" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Καταπέλτης» για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ οι καταθέσεις των μελών

«Πυρά» κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, εξαπέλυσαν τα μέλη του Δ.Σ. της, τα οποία «καρατομήθηκαν» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. 

 Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  Ζωή Γεωργαντά κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτίριο.  
"Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη 7μελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες", τόνισε.
 
Όσον αφορά στο δημόσιο έλλειμμα, χαρακτήρισε τις αποφάσεις άκυρες, προσθέτοντας ότι δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ έκανε λόγο για κατάλογο - "λάστιχο" που τη μία μέρα περιελάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157. "Δεν αρκεί να λέει η Γιούροστατ ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει", επισήμανε.

ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ  Νικόλαος Λογοθέτης κατηγόρησε τον Α. Γεωργίου ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.

Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ  Ανδρέας Φιλίππου έκανε λόγο για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως και κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει. "Επιθυμούσε να αλλάξει ο νόμος, όπως και το ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, για να καταργήσει όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά την αρχή", τόνισε.

Από την πλευρά του το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ  Κωνσταντίνος Σκορδάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του ΔΣ, όπως όριζε ο νόμος. Αφησε δε αιχμές για τον τρόπο που έγινε η απογραφή. "Εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7", τόνισε.

Ο Γιώργος Συμιγιάννης, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην ΕΛΣΤΑΤ, υπεραμύνθηκε των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις από την Γιούροστατ, ενώ μίλησε για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής  Στέλλα Μπαλφούσια ανέφερε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, τα οποία, όπως είπε, έχουν βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Γιούροστατ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποπροσανατολιστικό και βλαπτικό. 

 Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της Ζωής Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου. Τα λεγόμενα του βουλευτή προκάλεσαν την έκρηξη της Βάσω Παπανδρέου που τον ανακάλεσε στη τάξη και τον κατηγόρησε ότι "τραμπουκίζει συνεχώς". 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου