" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στό σχέδιο τῆς Δύσεως ΚΑΙ ὁ ἔλεγχος τοῦ Παγκοσμίου Νότου

φωτό σύνθεσις από ἐδῶ κι᾿ἐδῶ
Γράφει ἡ Anna Belkina

 Μη ικανοποιημένες με την απαγόρευση του RT στις περισσότερες δυτικές χώρες πριν από σχεδόν τρία χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποκάλυψαν ένα νέο σχέδιο για να εκφοβίσουν τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. 

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε μια νέα «κοινή διπλωματική εκστρατεία» που θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, έθεσε ξεκάθαρα τον στόχο της πρωτοβουλίας – «να συγκεντρώσει συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση την απειλή που θέτει το RT και άλλοι μηχανισμοί ρωσικής παραπληροφόρησης και κρυφής επιρροής».

Μην κάνετε λάθος: δεν υπάρχει τίποτα διπλωματικό σε αυτή την τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή που δεν εμμένει στις αφηγήσεις που υπαγορεύονται από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για τον κόσμο. 

Σκοπός όλων των μέσων ενημέρωσης είναι η ενημέρωσηΟποιαδήποτε πληροφορία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τους ανθρώπους. Έτσι, η συλλογική Δύση έχει βάλει σκοπό να περιορίσει κάθε πιθανή επιρροή που δεν είναι δική τους.

Χέρι βοηθείας

Ο Τζέιμς Rubin, ο συντονιστής για το Παγκόσμιο Κέντρο Δέσμευσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξήγησε πώς θα λειτουργούσε αυτό το σχέδιο σε μια συνέντευξη με την πρώην σύζυγό τουΚριστιάν Αμανπούρ, στο CNN.

«Οι άλλες χώρες θα πάρουν αποφάσεις για τον εαυτό τους», φυσικά, αλλά το φιλανθρωπικόπάντα καλοπροαίρετο, το ποτέ ιδιοτελές αμερικανικό χέρι θα «βοηθήσει τις άλλες κυβερνήσεις να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θα συμπεριφέρονται» στον RT.

Αχ, όλες αυτές οι φτωχές, άτυχες «άλλες κυβερνήσεις» που σαφώς δεν μπορούν να διαβάσουν, να παρακολουθήσουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν μόνες τους. Απλώς περίμεναν τον Big Brother να τους βοηθήσει.

Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ο Rubin ήταν αποδιοπομπαίος τράγος - και κατ' επέκταση, όλες οι άλλες ανεξάρτητες φωνές σε αυτό που υποτίθεται ότι είναι ένας ελεύθερος και ποικιλόμορφος παγκόσμιος χώρος πληροφοριών, που αντικατοπτρίζει έναν ποικίλο, πολύ περίπλοκο, πολυπολικό κόσμο - για την ολοένα και πιο μειωμένη αγορά πολλών του κόσμου στις εξωτερικές πολιτικές της Ουάσιγκτον και στις εκστρατείες προπαγάνδας που τις συνοδεύουν. 

Όπως παραδέχτηκε ο Rubin κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, «ένας από τους λόγους […] για τους οποίους τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου δεν υποστήριξε την Ουκρανία τόσο πλήρως όσο θα πίστευες ότι θα μπορούσαν […] είναι λόγω του ευρέος πεδίου και της εμβέλειας του RT – όπου η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και τα ψέματα διαδίδονται σε εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ποιες χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου και τη συνεχή κλιμάκωση της σύγκρουσης; Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων γεωπολιτικών κολοσσών όπως η Ινδία και η Κίναείναι εκείνοι που προτίμησαν να αφήσουν τα περιφερειακά ζητήματα στην εν λόγω περιοχή.

Όσον αφορά τις επίσημες θέσεις, είναι κυρίως το ΝΑΤΟ και οι κοόρτες του ενός δισεκατομμυρίου έναντι των άλλων επτά του πλανήτη μας. Και ενώ σε αυτά τα επτά δεν έχουν όλοι το ίδιο μυαλό στον γενικό πληθυσμό, ούτε όλοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, λόγω της επί δεκαετίες κυριαρχίας του διεθνούς χώρου πληροφόρησης από αμερικανικά και ευρωπαϊκά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (μπορείτε να πιστέψετε ότι το BBC είναι πάνω από 100 ετών;), πολλοί έχουν τεθεί υπό τον όρο να σκέφτονται τον κόσμο - με την έννοια του ποιος ορίζει την παγκόσμια τάξη, τα δικαιώματά της και τα λάθη της – όπως οι ΗΠΑ και τα υποτελή κράτη τους, ε, συγγνώμη εννοώ οι ...σύμμαχοι.

Συγκεκριμένα, ο Rubin αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ως περιοχές όπου πρέπει να σταματήσει το RT. Με άλλα λόγια, ο λεγόμενος Παγκόσμιος Νότος. Τι είναι αυτό που ανησυχεί τόσο πολύ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Η επιτυχία του RT είναι η απώλεια των δυτικών μέσων ενημέρωσης

Τα δυτικά στρατιωτικάπολιτικά και μέσα ενημέρωσης έχουν πανικοβληθεί για την απώλεια του μονοπωλίου τους στην παγκόσμια πληροφόρηση γενικά, και για την αυξανόμενη εμβέλεια και επιρροή του RT ειδικότερα, εδώ και λίγο καιρό. Οι αυτοαποκαλούμενοι πρωταθλητές του ελεύθερου Τύπου, του λόγου και της σκέψης δεν μπορούν να χειριστούν τίποτα από αυτήν την ελεύθερη σκέψη για την οποία έκαναν εκστρατεία.

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ, Η.Π.Α.: «Η Ουάσιγκτον αγωνίζεται στη μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά στον «Παγκόσμιο Νότο», όπου τα ρωσικά μέσα προπαγάνδας είναι συχνά πιο δημοφιλή από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

NEWSWEEK: «... είναι στον Παγκόσμιο Νότο που η Ρωσία έχει καρπωθεί τα πιο σημαντικά οφέλη. Η δημοτικότητα του τηλεοπτικού σταθμού Russia Today που ελέγχεται από το Κρεμλίνο είναι υψηλή…»

POLITICO: «… πολλοί από τους λογαριασμούς που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο – ειδικά αυτοί από μέσα ενημέρωσης που υπόκεινται σε κυρώσεις όπως το RT και το Sputnik – έχουν υπερμεγέθη ψηφιακή εμβέλεια. Συλλογικά, αυτές οι εταιρείες διαθέτουν εκατομμύρια οπαδούς στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική…» 

ROYAL UNITED SERVICES INSTITUTE, UK: «Η Λατινική Αμερική γνώρισε μια αύξηση στις ρωσικές προσπάθειες πληροφόρησης. Ακριβώς όπως στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία λειτουργεί μια σειρά από δημοφιλή κανάλια μέσων ενημέρωσης, όπως το RT en Espanol, το Sputnik Mundo και το Sputnik Brasil, με σημαντικούς ακόλουθους».

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΗΠΑ: «Η […] παρουσία και επιρροή των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας [στη Λατινική Αμερική] είναι απαράμιλλη… Η εμβέλεια της τεχνικής της Ρωσίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική… Το Actualidad RT και το Sputnik Mundo έχουν γίνει τόσο mainstream στο LAC, που Τον Δεκέμβριο του 2022, το RT Spanish κέρδισε τρία διάσημα βραβεία μεξικανικής δημοσιογραφίας για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία». 

WILSON CENTER, ΗΠΑ: « Η Ρωσία έχει εφαρμόσει με επιτυχία μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να συλλάβει και να επηρεάσει τις πνευματικές ελίτ στη Λατινική Αμερική».

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: « Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντικό αποτύπωμα μέσων ενημέρωσης και πληροφόρησης σε όλη την περιοχή [Λατινικής Αμερικήςμε το Russia Today και το Sputnik News».

EL MUNDO, ΙΣΠΑΝΙΑ: «Εκτός από τα υβριδικά κανάλια, [η Ρωσία] χρησιμοποιεί δημόσιες εταιρείες όπως η Russia Today, της οποίας η προπαγάνδα θριαμβεύει στη Λατινική Αμερική – η ισπανόφωνη έκδοση του RT […] ενσωματώνεται στην οικογενειακή καθημερινή ζωή από τη Βενεζουέλα έως Βολιβία.

INTERNATIONAL BUSINESS TIMES, UK: « Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έδωσαν τίτλους και αναφέρουν αυτολεξεί από το RT Arabic, […] Η EU Reporter, ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι « Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως το RT Arabic και το Sputnik είναι εξαιρετικά δημοφιλή, με το RT Arabic να γίνεται ένα από τους δικτυακούς τόπους ειδήσεων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:

«Το RT Arabic και το Sputnik Arabic αναδείχθηκαν ως κύριες πηγές νόμιμων περιφερειακών ειδήσεων στη Μέση Ανατολή».

JOSEP BORRELL, ΥΨΗΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Όταν πηγαίνετε σε μερικές αφρικανικές χώρες και βλέπετε ανθρώπους να υποστηρίζουν τον Πούτιν, υποστηρίζουν αυτό που κάνει ο Πούτιν στο Donbass, λέγοντας ότι ο Πούτιν έσωσε το Donbass, τώρα θα έρθει και στην Αφρική να μας σώσει».

ABC, ΙΣΠΑΝΙΑ: «Το Κρεμλίνο προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή του στα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας το Russia Today και το Sputnik News. Και υπήρξαν επίσης συμφωνίες συνεργασίας με τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσλήψεις Αφρικανών δημοσιογράφων και Αφρικανών ακτιβιστών και ταυτόχρονα δημιουργία ειδήσεων στα αραβικά, αγγλικά ή γαλλικά για να κερδίσουν την υποστήριξη του αφρικανικού πληθυσμού».

Από την κυκλοφορία του RT το 2005, οι δημοσιογράφοι μας έχουν φέρει στο φως αμέτρητες ιστορίες και απόψεις που δεν επιτρέπονται στο δυτικό κυρίαρχο ρεύμα. Έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινό και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των θεατών και των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.

Όμως, παρά τις διακηρύξεις των δυτικών ελίτ για το αντίθετο, κάθε φωνή που αποτυγχάνει να χωρέσει στον μάλλον στενό ηχώ-θάλαμο που έχουν δημιουργήσει για να φιλοξενήσει τον υποτιθέμενο ελεύθερο λόγο, θεωρείται εγγενώς παράνομη. Επομένως, πρέπει να σωπάσει. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, έχοντας αποβληθεί επίσημα κανάλια RT από τα δυτικά ραδιοκύματα και τις ψηφιακές πλατφόρμεςθέλουν τώρα –όχι, χρειάζεται και πρέπει– να αποβάλουν το συγκεκριμένο, λογοκριμένο από αυτούς, σήμα παγκοσμίως. Δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν μια συντονισμένη εκστρατεία για να αναγκάσουν άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, έτσι ώστε η Δύση να μπορέσει να ανακτήσει το μονοπώλιο της πληροφόρησης. Πρέπει να «διαταράσσουν τις δραστηριότητες [RT]» παντού. Δεν αρκεί να απομακρύνουν τους δικούς τους ανθρώπους από άβολα γεγονότα και εναλλακτικές απόψεις. Έχουν τη μεγαλομανία και το θράσος να λένε ότι κανένας στον κόσμο δεν πρέπει να το ακούει .

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου – εκείνες που οι ΗΠΑ είχαν συνηθίσει να πατρονάρουν, να χειραγωγούν, να κυριαρχούν, να υπονομεύουν και να ανατρέπουν καθεστώτα που τους είναι ακατάλληλα και να ελέγχουν με όποιον τρόπο μπορούσαν, πάνω από 100 χρόνια τώρα. 

Καλώς ήρθατε στη νεοαποικιοκρατία, έκδοση 2024.

Οι άνθρωποι της κυβέρνησης έχουν ήδη παρατάξει τα wunderkinds της Silicon Valley - τους τεχνολογικούς γίγαντες που είναι πάντα τόσο πρόθυμοι να κερδίσουν την πολιτική εύνοια για να παραμείνουν στην χαλαρή πλευρά της εταιρικής νομοθεσίας - σε αυτήν την προσπάθεια η Meta, η οποία απέκλεισε την πρόσβαση στους λογαριασμούς της RT στο Facebook και στο Instagram στην ΕΕ το 2022, αφαίρεσε το RT από τις πλατφόρμες της σε μια νύχτα – εξ ολοκλήρου και παγκοσμίως.


Το YouTube αφαίρεσε τα κανάλια του RT που έσπασαν ρεκόρ παντού την ίδια χρονιά, αλλά η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, είχε ήδη εργαστεί για να «υποβαθμίσει» το RT και το Sputnik στις αναζητήσεις Google το 2017.

Εξάλλου, «το RT είναι η κορυφαία συνιστώμενη πηγή ειδήσεων σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα της Ντούμα, τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και τα Λευκά Κράνη της Συρίας», έγραψε το Atlantic Council το 2018. Το 2019, «Η Bild πραγματοποίησε μια δοκιμή και εισήγαγε το ερώτημα «Ουκρανία» στο Ειδήσεις Google. Και πάλι, μεταξύ των δέκα κορυφαίων άρθρων ήταν τρία από το RT Deutsch και το Contra Magazin». Όταν οι άνθρωποι έψαχναν για ειδήσεις, ήρθαν στο RT.

Αυτό δεν άντεχε. 

Εν συντομίᾳ : παρά όλους τους ισχυρισμούς των Αμερικανών και των Βρετανών σχετικά με τις υποτιθέμενες προσπάθειες της RT να «σπείρει διχόνοια» στις κοινωνίες τουςτο δίκτυο πρέπει πραγματικά να επαινεθεί που φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, όπου ο πολιτικός δικομματισμός είναι σχεδόν εξαφανισμένο είδος, οι σημερινές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζονται πλήρως από τη Φιόνα Χιλ, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση κατά του RT». Στο Ηνωμένο Βασίλειοη πρόσφατα εκλεγμένη ηγεσία του Εργατικού Κόμματος υιοθέτησε πλήρως το εγχειρίδιο anti-RT των προκατόχων τους Τόρις. 

Για να είμαστε ξεκάθαροι: το RT δεν πάει πουθενάστη Δύση ούτε στον Παγκόσμιο ΝότοΟι δημοσιογράφοι μας θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να ακουστεί η φωνή μας. Το κοινό μας «εκατομμυρίων αν όχι δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο» δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από εμάς. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα.

Ἡ Ἰνδία ἀπορρίπτει τό αἴτημα τῶν ΗΠΑ ν'ἀπαγορεύσῃ τό RT.  Δεῖτε τό βίντεο ἐδῶ

Όσο για την παγκόσμια κοινότητα, πού βρίσκεται, μπροστά σε αυτή τη νέα εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ;

Η Hindu, μια από τις επίσημες εφημερίδες της Ινδίας, ανέφερε ότι ήδη «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών [της Ινδίαςγια να ενώσουν τις ενέργειές τους ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «ρωσική παραπληροφόρηση», ανακαλώντας τις διαπιστεύσεις και ορίζοντας δημοσιογράφους [RTυπό τον «Νόμο για τις ξένες αποστολές». Ωστόσο, ενώ το υπουργείο σιωπά για το θέμακυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συζήτηση για τις κυρώσεις δεν έχει σχέση με την Ινδία, ενώ ένας πρώην διπλωμάτης είπε ότι η απαγόρευση οργανισμών μέσων ενημέρωσης έδειχνε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από τις δυτικές χώρες… Ένας αξιωματούχος είπε ότι το θέμα «δεν αφορά» την Ινδία και επεσήμανε ότι η Ινδία δεν ακολουθεί μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη». 

Είμαστε βέβαιοι ότι ο υπόλοιπος πραγματικά ανεξάρτητος κόσμος θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ἀπό: swentr.site


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Τωρα μιλανε οι εβραιοι για ....ψεμματα και παραπληροφορηση των αλλων!
    Ετσι μουρχεται να πηδηχτω απ' το παραθυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μά ἔχουν ΟΣΚΑΡ στήν ὐποκρισία. Ὄχι τυχαίως.

      Ἀλλά,ποῦ θά πάη ; Ἀναρωτιέμαι καί πόσες ἀντοχές ἔχομε .....

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή