" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ἀπό τόν « Δρόμο τῆς Στέππας» πρός τούς διαδρόμους τοῦ Νέου Δρόμου τοῦ Μεταξιοῦ

 Οἱ γεω-οικονομικοί ὁδηγοί τῆς συνέργειας SCO-BRICS

Τοῦ Pepe Escobar

 Το αδιαίρετο της ασφάλειας όπως προβλέπεται από τη Ρωσία-Κίνα ισοδυναμεί με την de facto εφαρμογή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το αποτέλεσμα θα ήταν η ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο – και κατ’ επέκταση το θανατηφόρο χτύπημα στο ΝΑΤΟ

Μία εβδομάδα πριν από την απολύτως κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν , ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) πραγματοποίησε μια σύνοδο κορυφής στο Ισλαμαμπάντ.

Αυτή η σύγκλιση ήταν σημαντική με περισσότερους από έναν τρόπους. Στη σύνοδο κορυφής στο Πακιστάν συμμετείχε το Συμβούλιο των Αρχηγών Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της SCO ( Οργανισμός Συνεργασίας Σαγκάης ) . Από αυτό προέκυψε ένα κοινό ανακοινωθέν που τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν στην ετήσια σύνοδο κορυφής της SCO τον περασμένο Ιούλιο στην Αστάνα: εκεί συγκεντρώθηκαν πραγματικά οι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλήρους μέλους της SCO, του Ιράν.

Η Κίνα, μετά την εκ περιτροπής προεδρία της SCO του στενού συμμάχου Πακιστάντώρα υπό μια άβολη διοίκηση που υποστηρίζεται πλήρως από τους στρατιωτικούς καραγκιόζηδες που κρατούν στη φυλακή τον εξαιρετικά δημοφιλή πρώην πρωθυπουργό Imran Khan – ( Πελαγ. σχετικῶς με τό νΠακιστανό ἡγέτη  ἐδῶ) ανέλαβε επίσημα την προεδρία της SCO από το 2024 έως το 2025. Η ονομασία του παιχνιδιού, αναμενόμενα, είναι επιχείρηση.

Το σύνθημα της κινεζικής προεδρίας είναι –τι άλλο– «δράση». Έτσι, το Πεκίνο δεν άργησε ώστε να αρχίσει να προωθεί περαιτέρω, ταχύτερη συνέργεια μεταξύ της ( Πρωτοβουλίας  μιάς Ζώνης και ενός Δρόμου)  "Belt and Road (BRI) και της ( Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης)  "Eurasia Economic Union" (EAEU), της οποίας η κυρίαρχη δύναμη είναι η Ρωσία.

Υπόδειξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας που προχωρά γρήγορα στους οικονομικούς διαδρόμους της Ευρασίας. Και αυτό μας φέρνει σε μερικές βασικές υποπλοκές συνδεσιμότητας που εμφανίστηκαν εμφανώς στη σύνοδο κορυφής του Ισλαμαμπάντ.

Ας ξεκινήσουμε με τη συναρπαστική Steppe Road – η οποία είναι μια μογγολική ιδέα που αποκρυσταλλώνεται ως ένας αναβαθμισμένος οικονομικός διάδρομος. Η Μογγολία είναι παρατηρητής στο SCO, όχι πλήρες μέλος: οι λόγοι για αυτό είναι αρκετά περίπλοκοι. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εκφράστηκε για τον δρόμο της Στέπας με τους συνομιλητές του της SCO.

Οι Μογγόλοι σκέφτηκαν την ιδέα ενός Taliin ZamSteppe Road» στα Μογγολικά) το 2014, που θα περιέχει τουλάχιστον «Πέντε μεγάλα περάσματα»: ένας λαβύρινθος υποδομών μεταφορών και ενέργειας που θα κατασκευαστεί με επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Αυτά περιλαμβάνουν μια διεθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας μήκους 997 km που συνδέει Ρωσία-Κίνα. 1.100 χλμ ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής υποδομής. την επέκταση του – ήδη σε λειτουργία – Διαμογγολικού Σιδηροδρόμου από το Sukhbaatar στο βορρά έως το Zamyn-Uud στο νότο· και το Pipelineistan φυσικά, όπως και στους νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνδέουν το Altanbulag στο βορρά με το Zamyn-Uud.

Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Oyun-Erdene Luvsannamsrai ήταν εξίσου ενθουσιώδης με τον Mishustin, ανακοινώνοντας ότι η Μογγολία έχει ήδη ολοκληρώσει 33 έργα Steppe Road.

Αυτά τα έργα τυχαίνει να ευθυγραμμίζονται με τον δικό του Διευρασιατικό Διάδρομο της Ρωσίας – έναν λαβύρινθο συνδεσιμότητας που περιλαμβάνει τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο, τον Υπερ-Μαντζουριανό Σιδηρόδρομο, τον Υπερμογγολικό Σιδηρόδρομο και την Κύρια γραμμή Baikal Amur (BAM).

Τον Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής της SCO, ο Πούτιν και ο Μογγόλος πρόεδρος Ukhnaagiin Khurelsukh πέρασαν αρκετό χρόνο συζητώντας τα λεπτότερα στρατηγικά σημεία της ευρασιατικής επιμελητείας.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Μογγολία στις αρχές Σεπτεμβρίου για την 85η επέτειο της κοινής σοβιετικής-μογγολικής νίκης επί των Ιαπώνων στον ποταμό Khalkhin Gol. Ο Πούτιν έγινε δεκτός ως ροκ σταρ.


Όλα αυτά έχουν απόλυτη στρατηγική λογική. Τα σύνορα Ρωσίας-Μογγολίας έχουν μήκος 3.485 km. Η ΕΣΣΔ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας συνήψαν διπλωματικές σχέσεις πριν από έναν αιώνα, το 1921. Εργάζονται από κοινού σε βασικά έργα όπως ο Διαμογγολικός αγωγός φυσικού αερίου – μια ακόμη σύνδεση Ρωσίας-Κίνας. εκσυγχρονισμός της κοινής επιχείρησης Ulaanbaatar Railway· Η Ρωσία προμηθεύει καύσιμα στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Chinggis Khaan. και η Rosatom κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Μογγολία φιλοξενεί τον παροιμιώδη πλούτο των φυσικών πόρων, από ορυκτά σπάνιων γαιών (τα αποθέματα μπορεί να φτάσουν τους εκπληκτικούς 31 εκατομμύρια τόνους) έως το ουράνιο (προοπτικά αποθέματα 1,3 εκατομμυρίων τόνων). Ακόμα κι όταν εφαρμόζει αυτό που ονομάζεται προσέγγιση του Τρίτου Γείτονα, η Μογγολία πρέπει να διατηρήσει μια προσεκτική πράξη εξισορρόπησης, καθώς βρίσκεται στο ραντάρ ασταμάτητα των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τη συλλογική Δύση να πιέζει για λιγότερη συνεργασία Ευρασίας με Ρωσία-Κίνα .

Φυσικά η Ρωσία κατέχει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Δύσης, καθώς η Μόσχα όχι μόνο αντιμετωπίζει τη Μογγολία ως ισότιμο εταίρο, αλλά μπορεί να παρέχει τις ανάγκες του γείτονά της όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.

Αυτό που τα κάνει ακόμα πιο δελεαστικά είναι ότι το Πεκίνο οραματίζεται το Steppe Road ως «πολύ συνεπές» με το BRI, με τον παροιμιώδη ενθουσιασμό που χαιρετίζει τη συνέργεια και τη «συνεργασία win-win» μεταξύ των δύο έργων.

Συμπληρώνοντας τη διαδρομή Steppe Road, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang πήγε στο Πακιστάν όχι μόνο για τη σύνοδο κορυφής SCO, αλλά με μια προτεραιότητα συνδεσιμότητας: την προώθηση του επόμενου σταδίου του 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων China Pakistan Economic Corridor (CPEC), αναμφισβήτητα το εμβληματικό έργο της BRI.

Ο Λι και ο Πακιστανός ομόλογός του Σαρίφ εγκαινίασαν τελικά το στρατηγικά κρίσιμο, χρηματοδοτούμενο από την Κίνα Διεθνές Αεροδρόμιο Gwadar στο νοτιοδυτικό Μπαλουχιστάν – παρά τις πιθανότητες και τις διακεκομμένες επιδρομές από αντάρτες Μπαλόχ που χρηματοδοτούνται από τη CIA.


Το CPEC είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πολυεπίπεδο έργο ανάπτυξης υποδομής που περιλαμβάνει πολλούς κόμβους που ξεκινούν από τα σύνορα Κίνας-Πακιστάν στο πέρασμα Khunjerab, μέχρι τον – αναβαθμισμένο – αυτοκινητόδρομο Karakoram και κατεβαίνοντας νότια κατά μήκος του Balochistan μέχρι την Αραβική Θάλασσα.

Στο μέλλον, το CPEC μπορεί να συμπεριλάβει ακόμη και έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Gwadar που ανεβαίνει βόρεια μέχρι το Xinjiang διευκολύνοντας περαιτέρω την εξάρτηση της Κίνας από την ενέργεια που μεταφέρεται μέσω του στενού της Malacca, η οποία θα μπορούσε να αποκλειστεί από τον Ηγεμόνα σε χρόνο μηδέν.

Η σύνοδος κορυφής SCO πριν από τις BRICS στο Πακιστάν επανέλαβε για άλλη μια φορά τη συνέργεια πολλών πτυχών που αφορούν αμφότερα τα πολυμερή όργανα. Τα κράτη μέλη της SCO – από την Κεντρική Ασία μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν κατανοούν σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική λογική όταν πρόκειται για το αναπόφευκτο της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO).

Η κινεζική θέση, επίσημα, είναι ένα θαύμα ισορροπίας και εύστοχης ασάφειας. Παρόλο που το Πεκίνο τονίζει την υποστήριξη της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία. και ταυτόχρονα δεν κατηγόρησε ποτέ ευθέως το ΝΑΤΟ για τον de facto πόλεμο.

Η γεωοικονομική συνδεσιμότητα είναι σε μεγάλο βαθμό η προτεραιότητα για τις κορυφαίες δυνάμεις της SCO και τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσίας-Κίνας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​SCO έχει εξελιχθεί από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη γεωοικονομική συνεργασία. Για άλλη μια φορά στο Ισλαμαμπάντ ήταν σαφές ότι η SCO δεν θα μετατραπεί σε μια στρατιωτική συμμαχία σε ένα αντιΝΑΤΟϊκό καλούπι.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα για όλα τα μέλη, εκτός από τη γεωοικονομική συνεργασία, είναι να καταπολεμήσουν τον πόλεμο του τρόμου της Δύσηςπου είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με την επικείμενη, ταπεινωτική αποτυχία του Project Ukraine.

Ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω την SCO και να ανοίξει το δρόμο για τη συγχώνευση με τους BRICS πιο κάτω στον -δύστροπο- δρόμο είναι η κινεζική ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας, η οποία τυχαίνει να συμπίπτει με τη ρωσική αντίληψη που παρουσιάστηκε - και απορρίφθηκε - από την ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021, μόλις δύο μήνες πριν από το αναπόφευκτο του SMO ( Εἰδική Στρατιωτική Ἐπιχείρησις τῆς Ῥωσσίας στην Οὐκρανία ) .


Η Κίνα προτείνει να «τηρηθεί η αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας», καθώς και να «οικοδομηθεί μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας» και να αντιταχθεί σθεναρά στην «οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας άλλων χωρών». Αυτό είναι κάτι που κάθε μέλος του SCO – για να μην αναφέρουμε τις BRICS – προσυπογράφει.

Με λίγα λόγια, το αδιαίρετο της ασφάλειας όπως προβλέπεται από τη Ρωσία-Κίνα ισοδυναμεί με την de facto εφαρμογή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το αποτέλεσμα θα ήταν η ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο – και κατ’ επέκταση το θανατηφόρο χτύπημα στο ΝΑΤΟ.

Ενώ το αδιαίρετο της ασφάλειας δεν μπορεί ακόμα να υιοθετηθεί σε ολόκληρη την Ευρασία – καθώς ο Ηγεμόνας αναπτύσσει έναν πόλεμο τρόμου σε πολλά μέτωπα για να υπονομεύσει την εμφάνιση ενός πολυκομβικού κόσμου η διασυνοριακή συνδεσιμότητα win-win συνεχίζει να κυλά, από τον Δρόμο της Στέπας προς τους διαδρόμους του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.

ἀπό : strategic-culture.su

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με Ερντογάν, Σι, Μόντι, Αμπάς, Γκουτέρες στο Καζάν.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν... ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου