" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Der Spiegel: Για σενάρια χρεοκοπίας προετοιμάζεται το Βερολίνο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο σε διάφορα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο.

  Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι υπάλληλοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Τα σενάρια επί των οποίων καταστρώνονται τα σχέδια είναι δύο. Στο πρώτο, η χώρα παραμένει στην ΟΝΕ, ενώ στο άλλο επιστρέφει στη δραχμή. Και στις δύο περιπτώσεις, ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια. 

 Επισημαίνεται ότι θα πρέπει αυτό να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατόν με τις νέες αρμοδιότητες, τις οποίες αποφάσισε η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου. 

Τα στελέχη του υπουργείου δίνουν προτεραιότητα στα προληπτικά πιστωτικά όρια, για να βοηθηθούν χώρες σαν την Ισπανία ή την Ιταλία, καθώς εκτιμάται πως μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας οι επενδυτές δεν θα τις δανείζουν πλέον. Επιπλέον, πολλές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανότατα πόρους του EFSF, επειδή θα ήταν αναγκασμένες να διαγράψουν τα διαθέσιμά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τέτοιες συνέπειες είναι αναμενόμενες, άσχετα από το αν η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ ή θα βγει από την ΟΝΕ.

Σόιμπλε: Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης δεν πληρούνται
 
Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Β. Σόιμπλε
Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Β. Σόιμπλε
Μετά την καγκελάριο Μέρκελ που ζητά σε συνέντευξή της στην Τagesspiegel υπομονή έναντι της Ελλάδας, αλλά και υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά εκ νέου εμφατικά από την Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη χρηματοδοτική βοήθεια
Προς το παρόν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από το πρώτο πακέτο βοήθειας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, είπε ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου του G7 που διεξάγεται στη Μασσαλία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μίλησε γι’ αυτό διεξοδικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ως προς αυτό: Όσο η Ελλάδα δεν πληροί αυτούς τους συμφωνημένους αριθμούς, δεν είναι δυνατή η εκταμίευση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Der Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου