" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ὁ Nasrallah « ἔφυγε » ; Ναί, ἀλλά ἡ Hezbollah θά εἶναι πάντα ἐκεῖ ...


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της  Hezbollah Hassan Nasrallah μετά από πλήγμα στη Βηρυτό.

«Το IDF ανακοινώνει ότι χθες (Παρασκευή), 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο Hassan Nasrallah, ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ και ένας από τους ιδρυτές της, εξοντώθηκε από τους Ισραηλινούς Στρατούς, μαζί με τον Ali Karki, τον Διοικητ
ή του Νότιου Μετώπου της Χεζμπολάχ
, κι ακόμη κάποιοι διοικητές της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.
 

βίντεο) 

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τον Ισραηλινό Στρατό, ο Nasrallah στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στο κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh. Το αρχηγείο βρισκόταν υπόγεια, κάτω από κτίρια κατοικιών στο Dahiyeh, πρόσθεσε ο IDF.

Ο  Hassan Nasrallah είναι επικεφαλής της ομάδας από το 1992 μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Abbas al-Musawi. Ο Nasrallah είναι κεντρικό πρόσωπο στο Λίβανο και βασικός παράγοντας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ως ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Nasrallah επιβλέπει τόσο τις πολιτικές όσο και τις στρατιωτικές πτέρυγες της οργάνωσης. Ο ρόλος του περιλαμβάνει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, την καθοδήγηση της ιδεολογίας της ομάδας και τη διαχείριση των εκτεταμένων κοινωνικών, πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων της, τόσο στον Λίβανο όσο και σε ολόκληρη την περιοχή. Χρησιμεύει επίσης ως εκπρόσωπος και σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή και δυτική επιρροή.


«Η επαφή με τον... Νασράλα έχει χαθεί από το βράδυ της Παρασκευής», ανέφεραν τα ΜΜΕ πηγή του λιβανικού κινήματος.

Την Παρασκευή, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο κύριο αρχηγείο του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, στο κέντρο της γειτονιάς Dahiyeh. Έξι κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με λιβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ἀπό : sputnikglobe.com


Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν ότι σε συντονισμό με τη Γαλλία, παρουσίασαν ένα σχέδιο εκεχειρίας 21 ημερών για το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία και συμμετείχε στη δημιουργία της. Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε ότι συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός.

«Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ με όλη μας τη δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ενώ οι ΗΠΑ παίζουν τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή τόσο στους πολέμους Ισραήλ-Γάζας όσο και Ισραήλ-Λιβάνου, τα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν τα δισεκατομμύρια σε βοήθεια και στρατιωτικές ενέργειες για την υποστήριξη του Ισραήλ. Ο κόσμος γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι συνένοχοι σ᾿όλο αυτό. Αλλά είναι επίσης μια μακροχρόνια πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστραφούν τόσο η Χαμάς στη Γάζα όσο και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο –ως επίσημα χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Οι Αμερικανοί θέλουν να απαλλαγούν από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς ακόμη και πριν από τις [πρόσφατες ενέργειες] του Ισραήλ. Είναι πιο πρόθυμοι να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ», εξήγησε ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Elijah Magnier στο Fault Lines του Radio Sputnik , σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάποτε χαρακτηρήσει την εισβολή στη Ράφα «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορούσε να περάσει από το Ισραήλ.

Τον Μάιο, το Ισραήλ πέρασε την κόκκινη γραμμή του Μπάιντεν και εισέβαλε στη Ράφα, μετατρέποντάς την σε ερείπια μέχρι τον Ιούλιο. Οι ΗΠΑ δεν διέκοψαν τη βοήθεια ή τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και, την Πέμπτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε επιπλέον βοήθεια 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

«Και τότε ποιος άσκησε πίεση στην Αίγυπτο να επιτρέψει την παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων [στον Διάδρομο του Φιλαδέλφου] που παραβίασε την ειρηνευτική συμφωνία του 1978, τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ και την πρόσθετη συμφωνία του 2005;» ρώτησε ο Magnier. «Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όχι το Ισραήλ… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τη συμμετοχή των Αμερικανών [μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο]».

Την Τρίτη, ο Μπάιντεν έδωσε μια ομιλία στον ΟΗΕ, στην οποία περιέγραψε τη Χαμάς ως « τρομοκράτες » και την κατηγόρησε ξανά για «απεχθείς πράξεις σεξουαλικής βίας» παρά τις εκτενείς αναφορές που διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε ως όπλο πολέμου στις 7  Οκτωβρίου .

« Μαζί, πρέπει να αρνηθούμε το οξυγόνο στους τρομοκράτες – στους πληρεξούσιους τρομοκράτες [του Ιράν] », πρόσθεσε ο Μπάιντεν αργότερα, επιβεβαιώνοντας και πάλι την κατηγορηματική στάση των ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ.

«Ακούστε τι λέει ο Μπάιντεν», επέστησε την προσοχή ο Magnier. «Είπε ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο στον Λίβανο. Όταν ο Νετανιάχου είπε «όχι, ευχαριστώ», πιστεύετε ότι ο Νετανιάχου είχε το θάρρος να σταθεί ενάντια στη χώρα που τον υποστηρίζει;»

Παρά τις ομοιότητες στην αρχή τους: τους μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων στόχων και τις παράλογες αξιώσεις οχυρών μαχητών στα πιο απίθανα μέρη, το Ισραήλ δεν θα βρει τον πόλεμο στον Λίβανο τόσο διαχειρίσιμο όσο η Γάζα.

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χτυπήσει [το Ισραήλ] ακριβώς με την ίδια ένταση, επειδή δεν διαθέτει αεροπορία. Οι Ισραηλινοί έχουν μια αεροπορία και έχουν εκατοντάδες αεριωθούμενα αεροπλάνα που δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Λίβανο σε βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα, εξήγησε ο Magnier.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες drone που μπορούν να βλάψουν την υποδομή του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε αρκετές παρτίδες βίντεο από drone από κρίσιμες ισραηλινές στρατιωτικές υποδομές, το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα και τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

«[Το Ισραήλ] θεωρούσε τους Παλαιστίνιους ως ζώα, κατέστρεψαν τις δυνατότητές τους, κατέστρεψαν τις υποδομές, έκοψαν νερό, ηλεκτρισμό, τροφή και φάρμακα και κατέστρεψαν το πανεπιστήμιό τους, τα σχολεία τους, τα πάντα. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με τον Λίβανο γιατί ο Λίβανος, η αντίσταση εκεί, έχει την ικανότητα να βλάψει την ισραηλινή υποδομή», συνέχισε ο Magnier. «Δεν υπάρχει ισορροπία, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα από τον Λίβανο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ και να μετατρέψει το Ισραήλ, όσον αφορά τις υποδομές, στη Λίθινη Εποχή γιατί αν καταστρέψουν την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και κλείσουν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. και να βομβαρδίσετε και να καταστρέψετε την πλατφόρμα φυσικού αερίου και πετρελαίου, τι θα συμβεί στο Ισραήλ;».

Την Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investor Service υποβάθμισε την πίστωση του Ισραήλ για δεύτερη φορά φέτος. Η πτώση μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ δύο βαθμίδες, από A2 σε Baa 1.

«Κατά την άποψή μας, η σημαντική κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου υποδηλώνει επίσης μειωμένη ποιότητα των θεσμών και της διακυβέρνησης του Ισραήλ που δεν έχουν μετριάσει πλήρως ενέργειες που βλάπτουν τις πιστωτικές μετρήσεις του κράτους», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Μια χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από τον Moody's θα αυξήσει την τιμή των δανείων, θα μειώσει τις επενδύσεις, θα μειώσει τα κέρδη και θα αυξήσει τον πληθωρισμό για το Ισραήλ. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί εκθετικά εάν η Χεζμπολάχ κλείσει τα εναπομείναντα θαλάσσια λιμάνια του Ισραήλ και καταστρέψει τις υποδομές του.


Αλλά η πραγματική πρόκληση θα έρθει όταν το Ισραήλ ξεκινήσει τον επίγειο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου. Το πρόβλημα είναι διπλό, σύμφωνα με τον Magnier. Πρώτον, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βομβαρδίσει τον Λίβανο τόσο εκτενώς όσο έκανε στη Γάζα, δεν θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ πριν εισβάλει, όπως έκανε στη Χαμάς πριν ξεκινήσει την χερσαία εκστρατεία στη Γάζα. Δεύτερον, οι δυνάμεις εδάφους και πυροβολικού της Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο ισχυρές από τη Χαμάς».

«Θυμηθείτε, στον πόλεμο του Λιβάνου-Ισραήλ του 2006 η Χεζμπολάχ ήταν 100 φορές πιο αδύναμη από ό,τι είναι σήμερα και το Ισραήλ απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του», υπενθύμισε ο Magnier. «Τα ισραηλινά τανκς πιάστηκαν στο Ράντι Χεζίρ και ούρλιαζαν για βοήθεια και οι Ισραηλινοί έλεγαν στον διοικητή των αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, «περίμενε μέχρι να καταλήξουμε σε εκεχειρία, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε τώρα. Κράτα και βρες το καταφύγιο για να κρυφτείς».

Δηλαδή, η μόνη επιλογή του Νετανιάχου είναι να παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο.

Το 2006, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αποκάλεσε τον πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο ένα από τα τρία «μέτωπα του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και είπε ότι η ευθύνη για τον πόλεμο και τα συνακόλουθα δεινά του «βαρύνει τη Χεζμπολάχ».

Σε μια συνέντευξη Τύπου που ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός σε εκείνη τη σύγκρουση, ο Μπους ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα είναι πλέον σε θέση να ενεργεί ως «κράτος εν κράτει» και ότι θα αντικατασταθεί στο νότο από τις δυνάμεις της επίσημης κυβέρνησης του Λιβάνου. Περισσότερα από 18 χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ παραμένει η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο και είναι ισχυρότερη από ποτέ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταμάτησαν ποτέ να υποστηρίζουν το Ισραήλ και τους πολέμους του. Αν οι Αμερικανοί ήθελαν να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο, θα έκοβαν τα πυρομαχικά και τις χρηματοδοτήσεις», εξήγησε ο Magnier. «Τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί είναι πλήρεις εταίροι με το Ισραήλ σε κάθε βόμβα που πέφτει σε αμάχους, Παλαιστίνιους ή Λιβανέζους και σε κάθε πόλεμο που διεξάγουν».

Ἀπό : sputnikglobe.com


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου