" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΤΟΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ! Οι Τούρκοι διεκδικούν την καταγωγή του Αλέξη Τσίπρα

«Είναι εγγονός μίας οικογένειας που είχε μετακομίσει στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Κιρκλαρέλι», γράφει η Sabah

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έχει τουρκική καταγωγή, σύμφωνα με μια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα στα τουρκικά media και η οποία αναφέρει ότι η οικογένεια του κ. Τσίπρα έχει ρίζες στην Τουρκία -και, μάλιστα, αυτό είναι ένα στοιχείο που ο ίδιος έχει αποκαλύψει.

Η άκρη του νήματος σε αυτή την υπόθεση βρίσκεται στον Νεβζάτ Τσολάκ, τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Αδριανούπολης του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ÖDP).

Με την ευκαιρία της ανάρρησης του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Τσολάκ θυμήθηκε μια κάπως πιο προσωπική συζήτηση, στο περιθώριο μιας κοινής εκδήλωσης του ÖDP και του ΣΥΡΙΖΑ, το 2010 στην Αδριανούπολη και ενώ οι δύο άντρες απολάμβαναν γεύμα με τοπικές σπεσιαλιτέ.

Σύμφωνα με τον Τσολάκ και όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλική της έκδοση, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ «είναι εγγονός μίας οικογένειας που είχε μετακομίσει στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Κιρκλαρέλι», σημειώνει η Sabah.

«Στην Αδριανούπολη νιώθω σαν στο σπίτι μου», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νεβζάτ Τσολάκ, εξηγώντας του ότι η οικογένειά του κατάγεται από το Μπαμπαεσκί, ένα χωριό που ανήκει στην επαρχία Κιρκλαρελί, δηλαδή την περιοχή της Ανατολικής Θράκης που κατά τα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Σαράντα Εκκλησιές».

«Είναι ένας γελαστός άνθρωπος και ήταν πολύ ευχαριστημένος για το ενδιαφέρον που δείξαμε για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Φάγαμε και συκωτάκια μαζί» δήλωσε ο Νεβζάτ Τσολάκ σε τουρκικά ΜΜΕ.

Στα σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν αμέσως σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της γείτονος χώρας, διευκρινίζεται ότι το πότε ακριβώς οι πρόγονοι του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού μετανάστευσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα παραμένει ασαφές. Η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες ορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Σημειώνεται πως το Κιρκλαρελί, γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία ως Σαράντα Εκκλησιές, είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στην βορειο-Ανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης.

Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση που ήταν κατά τη αρχαιότητα η ελληνική πόλη «Καρπούδαιμον», όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος. Ο πληθυσμός της αριθμεί περίπου 53.000 κατοίκους, με σημαντικό ποσοστό τσιγγάνων, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 15.000 και 25.000.

Αρχικά οι Τούρκοι ονόμασαν τη πόλη Κιρκ-Κλισέ (= Σαράντα Εκκλησίες), πιθανόν από κάποια εκκλησία που υπήρχε στη περιοχή. Πιθανολογείται όμως, πως όταν καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1372, ονομάσθηκε Κιρ-Κλισέ (=Εκκλησία εξοχική). Έτσι από τις διασωθείσες παραδόσεις από παρανόηση ή παράφραση το κιρ-κλισέ μεταβλήθηκε σε κιρκ-κλισέ με απόδοση διαφορετικής έννοιας.

Κατά τον 17ο αιώνα το, μέχρι τότε, χωριό άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτητα από πολυάριθμους έποικους Εβραίους και Σπαχήδες στρατιωτικούς, προερχόμενους από τη Βεσσαραβία. Στη συνέχεια προστέθηκαν σ΄ αυτούς Έλληνες και Τούρκοι από τις γύρω περιοχές. Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε έφθασε τους 10.000 διατηρώντας και ημιγυμνάσιο.

Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησιές αποτελούσαν Σαντζάκιο (επαρχία), που ανήκε στο Βιλαέτι (νομό) της Αδριανούπολης, και κατά την ελληνική διοίκηση που ακολούθησε αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού.

Περίπου 1,5 εκατ.  Έλληνες από την Ανατολία και 500.000 μουσουλμάνοι από την Ελλάδα αντάλλαξαν μεταξύ τους πατρίδες.
 
 
dexiextrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου