" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Συρία: Πρωτοφανεῖς ῥωσσικοί ἀεροπορικοί βομβαρδισμοί τελειώνουν τήν μάχη στό Χαλέπι

Συρία: Πρωτοφανείς ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί τελειώνουν τη μάχη στο Χαλέπι
Με πρωτοφανείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς η ρωσική Αεροπορία δίνει το αποφασιστικό κτύπημα στους ισλαμιστές της ISIS οι οποίοι εγκαταλείπουν το κατεστραμμένο Χαλέπι με τους ένοπλους της οργάνωσης να επιχειρούν να διαφύγουνν προς την «πρωτεύουσά» τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ημέρα οι Ρώσοι βομβάρδισαν τις περιοχές των ισλαμιστών γύρω από το Χαλέπι με τέτοπια ένταση όσο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα! 

Στις επιχειρήσεις στο έδαφος ο συριακός Στρατός πέτυχε μια στρατηγική νίκη μείζονος σημασίας στο Χαλέπι καθώς μετά από δύο εβδομάδες σκληρών αγώνων κατάφερε να απελευθερώσει τον αυτοκινητόδρομο Khanasser-Ithriya που οδηγεί στην μαρτυρική πόλη πετυχαίνοντας να θέσει υπό τον έλεγχό του το εναπομείναν τμήμα το οποίο κατείχε η ISIS.

H 66η Ταξιαρχία της 11ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας μαζί με δυνάμεις της Χεζμπολάχ διέλυσαν τις άμυνες της ISIS βόρεια της Ithriya,προκαλώντας άτακτη φυγή των ισλαμιστών προς την επαρχία της Ράκκα όπου έχουν και την «πρωτεύουσά» τους. Η ρωσική Αεροπορία κινητοποίησε το σύνολο των τύπων των βομβαρδιτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχει αναπτύξει στη Συρία δηλαδή Su-24, Su-34, Su-25 και Mil Mi-24 και τα οποία κτύπησαν με ιδιαίτερη ένταση τους ισλαμιστές και κατά την υποχώρησή τους στον αυτοκινητόδρομο Salamiyah-Raqqa που κυριολεκτικά τους «κονιορτοποίησε».

Η απελευθέρωση του αυτοκινητόδρομου Khanasser-Ithriya Highway ήταν μέγιστης προτεραιότητας για το συριακό Γενικό Επιτελείο αλλά και για τους Ρώσους και Ιρανούς συμβούλους, καθώς τώρα είναι εφικτός ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των Σύρων στρατιωτών εντός της πόλης, ενώ κλείνει η μέγγενη γύρω απο το αεροδρόμιο.

Για το ISIS αυτές οι μάχες κόστισαν 200 μαχητές και καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων βαρέως οπλισμού.
 

Νέα αποτυχημένη επίθεση κατά της συριακής φρουράς της Deir Ezzor εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές του ISIS στις συνοικίες Al-Haweeqa, Al-Rashiddeen, Al-Sina’a, Al-Jubeileh, και Al-‘Amal η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω τους πάνω από εκατό νεκρούς.

To ISIS έχει δοκιμάσει σωρεία επιθέσεων κατά της συριακής φρουράς τις τελευταίες εβδομάδες για να εξαλείψει το μοναδικό προπύργιο των κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Συρία και να εξασφαλίσει έτσι τις πετρελαιοπηγές με το πετρέλαιο των οποίων μπορεί να μετακινεί τις δυνάμεις του και τον βαρύ οπλισμό του σε όλα τα μέτωπα.
Παρά το γεγονός ότι έχει χάσει σχεδόν 1000 μαχητές μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα συγκρούσεων στην πολιορκούμενη πόλη, προχωρά εκ νέου σε νέες επιθετικές ενέργειες καθημερινά καθώς ενισχύεται με άφθονο «κρέας» από την ιρακινή ενδοχώρα. 

Η 104 Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Προεδρικής Φρουράς, καταμέτρησε απώλειες 29 ανδρών κατά την επίθεση στην Al-Muri’iyah 18 ανδρών στις νοτιοδυτικές πύλες του στρατιωτικού αεροδρομίου της Deir Ezzor 13 στο Al-Haweeqa, 7 στην Fouad Cinema, 9 απώλειες στο Al-Jafra village και 16 απώλειες στα Al-‘Amal, Al-Jubeileh, Al-Sina’a, και Al-Rashiddeen.
Το ISIS έχασε και 7 τεθωρακισμένα οχήματα.
 

Η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε την θέση Al-Hassaan στην ανατολική Deir Ezzor όπου καταστράφηκε επικοινωνιακός κόμβος των τζιχαντιστών και την Al-Hatla, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη οπλισμού και πυρομαχικών.

Το ISIS πραγματοποίησε την επίθεση αυτή για δύο λόγους:
Ελπίζει ότι θα φθείρει την συριακή φρουρά η οποία λόγω του αεροδρομίου μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αντικαθιστά τις απώλειές της, και να συνεχίζει απρόσκοπτα τον εφοδιασμό της με πυρομαχικά.
Ποντάρει στην αριθμητική του υπεροπλία και την συνεχή ροή ανδρών από το Ιράκ.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου