούσετε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

« Βικτώρια Νούλαντ σημειῶστε την ὡς πρωταγωνίστρια στό νέο ἔργο πού θα παρακολουθήσουμε στήν Ἀνατολική Εὑρώπη... »  γράφαμε ἕναν μῆνα πρίν τήν ἔναρξη τῆς Εἰδικῆς Στρατιωτικῆς ἘΠιχειρήσεως τῆς 'Ρωσσίας στήν Οὐκρανία, μέ ἕναν πόλεμο πού κρατᾶ μέχρι σήμερα καί δυστυχῶς οἱ προοπτικές κλιμακώσεώς του εἶναι πολύ πιθανές...Ἡ διοργανώτρια τῆς "αὐθόρμητης " ἐπανάστασης τοῦ Μαϊντάν παρέα μέ τόν " σύντροφο στόν ἀγῶνα" Πάϊατ ... Ὅλες οἱ σχετικές δημοσιεύσεις ΕΔΩ 

Μετά την επιτυχία της «εξέγερσης» του Μαϊντάν, η κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρή λογοκρισία. Η μειοψηφία πήρε την πλειοψηφία. Ήταν θανατική ποινή να πεις ότι ήσουν ενάντια στο Μαϊντάν και δεν υποστήριξες το πραξικόπημα. Αρκετές δολοφονίες δημοσιογράφων υψηλού προφίλ συνέβησαν εκείνη την περίοδο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Oles Buzina.( διαβᾶστε ἐδῶ

Μετά το Μαϊντάν, δούλεψα στο κανάλι News One. Η στάση μας ήταν ειλικρινής και αμερόληπτη. Καλύψαμε τη διαφθορά του Ζελένσκι και της ομάδας του. Παρέχαμε μια πλατφόρμα στους υποστηρικτές των Συμφωνιών του Μινσκ και του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας. Υποστηρίξαμε την ειρήνη.

Για αυτό, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ζελένσκι έκλεισε το κανάλι μας και άλλα δύο για παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος. Αυτό συνέβη ένα χρόνο πριν τον πόλεμο, μια άλλη ένδειξη ότι τότε γνώριζε ήδη τι επρόκειτο και προσπάθησε να ακυρώσει όλες τις εναλλακτικές πηγές πληροφοριών. Αμέσως με κήρυξαν δημόσιο εχθρό και άρχισε το κυνήγι. Έγιναν πολλές επιθέσεις εναντίον μου.


Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η δικτατορία στην Ουκρανία έχει σκληρύνει. Τώρα, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κλείσει. Έχει μείνει μόνο ένα και είναι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος  Ζελένσκι. Όλοι οι δημοφιλείς δημοσιογράφοι δέχτηκαν επισκέψεις από μέλη της SBU, της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Απείλησαν την ασφάλεια των αγαπημένων μου.

Οποιαδήποτε κριτική στις αρχές θεωρείται προδοσία. Από την έναρξη του πολέμου, η SBU έχει ξεκινήσει πάνω από 2.500 ποινικές δίκες με πολιτικές κατηγορίες. Κάποιοι από τους συναδέλφους μου έχουν εξαφανιστεί. Άλλοι βασανίστηκαν. Πολλοί από αυτούς είναι στη φυλακή. Μόνο χάρη στο υψηλό προφίλ μου επιβίωσα και κατάφερα να φύγω από τη χώρα και να παραμείνω στη δημοσιογραφία. Διατήρησα την ηθική μου ακεραιότητα.

Επί οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση στην Ουκρανία χειραγωγούσε την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι σχεδίαζε να επιστρέψει το Donbass. Αλλά κανείς δεν επρόκειτο να το κάνει αυτό. Πήγα λοιπόν στο Donbass για να μιλήσω με ανθρώπους εκεί και έκανα ένα ντοκιμαντέρ για εκείνη την επίσκεψη.


Σήμερα, το κανάλι μου στο YouTube είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό κανάλι στη ρωσική γλώσσα. Έχω περισσότερες από 70 εκατομμύρια μηνιαίες προβολές. Αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να με ακυρώσει.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ( AFP ): Πριν από το 2014, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι θεωρούνταν ως επί το πλείστον ως αδέρφια και όχι ως εχθροί. Λόγω των ιδιαίτερων διαφορών μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ουκρανίας, πιστεύετε ότι η κλιμακούμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Ουκρανία ήταν ένα λιγότερο συγκεντρωτικό και μάλλον ένα πιο ομοσπονδιακό δομημένο κράτος; Ή μήπως η συντριπτική πλειοψηφία των μη κυβερνητικών οργανώσεων επηρέασε την έναρξη μιας αναπόφευκτης κατεύθυνσης ανάπτυξης;

Panchenko:  Έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ονομάζεται  The Inevitable.  
Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ήταν τυχαίος. Ετοιμάζονταν να θυσιάσουν την Ουκρανία—όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να καταλάβετε πού θα μπορούσε να οδηγήσει η πορεία της Ουκρανίας, ρίξτε μια ματιά στον χάρτη. Έπρεπε μόνο να μείνουμε ουδέτεροι – όχι φιλορώσοι, απλώς ουδέτεροι και μακριά από προβλήματα. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ κατασκεύαζε την υποδομή του στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό για αυτό. Είναι όλα εκεί έξω. Έφτιαχναν βάσεις, έφερναν εκπαιδευτές και παρουσίαζαν τη Ρωσία ως εχθρό.

Όλα ξεκίνησαν ακόμη και πριν από το 1991. Ακόμη και πριν τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ συνεργάζονταν με Ουκρανούς εθνικιστές ενάντια στην ΕΣΣΔ. Την άνοιξη του 1945, η Μεραρχία της Γαλικίας υπέγραψε συμφωνία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το 1951, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση και η OUN, μια εθνικιστική οργάνωση, διεξήγαγαν συνομιλίες για την υποκίνηση μιας εξέγερσης στο σοβιετικό εσωτερικό μέτωπο.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές ήταν ένα παραδοσιακό εργαλείο για τη Δύση για να υπονομεύσει την ΕΣΣΔ. Το 1950, ο Ουκρανός εθνικιστής ιδεολόγος Petr Poltava δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Προετοιμασία για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι στόχοι του ουκρανικού λαού».

Αυτό μπορεί να ακούγεται προσχηματικό, αλλά σημειώστε τα λόγια μου: η εχθρότητα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία είναι αρκετή για να πυροδοτήσει εξ ορισμού έναν πόλεμο στην Ευρασία. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος πραγματικά το έχει καταλάβει ακόμα.

Η Ουκρανία είχε δύο επιλογές. Επιλογή πρώτη: ουδετερότητα και καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Επιλογή δεύτερη: ζώνη ασφαλείας και πόλεμος - πόλεμος μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο. Η Ουκρανία επέλεξε το δεύτερο. Ή μάλλον, επιλέχθηκε για την Ουκρανία. Δεν πρόκειται να απαριθμήσω τα κεφάλαια που ξόδεψε η Δύση για να στρέψει τους Ουκρανούς εναντίον των Ρώσων. Έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά για αυτό το θέμα.

Όμως, ως κάποιος τόσο παλιός όσο η σύγχρονη Ουκρανία, πρέπει να πω ότι είμαστε μέρος ενός μεγάλου πειράματος. Μέσω προπαγάνδας μετέτρεψαν τους συγγενείς σε εχθρούς. Όλα αυτά ξεκινούν από το σχολείο. Στα μαθήματα λογοτεχνίας και ιστορίας, συνεχίζουν να λένε ότι η Ρωσία είναι η αιτία όλων των προβλημάτων μας. Όλοι όσοι έκαναν έκκληση για ειρήνη και μας προειδοποίησαν ακυρώθηκαν, σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν.

Το παράδειγμα της πατρίδας μου, της Ουκρανίας, μας διδάσκει ότι ο πόλεμος πάντα μας αιφνιδιάζει. Μια μέρα, ξυπνάς από τις σειρήνες και η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

AFP: Πώς αξιολογείτε τις Συμφωνίες του Μινσκ;

Panchenko:  Panchenko: Ακόμα κι αν δεν αμφισβητούμε αν κάποιος σκόπευε πράγματι να τις εφαρμόσει, είναι θέμα Ουκρανίας και ΝΑΤΟ. Είναι θέμα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία. θέμα μετατροπής της Ουκρανίας σε «αντι-Ρωσική». Για να πούμε την αλήθεια, η ουκρανική κυβέρνηση δεν νοιάστηκε ποτέ για το Ντονμπάς ή την Κριμαία, για αυτό το θέμα. Ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Πέτρο Ποροσένκο [ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας, 2014-2019] ήθελαν να διεκδικήσουν ξανά τον άπιστο πληθυσμό που δεν θα τους ψήφιζε ποτέ. Οι Συμφωνίες του Μινσκ επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακτήσει το Ντονμπάς και η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να το επιστρέψει. Αλλά δεν ήθελαν. Το θέμα με τη σύγχρονη Ουκρανία είναι ότι δεν επιτρέπεται να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Όλοι γνώριζαν ότι το Ντονμπάς και η Κριμαία είχαν φύγει οριστικά, ωστόσο εξακολουθούσαν να βομβάρδιζαν τον πληθυσμό με προπαγανδιστικά συνθήματα και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμη και τώρα. Ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο λαός πιστεύουν στην επιστροφή στα σύνορα του 1991, αλλά απαγορεύεται να το πεις δυνατά.

Πρόσφατα, οι Ουκρανοί influencers κατέγραψαν έκκληση για διαπραγματεύσεις. Και η SBU τους κάλεσε για ανάκριση. Είναι δύσκολο να χτίσεις κράτος πάνω στο ψέμα. Η Ουκρανία δεν έχει καν πολιτική γλώσσα για να περιγράψει την πραγματικότητα γύρω μας.

AFP: Ποια είναι η άποψή σας για τον Ζελένσκι προσωπικά, το καθεστώς του γενικά και τη συνολική κατάσταση στην Ουκρανία σχετικά με την κατηγορία της διαφθοράς;

Panchenko:  Γνωρίζω λίγο τον Zelensky. Ξέρω την ομάδα του. Είναι εθισμένος στη δόξα και μισεί την κριτική, πρώτα και κύρια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για έναν ηθοποιό, αλλά απολύτως απαράδεκτο για έναν πολιτικό, πόσο μάλλον για έναν πρόεδρο.

Προς το παρόν, ο Ζελένσκι δεν παίρνει αποφάσεις. Του τα φτιάχνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με επόπτη τον Τζέικ Σάλιβαν. Στην Ουκρανία, η εξουσία εκτελείται από τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Αντρέι Γιέρμακ. Και οι πηγές μου λένε ότι είναι έτοιμος να απορρίψει τον Zelensky.


Η Ουκρανία ήταν πάντα γόνιμο έδαφος για τη διαφθορά και σήμερα είναι σε πλήρη άνθιση.
Λίγες εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, ο πρώην σύμβουλος του Zelensky, Sergei Shefir, μετέφερε τεράστια ποσά μετρητών εκτός χώρας και μετέφερε κεφάλαια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας  Reznikov μετέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε λογαριασμούς offshore. Αλλά αυτό είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό. Πρόσφατα κυκλοφόρησα ένα βίντεο στο «Χ» σχετικά με κάποιες υποθέσεις υπεξαίρεσης που είναι γνωστές στα ΜΜΕ. Το συνολικό ποσό σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει τα 60 δισ. δολάρια. Γι' αυτό οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε στην πρώτη γραμμή. Δεν θέλουν να πεθάνουν μόνο για να κάνουν τον Ζελένσκι και την ομάδα του ακόμα πιο πλούσιους. Το γνωρίζει αυτό ο Λευκός Οίκος; Σίγουρα. Καλύπτουν ο ένας τον άλλον.

Για χρόνια, η Δύση αγκάλιαζε τις ουκρανικές ελίτ. Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι ελέγχονται ευκολότερα. είναι μόχλευση. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να απορρίψουν τον Zelensky, θα το δείτε αμέσως από τον αριθμό των αναφορών για τη διαφθορά του στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

AFP: Ο συνεχιζόμενος γεωπολιτικός πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία είναι μια τρομερή μηχανή κοπής κρέατος όπου νεαροί άνδρες θυσιάζονται για πρωτίστως μη ηπειρωτικά συμφέροντα. Τι γνωρίζετε σχετικά με τις αποτυχημένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2022;

Panchenko:  Πρώτα απ 'όλα, αυτός είναι ένας παράλογος πόλεμος. Σε κάθε στάδιο, η Ουκρανία θα μπορούσε να το σταματήσει. Και όσο περισσότερο μαίνεται, τόσο περισσότερο χάνει η Ουκρανία. Συνάντησα τον σύμβουλο του Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν εκεί και καμάρωνε: «Παίξαμε τους Ρώσους». Είπε ότι ο ουκρανικός στρατός επρόκειτο να εισέλθει στην Κριμαία, θα γινόταν εξέγερση στη Ρωσία και θα ανέτρεπαν τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ρώτησα λοιπόν: «Εντάξει, αλλά τι γίνεται αν η Ρωσία ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα;»

«Λοιπόν, 60.000 άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά αυτό είναι το τίμημα που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε», απάντησε.

Ολόκληρη η «τακτική νίκης» του Ζελένσκι βασίστηκε σε ένα πραξικόπημα στη Ρωσία. Αρκετά κοντόφθαλμος, αν με ρωτάτε, γιατί οι Ρώσοι προτιμούν να πάνε στο γραφείο στρατεύσεως παρά να διαδηλώσουν στους δρόμους.

Η φήμη του Ζελένσκι τον πρώτο χρόνο του πολέμου εξαρτιόταν από τον μύθο ότι η Ουκρανία «απέκρουσε την επίθεση στο Κίεβο». Μόνο που δεν υπήρξε μάχη για το Κίεβο. Είναι ο προπαγανδιστικός μύθος του Ζελένσκι που παρουσίασε την αποχώρηση της Ρωσίας ως μέρος των διαπραγματεύσεων ως νίκη.

Κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν ανέφερε δημόσια σχέδια να καταλάβει το Κίεβο. Αντίθετα, νωρίς, η Ρωσία απέκτησε πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα στη Μαριούπολη και δημιούργησε έναν στρατηγικά σημαντικό χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

AFP: Ποιά είναι η σημασία του ερωτήματος :  ποιος κάθεται στον Λευκό Οίκο;

Panchenko:  Θα ήμουν ευτυχής να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι είναι υπεραπλούστευση να πούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα σταματήσει τον πόλεμο. Οι Ουκρανοί πολιτικοί δεν πτοούνται από χυδαία κριτική, ακόμη και προσβολές εναντίον του. Οι πηγές μου αναφέρουν ότι η ομάδα του Ζελένσκι έχει διακυβευτικές πληροφορίες και για τους δύο υποψήφιους. Η απελευθέρωση θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Ουκρανία παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές.

AFP: Ανησυχείτε ότι η αυξανόμενη ένταση σε πολλούς τομείς θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη καταστροφή ή βλέπετε επίσης κάποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν τις επικίνδυνες τάσεις;

Panchenko:  Μισώ να είμαι ο φορέας των κακών ειδήσεων, αλλά δεν βλέπω καμία προοπτική για αποκλιμάκωση. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν μπορείς να πεις την αλήθεια. Για να το θέσω απλά - οι πολεμοκάπηλοι δεν θα το αφήσουν να συμβεί. Ο κόσμος κυβερνάται από μια επιθετική μειοψηφία. Καταπιέζουν, ακυρώνουν ή σκοτώνουν οποιονδήποτε διαφωνεί και καλύπτουν τα εγκλήματά τους με ωραίες προοδευτικές ιδέες και «δημοκρατία». Τα γεγονότα του Μαϊντάν έχουν βασικά εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Πριν από τρεις αιώνες, στο φιλοσοφικό του δοκίμιο «Toward Perpetual Peace», ο Immanuel Kant δήλωσε ότι η ανθρωπότητα μπορούσε να επιτύχει την παγκόσμια ειρήνη είτε μέσω της παγκόσμιας διαφώτισης είτε μέσω μιας καταστροφικής σύγκρουσης. Δυστυχώς, φαίνεται ότι μόνο κάτι τρομερό θα κάνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν.

Θα ήθελα πολύ να κάνω λάθος, αλλά φαίνεται ότι η επόμενη φάση της κλιμάκωσης είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟτόσο στην Ουκρανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


AFP
: Ποιο είναι το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης;

PanchenkoΗ κυριαρχία της Ουκρανίας έχει χαθεί. Η οικονομία της έχει σταματήσει. Το έθνος ζει με πιστωτικό όριο. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει και περισσότεροι θα ακολουθήσουν τη στιγμή που η Ουκρανία ανοίξει τα σύνορά της. Η κοινωνία είναι διχασμένη και γεμάτη μίσος, που είναι πλέον η επίσημη πολιτική. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί στα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2100. Σύμφωνα με τις πηγές μου, είναι ήδη περίπου μόλις 20 εκατομμύρια. Το 1991 ήταν 52 εκατομμύρια. Λοιπόν, ποιος ξεκίνησε μια γενοκτονία των Ουκρανών, οι Ρώσοι ή η σημερινή κυβέρνησή μας; Η ομάδα του Ζελένσκι κρατά όμηρο τον λαό μας και απορρίπτει κάθε πρόταση διαπραγμάτευσης, οπότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Και η Ουκρανία θα συνεχίσει να χάνει έδαφος.

Με πονάει που το λέω αυτό, αλλά σήμερα η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα της Ουκρανίας λαμβάνοντας αποφάσεις που βλάπτουν τους πολίτες της.

AFP: Τι λέτε για το μέλλον σας;

PanchenkoΟ κύριος στόχος μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Η ρίζα κάθε κακού είναι η άγνοια. Για χρόνια, χτίζουν ένα τείχος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, οπότε δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα ο ένας για τον άλλον. Τώρα χτίζουν ένα παρόμοιο τείχος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Σήμερα, επικεντρώνομαι στο να πω στους ανθρώπους την αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποτρέψω μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση. Δημοσιεύω βίντεο στον λογαριασμό μου "X". Το βιβλίο μου θα εκδοθεί σύντομα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και σκοπεύω να το προσαρμόσω και για την οθόνη.
Προσεύχομαι για ειρήνη για όλους μας και ελπίζω να επικρατήσει η λογική.


Γιατί ἀπαγορεύτηκε ἡ Ἐκκλησία ; 


Ἡ Πελασγική

5 σχόλια:

  1. Να δεις ποσοι και ποσες αγαπητη Π., θα σου κλεψουν ολικα ή τμηματικα αυτην την αναρτηση ή ακομα και φρασεις απ' την ουκρανη δημοσιογραφο κι αφου βαλουν δικες τους σαλτσες θα την ιδιοποιηθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν πειράζει ἄς τό κάνουν. Ἄν εἶναι νά διαβάζονται ἀλήθειες καί νά μαθαίνῃ ὁ κόσμος σωστά πράγματα, ἄς τό κάνουν. Μακάρι νά τό κάνουν αὐτό, σέ καλό θά τούς βγεῖ. Θα λάβουν γνῶσιν κι᾿ὅταν λαμβάνει γνῶσιν ὁ ἄνθρωπος ξέρει καί ποῦ νά βαδίζῃ.

      Εὐχαριστῶ καί πάλι.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    2. Ὡραῖο τό ἔκανα ὅμως ὡς θέμα ἔτσι ; Μέ τά ἀνάλογα βίντεο τῆς Panchenko. Καί ἔχει τόσα πολλά στό κανάλι της ! Σημαντικά βίντεο, πολλές πληροφορίες. Μπράβο της.

      Διαγραφή
  2. Να εισαι καλα, μπραβο σου και συγχαρητηρια που καταναλωνεις μεγαλο μερος της ημερας σου για να κανεις αυτο που πιστευεις.
    Ητοι' να ανοιξεις τα ματια καποιων που ανεξαρτητως ηλικιας κοιμουνται ορθιοι ακομα και ψηφιζουν .....δημοκραταραιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα αὐτό ἔκανα ἀπό τότε πού ξεκίνησα τήν δημοσιογραφία-ἀρθρογραφία καί αὐτό συνεχίζω καί κάνω. Καί ὅσοι πιστοί ...

      Εὐχαριστῶ πάντως κι᾿ἐσένα γιατί τόσο ἀξιολόγους ἀνθρώπους πού προσφέρουν μέ τήν συμβολή τους τούς ἔχομε ἀνάγκη ὅσοι ἀναλόγως λειτουργοῦμε στόν χῶρο.

      Εὐχαριστῶ !

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή