" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Με καθυστέρηση Ε.Ε. καταδικάζει τις τουρκικές απειλές που γίνονται όλο και πιό ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ !

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας και ότι πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τα σκάφη που θα μεταφέρουν τα φάρμακα και τα τρόφιμα στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους.

Ο κ. Ερντογάν δε διευκρίνισε προφανώς το χρόνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, αφήνοντας γενικόλογα ασαφή την προαναγγελία ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Στις τουρκικές εφημερίδες, δημοσιεύονται πληροφορίες ότι η Άγκυρα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την κλιμάκωση της πίεσης προς το Ισραήλ ώστε το Τελ Αβίβ να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για το ρεσάλτο Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά

Εάν η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν απολογηθεί στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για την κατοχή πυρηνικών όπλων κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών.
Την ίδια ώρα, μάλλον σαν χαστούκι προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας θα πρέπει να ερμηνευθεί η άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να επιτρέψουν την μετάβαση του κ. Ερντογάν στα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σχεδιάζει περιοδεία στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και την ματαίωση της μετάβασής του στην Γάζα λόγω επιφυλάξεων της αιγυπτιακής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιθυμούσε να ταξιδέψει οδικώς –μέσω της Αιγύπτου- στη λωρίδα της Γάζας, όμως οι στρατιωτικοί που αποτελούν την μεταβατική κυβέρνηση του Καϊρου απάντησαν ότι δε συναινούν και έτσι το σχέδιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας οδηγείται σε ναυάγιο.

Μια πιθανή περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα με ελευθέρας από τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς θα ανατροφοδοτούσε την ένταση μεταξύ Καϊρου και Τελ Αβίβ, ενδεχόμενο που οι δύο χώρες θέλουν να αποτρέψουν.

Καταπέλτης είναι για την Τουρκία και η στάση της Κομισιόν με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 Με καθυστέρηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο Τσέχος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών.

«Οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς, στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης υπονοώντας εμμέσως ότι η Λευκωσία δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Ο κ. Ηλιάδης παρατήρησε ότι η τουρκική ηγεσία έχει οξύνει τη ρητορική της και φτάνει στο σημείο να διατυπώνει απροκάλυπτες απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις.
 «Η κυπριακή κυβέρνηση», επισήμανε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, «παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα και προβαίνει σ’ όλες τις δέουσες ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου