" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί μισοῦν τόσο τήν Ῥωσσία

Η Λετονία απαγορεύει τη ρωσική γλώσσα από τα ΑΤΜ

Οι πολιτικές της Λετονίας έχουν περιγραφεί επανειλημμένα από τη Μόσχα ως «εξαιρετικά» ρωσοφοβικές

Το κοινοβούλιο της Λετονίας απαγόρευσε τη ρωσική, τη δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα, από τα αυτοματοποιημένα τραπεζικά μηχανήματα (ΑΤΜ) ως μέρος μιας εκστρατείας για τον περιορισμό της χρήσης της.

Η Saeima ( κοινοβούλιο Λετονίας ) ενέκρινε τροποποιήσεις στον νόμο περί πιστωτικών ιδρυμάτων την Πέμπτη, ορίζοντας ότι οι λετονικές εμπορικές τράπεζες δεν θα προσφέρουν πλέον επιλογή ρωσικής γλώσσας στις διεπαφές ATM, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Συνήθως, τα ΑΤΜ στη χώρα προσφέρουν επιλογές Λετονίας, Αγγλικής και Ρωσικής γλώσσας, σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη LSM.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η διεπαφή πελατών στην οθόνη στα ΑΤΜ «πρέπει να είναι διαθέσιμη στα λετονικά» και «μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επίσημες γλώσσες από κράτη μέλη ή υποψήφιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα ρωσικά δεν πληρούν κανένα από αυτά τα κριτήρια.

« Ως αποτέλεσμα, τα Ρωσικά θα αφαιρεθούν από τα ΑΤΜ », ανέφερε η δήλωση.

Η Λετονία, μαζί με άλλα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λιθουανία, υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Ενώ τα λετονικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα, τα ρωσικά ομιλούνται από ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, του οποίου οι Ρώσοι αποτελούν περίπου το 25%, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ὅπως τότε ἔτσι καί σήμερα,ἡ Λετονία ἔχει ἐπιλέξει πλευρά... ( φωτό)

Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, η Ρίγα εισήγαγε μια σειρά από δρακόντειες πολιτικές που στόχευαν εναντίον των Ρωσόφωνων. Η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα φέτος να αφαιρέσει τα ρωσικά από το σχολικό πρόγραμμα από τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Τον Αύγουστο, ο αντιδήμαρχος της Ρίγας ζήτησε περιορισμούς στη χρήση των ρωσικών σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης, επικαλούμενος καταγγελίες κατοίκων.

Μια ακτιβίστρια καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση τον Ιούλιο επειδή ανήρτησε φιλορωσικές σημαίες στα παράθυρά της.

Τον Ιούνιο, το Εθνικό Θέατρο της Λετονίας επέβαλε ένα γενικό «μορατόριουμ» σε οποιεσδήποτε παραστάσεις στα ρωσικά. ( ἐδῶ)

Η Ελβετία θα εκδιώξει εκατοντάδες Ρώσους επιστήμονες 

Το CERN θα τερματίσει τη συμφωνία συνεργασίας του με τη Μόσχα την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε το περιοδικό Nature

Εκατοντάδες Ρώσοι ερευνητές που εργάζονται στο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής του CERN στην Ελβετία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα των Άλπεων μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανέφερε την Τετάρτη το περιοδικό Nature.( φωτό ἀριστερά) 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN) σχεδιάζει να τερματίσει τη συμφωνία συνεργασίας του με τη Ρωσία την 1η Δεκεμβρίου, απαγορεύοντας σε όλους τους επιστήμονες που συνδέονται με το έθνος από τις εγκαταστάσεις του, ανέφερε το περιοδικό. Οι επιστήμονες θα αφαιρεθούν επίσης από οποιεσδήποτε άδειες παραμονής στη Γαλλία ή την Ελβετία κατέχουν επί του παρόντος, σύμφωνα με την έκθεση.

Το CERN ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διακόψει τις σχέσεις του με τους Ρώσους ειδικούς νωρίτερα φέτος. Αποφάσισε να μην επεκτείνει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2023. Η υπάρχουσα λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής των σχέσεων με τα ΜΜΕ του CERN είπε ότι ο οργανισμός είχε ακόμη «λιγότερους από 500 ειδικούς που εξακολουθούν να συνδέονται με οποιονδήποτε ρωσικό οργανισμό», προσθέτοντας ότι κανένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να εργαστεί στο CERN μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Ο Οργανισμός άρχισε να συνεργάζεται με την ΕΣΣΔ το 1955, αν και ούτε η Σοβιετική Ένωση ούτε η Ρωσία ήταν ποτέ πλήρη μέλη. Η Ρωσία υπέβαλε αίτηση για συνδεδεμένη ένταξη το 2012, αλλά απέσυρε την αίτησή της έξι χρόνια αργότερα και έκτοτε έχει καθεστώς παρατηρητή.

Τον Μάρτιο του 2022, το CERN ανέστειλε αυτό το καθεστώς παρατηρητή ως απάντηση στην έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνέβαλε οικονομικά στον οργανισμό και βοήθησε στην κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος πέτυχε τις πρώτες του συγκρούσεις το 2010. Ο επιταχυντής επέτρεψε στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του μποζονίου Higgs, του σωματιδίου που δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια και κουάρκ.

Η απώλεια της συμβολής της Ρωσίας σε μια αναβάθμιση υψηλής έντασης του επιταχυντή που έχει προγραμματιστεί για το 2029 θα κοστίσει στο CERN 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (47 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Nature. Η διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία θα σημαίνει επίσης οπισθοδρόμηση για την επιστημονική έρευνα, είπε στο Nature ο Hannes Jung, φυσικός σωματιδίων στο γερμανικό Electron Synchrotron στο Αμβούργο, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με το CERN.

«Θα αφήσει ένα κενό. Νομίζω ότι είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καλυφθεί πολύ απλά από άλλους επιστήμονες», είπε ο Jung, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Science4Peace Forum, μιας ομάδας που μάχεται ενάντια στους περιορισμούς στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.


Το CERN αναμένεται ακόμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Joint Institute for Nuclear Research (JINR), ένα διακυβερνητικό ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα που λειτουργεί τον δικό του, αν και μικρότερο, επιταχυντή αδρονίων. Ο Οργανισμός υποστήριξε ότι η συμφωνία της με το JINR είναι ξεχωριστή από εκείνη με το ρωσικό κράτος. Η απόφαση να προχωρήσει, ωστόσο, εξακολουθούσε να προκαλεί την καταδίκη της Ουκρανίας, η οποία είναι συνδεδεμένο μέλος του CERN. ( ἐδῶ

«Οι ναζί κληρονόμοι του μέλους της ΕΕ το έχουν στο dna τους να μισούν τη Ρωσία »

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τη Λετονία για την απόφασή της να στείλει 500 μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο.

Η Λετονία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας το Κίεβο με εκατοντάδες drones, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Ωστόσο, οι παραδόσεις θα αποτύχουν να αλλάξουν την τελική έκβαση των εχθροπραξιών, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άντρις Σπρούντς αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το έθνος της Βαλτικής είχε ετοιμάσει άλλη μια αποστολή 500 UAV εγχώριας κατασκευής για την Ουκρανία. Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας είπε στις αρχές Ιουλίου ότι θα παράσχει στο Κίεβο έως και 2.500 μαχητικά UAV συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ (4,4 εκατομμύρια δολάρια) μέσα σ᾿ ένα μήνα, ως μέρος μιας προσπάθειας δυτικού συνασπισμού drone.

( Φωτό ἀριστερά :  Αυτή η παρέλαση γιορτάζει κάθε χρόνο τους Ναζί και τη Λετονική Λεγεώνα

Σε συνέντευξή της στο RIA Novosti την Τετάρτη, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα περίεργο σχετικά με την παράδοση, δεδομένου αυτού που αποκάλεσε τη βαθιά ριζωμένη ρωσοφοβία των λετονικών ελίτ

«Το τοπικό πολιτικό κατεστημένο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ιδεολογικούς κληρονόμους των [ναζιστικών] Waffen SS, που έχουν στο dna τους να μισούν τη Ρωσία και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ιστορικούς λογαριασμούς μαζί της», είπε η εκπρόσωπος.

Η παράδοση με drone επιβεβαιώνει μόνο την αυξημένη εμπλοκή της Λετονίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα. «Η Ρίγα σκόπιμα ρίχνει λάδι στη φωτιά και προκαλεί τη γεωγραφική επέκταση των εχθροπραξιών και εκφράζει ανοιχτά το γεγονός ότι λετονικά όπλα χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Ζελένσκι για να σκοτώνουν αμάχους και να βομβαρδίζουν ρωσικές πόλεις». 

Ωστόσο :

 οι «εχθρικές» ενέργειες της Λετονίας «είναι ικανές μόνο να παρατείνουν την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου και δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι όποιος εμπλέκεται σε εγκλήματα κατά της Ρωσίας θα τιμωρηθεί τελικά.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την αναζωπύρωση της ναζιστικής ιδεολογίας στα κράτη της Βαλτικής, καθώς και για αυτό που αντιλαμβάνεται ως καταστολή των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στην περιοχή. Η Ρωσία έχει επίσης πει ότι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της συνεχιζόμενης στρατιωτικής της εκστρατείας.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί συστηματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικές πόλεις, με πολλές από τις επιθέσεις να στοχεύουν κρίσιμες κοινωνικές και ενεργειακές υποδομές καθώς και κτίρια κατοικιών. Η Μόσχα καταγγέλλει επανειλημμένα τις αποστολές όπλων της Δύσης στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι καθιστούν τη Δύση άμεσο συμμετέχοντα στις εχθροπραξίες.

Καθώς ο πόλεμος με UAV έχει αναδειχθεί ως μία από τις βασικές διαστάσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Λετονία ανακοίνωσε ένα σχέδιο τον Μάιο να δημιουργήσει «έναν στρατό από drones», σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό μόνο το 2024. ( ἐδῶ)


Πραγματικῶς, τό μῖσος γιά τήν Ῥωσσία φαίνεται νά ἔχῃ πολύ βαθιές ῥίζες. Καί γιά μέν τίς χῶρες τῆς Βαλτικῆς μπορεῖ νά πορσδιοριστῇ στά συμπλέγματα πού ὀδήγησαν τούς λαούς τους νά σταθοῦν στό πλευρό τῶν Ναζί ὡς ἀπωθημένο ἑνός ἀδικαιολογήτου ἐθνικισμοῦ ( στήν οὐσία οἱ λαοί αὐτοί ἦταν σχεδόν πάντα μέρος τῆς Ῥωσσικῆς Αὐτοκρατορίας καί κατά κάποιον τρόπον ἀδελφοί λαοί ) πού βεβαίως δέν ἐμφανίστηκε τυχαίως ἀλλά καλλιεργήθηκε καί αὐξηθηκε μετά τήν ἐπανάστασιν τῶν μπολσεβίκων τοῦ Λένιν στήν Ῥωσσία. Καί ἀκόμη περισσότερο στήν συνέχεια μέ τόν Στάλιν καί τίς δοοφονικές ἐκαθαρίσεις ἀντιφρονούντων ( καί ὄχι μόνοον) εἶχε σκορπίσει ἕναν τρόμο πού ἄφησε κληρονομιά στήν πιό ἀκραἰα του ἔκφρασιν ὅπως ἐμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά μέ τήν υἱοθέτησιν τῆς ναζιστικῆς ἰδεολογίας ὡς ἐκφράζουσα τόν ἐθνικισμό τους μέ ἀποκορύφωμα τήν συνεργασία τους μέ τίς ναζιστικές δυνάμεις. Τό ἴδιο μέ τήν Οὐκρανία καί τούς Μπαντερίστας πού μέχρι σήμερα διαφεντεύουν τήν χώρα πού τόσο ἀγαπα νά ὑπερασπίζεται ἠ Δύσις.

Δημιουργώντας τη Ρωσοφοβία-   Γιατί η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για οικοδόμηση αυτοκρατοριών, όταν 15 κράτη που κάποτε αποτελούσαν μέρος του συμφώνου της Βαρσοβίας είναι τώρα μέρος του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ πλαισιώνουν τώρα τα ρωσικά σύνορα; ΕΔΩ

Ἀπό ποῦ ὅμως πηγἀζει τό μῖσος τῆς Δύσεως γιά τήν Ῥωσσία ; Νά εἶναι κατάλοιπα τοῦ ψυχροῦ πολέμου καί τίς ἰδεολογίες πού ἔθεταν στά δύο ἄκρα τίς χώρες ; Μᾶλλον τό θέμα εἶναι ἀλλοῦ. Κι᾿ἔχει νά κάνῃ μέ τήν Χριστιανική Παράδοσιν τοῦ Ῥωσσικοῦ λαοῦ. Τήν τόσο μεγάλη τους Πίστιν, κληρονομιά τοῦ Χριστιανικοῦ Βυζαντίου πού δέν ἐπέτυχε οὔτε ἡ μπολσεβίκικη κυριαρχία, ἡ κομμουνιστική/μαρξιστική κατοχή 75 χρόνων νά κάμψῃ. Ἐκεῖ εἶναι ἡ πηγή τοῦ μίσους πού κάνει τούς λεγόμενους "πολιτισμένους"λαούς τῆς Δύσεως, τούς ἐκφραστές τῆς Παγκοσμιοποιήσεως ( στήν ὁποία μέ ὅλες της τίς δυνάμεις ἀντιτίθεται ἡ Ἁγία Ῥωσσία) νά τούς μισοῦν τόσο πολύ. Τώρα ξέρω πώς ἡ ῥίζα τοῦ κακοῦ εἶναι γνωστή,ἀλλά ...

Ὁ ἀγών λοιπόν τῆς Ῥωσσίας εἶναι Ἱερός. Κι᾿αὐτό πρέπει νά γίνῃ συνείδησις ὅλης τῆς Ἀνθρωπότητος ἀφοῦ οὐσιαστικῶς γιά τήν σωτηρία της μάχεται ἡ Ἁγία Ῥωσσία ! 



Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου