" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μέτρα-σοκ αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή

Μέτρα-φωτιά για εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και για όλους τους φορολογούμενους, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. 
Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων και χρονική επέκταση στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέχρι το 2014. 

 «Οι επιλογές αυτές στέλνουν στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή:

- Σε εργασιακή εφεδρεία θα τεθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντός του 2011

- Οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%

- Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση 40% για το τμήμα της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και μέχρι οι συνταξιούχοι να φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών

- Η εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης αναβάλλεται για το επόμενο έτος

- Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ, ενώ διατυπώθηκε πρόταση για μείωση στις 6.000 ευρώ

- Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβλήθηκε φέτος, θα εισπράττεται με χρονικό ορίζοντα το 2014.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

" Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.
Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου