" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Επιφυλακτική μέχρι αρνητική η Αυστρία στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πηγή:www.capital.gr

Την επιφυλακτική μέχρι αρνητική στάση της αυστριακής ηγεσίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Άγκυρας, για "πάγωμα" των σχέσεών της με την ΕΕ, στη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Υπενθυμίζοντας, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, την πάγια αυστριακή θέση για μια μόνον "προνομιακή σχέση" Τουρκίας-ΕΕ, ο κ. Σπίντελεγκερ επισήμανε πως ίσως τώρα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα αυτή η εκδοχή, καθώς τώρα υπάρχει μια διαπραγματευτική διαδικασία, στην οποία ουσιαστικά δεν προχωράει τίποτε.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το κυριότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις απειλές της ως λανθασμένο μήνυμα προς την ΕΕ, το οποίο δεν εξυπηρετεί, όπως είπε, τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας.

Από την πλευρά τους τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, "Ελεύθεροι" και "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας", αντιδρώντας έντονα στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, ζήτησαν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 
 Ο εκπρόσωπος του κόμματος "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας", Εβαλντ Στάντλερ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "αν η Τουρκία ανακοινώνει πάγωμα στις σχέσεις, μπορεί ευχαρίστως να το έχει".

 Αξιοσημείωτο είναι, πως την πάγια αυστριακή επιφυλακτική στάση απέναντι σε μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας, δεν μπόρεσε τελικά, παρά τις προφανείς έντονες προσπάθειες του ίδιου, να επηρεάσει η επίσημη επίσκεψη (για πρώτη φορά επίσκεψη Τούρκου προέδρου, έπειτα από δεκατρία χρόνια), που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Μάιο στη Βιέννη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Και αυτό, παρά την επανειλημμένη διακήρυξη από τον κ. Γκιουλ, κατά τις επαφές του στη Βιέννη, της θέσης του ότι από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έβγαιναν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, αλλά και παρά τις παραπομπές του στο γεγονός της εντατικοποίησης και συνεχούς αύξησης των αυστροτουρκικών οικονομικών σχέσεων.

Επιπλέον, ο κ. Γκιουλ, εκφράζοντας κριτική στο γεγονός, όπως ανέφερε, ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει προσχωρήσει στην Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ αλλά δεν είναι μέλος της, ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, από τους συνομιλητές του, αφενός να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση του αυστριακού λαού -ο οποίος, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν υποστηρίζει την τουρκική ένταξη (και μάλιστα σε ποσοστό ως και 80%)- ως προς τα επιπλέον οφέλη που θα προέκυπταν από την συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ, και αφετέρου να αποφευχθεί μια παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Και κατά εκείνη την επίσκεψη Γκιουλ, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είχε επαναλάβει την γνωστή μόνιμη αυστριακή τοποθέτηση, που υπάρχει ήδη πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 (όταν η Αυστρία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη διατύπωση στόχου πλήρους ένταξης), για μια μόνον "προνομιακή σχέση" της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο κ. Σπίντελεγκερ δεν παρέλειψε μάλιστα τότε να παραπέμψει στο γεγονός πως, μπορεί μεν να διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις όμως η σημειούμενη πρόοδος είναι ελάχιστη καθώς έχει "παγώσει" μια σειρά κεφαλαίων.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου