" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τό «ὡφέλιμο» ξεπούλημα


Του Νίκου Σταματάκη

Τι θα λέγατε αν κάποιος σας πρόσφερε να αγοράσετε ακίνητο έκτασης περίπου 3.500 εκταρίων (acres) σε μια προνομιακή τοποθεσία – μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του πλανήτη (“Navagio” – Ζάκυνθος) – για περίπου $9.000.000; Ναι, θα χρειαστείτε την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για επενδύσεις εκεί, αλλά, φίλοι μου, σε λίγες ώρες πολλοί από εμάς θα είχαν σχηματίσει “επενδυτική ομάδα” για να εκμεταλλευτούν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία … Αλλωστε, αυτή η εντυπωσιακή παραλία ψηφίστηκε το 2018 ως το πιο όμορφη στον πλανήτη από επαγγελματίες του χώρου των ταξιδίων!!

Αυτό συνέβη περίπου το 2014 όταν ένα άτομο με το όνομα Γεώργιος Χάρος πούλησε αυτήν την περιοχή σε μια λιβανέζικη εταιρεία (Pimana SA), η οποία αγοράστηκε τότε από την Al Rayyan Project Management που εδρεύει στο Κατάρ και ανήκε στον Εμίρη του Κατάρ. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Γεώργιος Χάρος δεν ήταν ιδιοκτήτης αυτού του ακινήτου (πραγματική αξία μεταξύ 800-900 εκατομμυρίων δολαρίων!!) Και το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι, εντός του ακινήτου που “πούλησε”, βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ζακύνθου: ο Άγιος Γεώργιος των Κρημνών, όπου έζησε ο Άγιος Γερασίμος (ο προστάτης της γειτονικής Κεφαλονιάς) και η Μονή Αναφωνήτριας όπου ο προστάτης Άγιος της Ζακύνθου, ο Άγιος Διονύσιος, υπηρέτησε ως ηγούμενος! Τα μοναστήρια κατείχαν μεγάλο μέρος της “πωληθείσας” γης μαζί με περίπου 200 άτομα από κοντινά χωριά. 

Φυσικά, η Μητρόπολη της Ζακύνθου και μερικά άτομα πήγαν στο Δικαστήριο και κέρδισαν πολύ σημαντικές δικαστικές αποφάσεις. Ετσι, κάποιος θα σκεφτόταν λογικά, ότι μετά από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο – το οποίο διήρκεσε πάνω από 6 χρόνια – η κυβέρνηση της Ελλάδας θα βοηθούσε την επιστροφή στην ομαλότητα.

Όμως Οχι… Αυτή είναι η Ελλάδα σε τελική ανάλυση, η χώρα των γραφειοκρατικών «θαυμάτων»… 

Ξαφνικά, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ιδρύθηκε μια «Αναπτυξιακή Εταιρεία», που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού και άρχισε να σκάβει και να διαμορφώνει τη γη που ανήκει σε ένα από τα δύο μοναστήρια!! Η Εκκλησία με τη βοήθεια ορισμένων ντόπιων ιδιοκτητών είχε τηλεδιάσκεψη με το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2020, όπου η όλη κατάσταση εξετάστηκε με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τότε, σιωπή…

Στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού υπέγραψαν στην Κω ο Υπουργός Tουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης και ο κ. Sebastian Ebel, μέλος του Executive Board του Ομίλου TUI. Αμέσως μετά την υπογραφή του εξόχως σημαντικού μνημονίου με την TUI, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σήμερα στην Κω υπέγραψα μια πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία με την TUI ( ἡ συγκεκριμένη ἑταιρεία εἶναι ἀγγλογερμανική. Διαβᾶστε ἐδῶ,γιά τήν συμφωνία γιά τήν ὁποία τόσο χαρούμενος δήλωνε ὁ Θεοχάρης)

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος κλάδος της κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισε να εκδίδει νέους χάρτες ιδιοκτησίας γης όπου περίπου το 80% της γης των νησιών του Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης (μεταξύ άλλων περιοχών) χαρακτηρίζονται “Δασική Γη” (που σημαίνει, σύμφωνα με το νόμο, ότι ανήκουν στην Κυβέρνηση). Η οποία κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία θα αποφασίσει να “αποχαρακτηρίσει” τη γη και να επιτρέψει στους επενδυτές να την “αναπτύξουν”

Ολοι γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα η διαφθορά είναι ριζωμένη βαθιά ανάμεσα στις διάφορες “μαφιόζικες” οικογένειες που εναλλάσσονται στην εξουσία και στα «συνδικάτα» που λυμαίνονται τον δημόσιο (αλλά και τον ιδιωτικό) τομέα … Αλλά εδώ πρόκειται για πρωτοφανές θράσος! 

Σοβαρά κ. Μητσοτάκη; Θα αφήσετε τους υπουργούς σας να πουλήσουν παράνομα ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια γης; Τι θα κάνει η ηγεσία της Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; Ο λαός της Ζακύνθου και οι Έλληνες στο εξωτερικό σίγουρα περίμεναν πολύ περισσότερα από λίγα λόγια συμπάθειας ….

Αλλά το θέμα αυτό δεν είναι αυστηρά τοπικό ζήτημα: Πολλοί από τους Έλληνες στο εξωτερικό είναι ιδιοκτήτες γης στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Μπορεί να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου (και ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας που θα ψηφίζαμε με την καρδιά μας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή), αλλά έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε και έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε στο Δικαστήριο όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά μας. Αυτή η παρανομία δεν θα περάσει!! ( ἀπό ΕΔΩ)


Μητροπολίτης Δωδώνης εναντίον Χάρη Θεοχάρη για την εκμετάλλευση του «ναυαγίου» 

Ευθεία επίθεση στη κυβέρνηση κάνει ο Μητροπολίτης Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσόστομος με άρθρο του στη Καθημερινή ρωτώντας τον Πρωθυπουργό αν γνωρίζει τα σχέδια του κ. Θεοχάρη για τη σύσταση Α.Ε. εκμετάλλευσης του «Ναυαγίου».  (Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα ἐδῶ)


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας, οικοδέσποινα!

    Είναι γνωστό πού βρίσκονται συγκεκριμένα οι εστίες της μεγάλης διαφθοράς στο ψευτο-Ρωμαίϊκο. Αν εξαιρέσουμε τους "μεγάλους" (υπουργεία, κτλ), έχουμε (καί όχι αναγκαστικά μ' αυτή τη σειρά προτεραιότητας) : δήμους, πολεοδομίες, δασαρχεία, εφορίες. Με παρέα κάτι συμβολαιογράφους καί λοιπά καλά παιδιά. Μή σας κάνει εντύπωση.

    Πρόσφατη περιπέτεια δική μου, που ήθελα να τακτοποιήσω δύο ακίνητά μου προς πώληση, σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: πώς συνέβη, ρέ παιδί μου, καί τα σχέδια "έλειπαν" από την πολεοδομία καί στις δύο περιπτώσεις!!!
    Όταν τα πήρα στο κρανίο, είπα στη μηχανικό που είχε αναλάβει: "- Να τους τραβήξω τώρα μιά αγωγή να ψάχνονται; Εκτός του ότι δεν απάντησαν εντός δέκα εργασίμων ημερών, ώς ώφειλαν, πρέπει να μάθουν τί σημαίνει 'υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου' καί τί συνεπάγεται αυτή! Ας μου δώσουν, λοιπόν, εμένα στο χέρι όσα ζητήσω με την αγωγή, κι ας μη σώσουν να το βρούν ποτέ το σχέδιο!"
    Απάντηση της (κατά Σεφέρη "τετρομαγμένης") μηχανικού: "- Όχι, μην το κάνετε αυτό, θα το βρούν το σχέδιο, συνάδελφοι είμαστε καί δεν μπορώ να τους δω εχθρικά!", κτλ κτλ.

    Κατάλαβα πως θέλανε "γρηγορόσημο", αλλά δεν το έδωσα. Αλλά φαίνεται πως κάτι τους σφύριξε, επειδή μετά ...την εξυπηρέτησαν γρήγορα! Μόνο να βρεθεί στο δρόμο τους κανένας πιό ανάποδος από μένα, καί θα τα πούμε καλά με τους "κυρίους" αυτούς.

    Τελικά, ό,τι γίνεται από διαφθορά, γίνεται επειδή εμείς το επιτρέπουμε. (Μου φαίνεται.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχῶς μία τραγικἠ γιά τήν Ἑλλάδα ( νομίζω πώς δέν εἴμαστε μοναδική περίπτωσις,ἀλλά ἴσως μία ἀπό τίς χείριστες),παραγματικότης ! Ἀπό περιπτώσεις ὅπως ἡ δική σου,ἴσως ἡ πλέον ἁπλή,ἕως κάτι προϊσταμένους καί δ/ντές τῆς Πολεοδομίας ἕως δασικῆς ὑπηρεσίας ( ἐκεῖ νά ᾿δῆς τί γίνεται ! ) μέ παχυλούς λογαριασμούς καί πολυτελεῖς βίλες ! Ἔχω πάρη στά χέρια μου κάτι ἐξωφρενικές δικαστικές ἀποφάσεις «ἀποχαρακτηρισμῶν» πού ἀφοροῦσαν «πολιτικούς φίλους» μεγαλοεπιχειρηματίες κατά Ἐρμιόνη μεριά,νά τρελαθῆς ! ! !

      Γίνονται αὐτά στήν Ἑλλάδα; !

      Ἔλα ντέ !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου εργδημεργ !

      Διαγραφή