" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ρόμπερτ Φίκο : Ἡ Οὐκρανία δέν θά μπῇ στό ΝΑΤΟ.

φωτό
 Οι κίνδυνοι ενός παγκόσμιου πολέμου θα αυξηθούν μόνο εάν η Ουκρανία γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο την Τρίτη, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα εμποδίσει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί

Η αποδοχή νέων χωρών στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απαιτεί ομόφωνη συγκατάθεση και από τα 32 σημερινά μέλη του. Εάν προσκληθεί η Ουκρανία, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας δεν θα επικυρώσει τη συνθήκη ένταξης, επέμεινε ο Φίκο. 

«Η Σλοβακία χρειάζεται μια ουδέτερη Ουκρανία. Τα συμφέροντά μας θα απειληθούν εάν γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ γιατί αυτή είναι η βάση μιας μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noviny.sk. 

Ο Φίκο τόνισε ότι δεν θα υποκύψει σε καμία εξωτερική πίεση. «Οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό έχουν διδαχθεί πως ό,τι χρειάζονται και ζητήσουν από τη Σλοβακία, θα το λάβουν αυτόματα. Αλλά είμαστε μια κυρίαρχη και με αυτοπεποίθηση χώρα», δήλωσε. 

Η Σλοβακία, μαζί με τη γειτονική Ουγγαρία, έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συρθεί στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και επέμεινε σε διπλωματική επίλυση. Αφού έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2023, ο Φίκο ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να στείλει όπλα στο Κίεβο. Αντιτίθεται επίσης σθεναρά στην αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022. Αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επανέλαβε αυτόν τον μήνα ότι η Ουκρανία «θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» κάποια στιγμή στο μέλλον, το μπλόκ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή να υποδείξει μια σαφή διαδικασία για την ένταξη του Κιέβου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέκλεισαν την ένταξη της Ουκρανίας έως ότου τελειώσουν οι μάχες με τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία ανέφερε τη στρατιωτική συνεργασία του μπλοκ με την Ουκρανία ως μία από τις βαθύτερες αιτίες της τρέχουσας σύγκρουσης και περιέγραψε την πιθανή ένταξη του Κιέβου ως «κόκκινη γραμμή».

Ἀπό : swentr.site

Ὅταν πραγματικά ἐργάζεσαι γι᾿αὐτό πού σέ ἐπέλεξε ὁ λαός σου νά ἐργαστῇς : Τό καλό τῆς χώρας σου. Ὄχι σάν κάτι νεοταξίτικα μαριονετάκια, ἀπό ᾿δῶ μεριά, ποὐ τὀ μόνο πού ξέρουν εἶναι τό ΝΑΙ σ᾿ὅ,τι πεῖ ὁ ἐξουσιαστής/ἀφέντης...


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου