" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τί ἐπιδιώκει τό Ἰσραήλ ;


Γράφει ὁ Alastair Crooke

 Ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι πιθανό να ξεσπάσει σύντομα – λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Gallant. Θα ξεκινήσει όταν το Ισραήλ ξεκινήσει το μακροχρόνιο χτύπημα του στο Ιράν. Ο Gallant υποσχέθηκε ότι « το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και ιδιαίτερα εκπληκτικό », προσθέτοντας ότι το Ιράν «δεν θα καταλάβει τι του συνέβη ή πώς».

« Πώς » λοιπόν – μια ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων.

Από σήμερα το πρωί, δεν υπάρχει κανένα σημάδι της θανατηφόρας απάντησης που υποσχέθηκε ο Gallant. Φαίνεται ότι το Ισραήλ, το οποίο αρχικά έδωσε σημασία στην ταχεία και άμεση ανταπόκριση, αναμένει να εγκατασταθούν το σύστημα των αντιβαλλιστικών πυραύλων THAAD - και να φτάσουν οι αμερικανοί στρατιώτες που θα το χειριστούν, στο Ισραήλ.

Το THAAD πιθανότατα δεν είναι «αλλαγή του παιχνιδιού». Το Ιράν απέδειξε την 1η Οκτωβρίου την ικανότητά του να κορεστεί και να συντρίψει τις δυνατότητες της Ισραηλινής Αεράμυνας μέσω δύο διαδοχικών βολών εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων. Το θέμα εδώ σχετικά με την άφιξη του THAAD είναι ότι, αφενός, το Ισραήλ στερείται πυραύλων αναχαίτισης και, δεύτερον, ότι το να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν - είναι πολύ πιο σημαντικό για τον Νετανιάχου από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Οι αντιβαλλιστικοἰ πύραυλοι THAAD παραδόξως θα μπορούσαν να κάνουν ακριβώς αυτό (να σὐρουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο). Με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να αναπτύσσονται τώρα στο έδαφος για να υποστηρίξουν τη στρατιωτική κινητική δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν, το Ισραήλ ουσιαστικά εισάγει μια αμερικανική «παγίδα» στο πολεμικό δράμα: Αν σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες, τότε οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το ΙράνΘα ένιωθαν υποχρεωμένες να αντιδράσουν με σφοδρότητα στους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Νετανιάχου ήθελε αυτόν τον πόλεμο εδώ και 25 χρόνια. Τώρα μπορεί να το δει να παίρνει σάρκα και οστά – ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Έρχεται επίσης, κατά την άποψή του, σε μια καλοήθη συγκυρία – λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες σχεδόν κάθε υποψήφιος αγωνίζεται για να δηλώσει την πίστη του/της στο Ισραήλ.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό δέν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικό. Μπορεί όμως να εξελιχθεί σε μεγάλη σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν η Τεχεράνη απειληθεί. Η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και οι απάνθρωποιπέρα από όλους τους Κανόνες Πολέμου–  βομβαρδισμοί αμάχων στο Λίβανο για να εξαναγκάσουν μια τρομοκρατημένη υποταγή, έχουν καταστήσει τη Ρωσία έναν πλήρη εταίρο με το Ιράν. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει εργαστεί σκληρά για να συμπληρώσει τις ιρανικές άμυνες με τα δικά της υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα.

Ο ρόλος της Ρωσίας, ωστόσο πιθανός, θα περιοριστεί στην παροχή αυτής της αμυντικής βοήθειας στο Ιράν: Ρωσική ISR (Πληροφορίες, Επιτήρηση, Αναγνώριση). το τελευταίο της σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. ορισμένοι πύραυλοι· και πιθανώς πυραύλους S-400 Air Defense (αν και η άφιξή τους στο Ιράν δεν έχει επιβεβαιωθεί).

Η Ρωσία θα έχει πρωταρχικό συμφέρον να παρατηρήσει πώς αποδίδουν αυτά τα όπλα ενάντια σε ένα ισραηλινό χτύπημα.

Εάν λειτουργήσουν καλά, θα δώσει μεγάλη ώθηση στη ρωσική γενική αποτροπή.

Και εδώ βρίσκεται το σημείο κλειδί: Για τους Ισραηλινούς Σιωνιστές και τους Αμερικανούς νεοσυντηρητές, ο δρόμος προς μια αποδυναμωμένη Μόσχα θεωρείται ότι περνά μέσα από μια αποκεφαλισμένη και ηττημένη Τεχεράνη. Η νίκη του Ιράν – η Αντίσταση κερδίζει επομένως – είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ρωσικό συμφέρον.

Ενθουσιασμένος από τον αποκεφαλισμό μεγάλου μέρους της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ και ενθαρρυμένος ίσως από το αυθαίρετο (και λάθος) σήμα από το Ιράν ότι θα μπορούσε να απαντήσει επιπόλαια σε ένα ισραηλινό χτύπημα, η ομάδα Μπάιντεν θα μπορούσε κάλλιστα να αντιληφθεί μια νέα Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία των Σιωνιστών θα γεννηθεί.

Θα παρέμβουν οι αρμόδιοι Αρχηγοί του Πενταγώνου για να σταματήσουν την πορεία προς τη σύγκρουση – όπως έκαναν για τα σχέδια κλιμάκωσης του Blinken στην Ουκρανία; Φαίνεται απίθανο. Έχουν υποστηρίξει ανεπιφύλακτα το Ισραήλ μέχρι τώρα. Και συμφώνησαν να στείλουν το σύστημα THAAD.

Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων σίγουρα θα έχουν βιώσει το έντονο φιλοϊσραηλινό αίσθημα στο Κογκρέσο, σε έντονη αντίθεση με την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ουκρανία.

Ωστόσο, το να αντιμετωπίσουν το Ιράν με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας δεν είναι μικρό πράγμα: Είναι πραγματικά «Νίκη»; Κι αν δεν είναι; Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ χάσει – και άρα η Αμερική χάσει; Θα ήταν σεισμός. μια ταπείνωση που θα ταρακουνούσε τον δυτικό κόσμο

( φωτό ἀριστερά )

Ένας σχολιαστής, ο James Kroeger, προβλέπει περίεργα ότι « η επίθεση του Ισραήλ, αν έρθει, θα είναι ακόμη ένα χτύπημα αποκεφαλισμού : Αυτή τη φορά θα εκτελεστεί με ακόμη πιο εκπληκτικό τρόπο από αυτόν που έκαναν εναντίον του Νασράλα».

«Βλέπετε, το Πεντάγωνο δεν θα υπογράψει τα σχέδια του IDF να επιτεθεί στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ή ακόμα και στη θαμμένη πυρηνική βιομηχανία του Ιράν. αλλά έχουν μια ιστορία υποστήριξης του Ισραήλ όταν στοχεύει τους ηγέτες της Αντίστασης που αντιτίθενται στο Ισραήλ. Οι IDF δεν χρησιμοποίησαν απλώς αμερικανικές βόμβες 82 – 2.000 λιβρών στη Βηρυτό για να σκοτώσουν τον Νασράλα; Με πλήρη συνενοχή των ΗΠΑ;

«Ως βασική ιδέα, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εγκρίνουν και πιθανώς ακόμη και να επιτρέψουν ένα χτύπημα «αποκεφαλισμού» στους βασικούς ηγέτες του Ιράν στην Τεχεράνη με την πεποίθηση ότι το Ιράν θα ήταν πολύ ξαφνιασμένο για να απαντήσει με μια επίθεση «ολοκληρωτικού πολέμου» κατά του Ισραήλ. Τελικά, τι έκανε το Ιράν μετά τη δολοφονία του Νασράλα; Επίθεση σε ορισμένες αεροπορικές βάσεις των IDF με τρόπο που δεν σκότωσε Ισραηλινούς; Αποθάρρυνε το Ισραήλ από το να τολμήσει να επιτεθεί ξανά στο Ιράν;».

«Αυτό που δεν θα ήταν πιθανό να εγκρίνει το Πεντάγωνο είναι η χρήση πυρηνικών για τον αποκεφαλισμό της κυβέρνησης του Ιράν – γιατί απλώς μπορεί να είναι αρκετό για να πυροδοτήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο που τόσο φοβάται το Πεντάγωνο: Αλλά τι θα συμβεί αν το πονηρό Ισραήλ, αφού αποδεχθεί την βοήθεια της Αμερικής σε μια επιχείρηση για να πραγματοποιήσει μια συμβατική βομβιστική επίθεση "bunker buster" στον Ανώτατο Ηγέτη, αποφασίσει από μόνο του να πραγματοποιήσει επίσης μια τακτική ή στρατηγική πυρηνική επίθεση στην Τεχεράνη που καταστρέφει εντελώς την ιρανική αλυσίδα διοίκησης;».

«Κατανοήστε, η πρόθεση του Ισραήλ δεν είναι να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν, αλλά να πυροδοτήσει έναν πόλεμο και η χρήση πυρηνικού στην Τεχεράνη θα έκανε ακριβώς αυτό. 100% εγγυημένο. Ο Bibi καταλαβαίνει ότι μετά από μια τέτοια επίθεση, εάν το Ιράν απαντήσει επιτιθέμενο στο Ισραήλ με ό,τι έχει, θα μπορέσει να πείσει το Κογκρέσο να περάσει μια Διακήρυξη Πολέμου εναντίον του Ιράν».

«Το MSM και το State Dept [μαζί με το Κογκρέσο] θα στρατολογηθούν πρώτα, για να αρνηθούν ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά και μετά για να δημιουργήσουν συναισθηματικές δικαιολογίες για το γιατί το Ισραήλ έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του «για να αμυνθεί». 

Το θέμα που θα επαναλαμβάνουν ατελείωτα: Το φτωχό Ισραήλ, που απειλείται με αφανισμό από τρομοκράτες, κατέφυγε στα μόνα όπλα που του είχαν απομείνει για να νικήσει το κακό που αντιμετώπιζε…».

"Παραφροσύνη; Ναι. Η «τρέλα» του Νετανιάχου … 

Έτσι, η αινιγματική « θανατηφόρα, ακριβής και ιδιαίτερα εκπληκτική» φράση του υπουργού αμύνης του Ισραήλ, Gallant: το Ιράν δεν θα καταλάβει τι του συνέβη, ή πώς » – η περίεργη διατύπωση ταιριάζει απόλυτα με αυτή τη θέση του Kroeger.

Μεγάλο άγνωστο: Θα μπορέσει το Πεντάγωνο να λάβει θέση και να αρνηθεί να υπακούσει; Πράγματι, το Πεντάγωνο αντιτίθεται σταθερά στον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Γιατί;  Όλα τα πολεμικά «παιχνίδια» που παίχτηκαν κατά την διάρκεια διαδοχικών ετών είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα της Αμερικής.

ἀπό : strategic-culture.su

Διαβάζουμε ἐπίσης : 

Τί φοβοῦνται οἱ ΗΠΑ ;

Τελείωσε ; Μά, πραγματικῶς, τώρα ἄρχισε τό "γλέντι" στήν Μέση Ἀνατολή ...


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου