" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλάδα και Ισραήλ μεγάλες συμφωνίες υπό τις τουρκικές απειλές !

Εκτενής αναφορά στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, έγινε κατά τις επαφές του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος πραγματοποιεί από την περασμένη Κυριακή επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.
Ο κ. Μπεγλίτης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ, ενώ σήμερα είχε επαφές με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σίμον Πέρες και να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Νετανιάχου, το Ισραήλ θεωρεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα ως στρατηγική και όχι συγκυριακή επιλογή και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή και για την ελληνική Κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Είπε επίσης ότι με τον ομόλογό του, Υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, συζήτησε τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και υπέγραψε επιχειρησιακό μνημόνιο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας.
Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στην θέση αρχής της Ελλάδας για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που μπορεί να συνυπάρχει με το Ισραήλ και κάλεσε άμεσα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής και της Κυβέρνησης του Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.  
«Hδη μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον ομόλογό μου Υπουργό Aμυνας κ. Μπάρακ τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και να υπογράψουμε επιχειρησιακό μνημόνιο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα» ανέφερε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «θέλουμε αυτή τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών και στo πλαίσιο το στρατιωτικό και στο αμυντικό» και πρόσθεσε ότι και οι δυο χώρες έχουν ένα υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, των αμυντικών τους βιομηχανιών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Ο κ. Μεγλίτης πρόσθεσε ότι με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό συνομίλησε για μια ώρα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις όσο και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.
«Κοινή είναι η διαπίστωση από τις συναντήσεις μου ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα» είπε ο κ. Μπεγίλτης και πρόσθεσε ότι «την ανάπτυξη αυτή δεν τη βλέπουν ως μια συγκυριακή προοπτική αλλά ως στρατηγική επιλογή».

Ο Υπουργός Εθνικής άμυνας εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι αυτό το συζήτησε, όπως είπε, τόσο με τον Υπουργό Αμυνας, τον κ. Μπάρακ όσο και με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει και με τον Υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σιμόν Πέρες.
«Φοβάμαι ότι η ‘αραβική άνοιξη’ που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε ‘αραβικό χειμώνα’ και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής» είπε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας.
Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει και τα συμφέροντα της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είπε επίσης ότι «με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συμπληρώνοντας ότι γίνεται αντιληπτή η σημασία της Ανάπτυξης των σχέσεων μας με το κράτος του Ισραήλ.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε εξάλλου ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας. Όπως είπε «αναφερθήκαμε εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου», ενώ πρόσθεσε ότι συνομίλησαν για το Παλαιστινιακό, εν όψει της προσφυγής της Παλαιστινιακής αρχής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στην θέση αρχής της Ελλάδας, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και βεβαίως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πρέπει να γίνουν. ¨
Είπε ότι «ένα Παλαιστινιακό κράτος μπορεί να συνυπάρχει και να συμβιώνει δίπλα δίπλα με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου βεβαίως πρέπει να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του».

Συνέχισε, λέγοντας ότι θέλουμε ένα Ισραήλ ασφαλές και σταθερό, γιατί είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κοινής θέσης της ΕΕ.
Εάν δεν υπάρξει κοινή θέση της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση για το Παλαιστινιακό, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα προσεγγίσουμε το θέμα με το μέγιστο δυνατό ρεαλισμό». Αυτό που μας ενδιαφέρει ως χώρα, πρόσθεσε, είναι να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, να λυθεί το Παλαιστινιακό, αλλά να μη δημιουργηθούν νέες αποσταθεροποιητικές συνθήκες στην περιοχή.
Ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε τέλος για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής και της Κυβέρνησης του Ισραήλ, καθώς όπως είπε, οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευθούν σοβαρά όλο το πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου