" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

« Ῥωσσία - Μία μεγάλη εὐρασιατική δύναμη, ἡ Βόρεια Εὐρασία. Ἀπελευθερωτής τῶν ἐθνῶν, ἐγγυητής τῆς εἰρήνης καί στρατιωτικοπολιτικός ἄξονας τῆς παγκόσμιας πλειοψηφίας. Αὐτή εἶναι ἡ μοίρα της »


(
Συνέντευξη τοῦ Sergey Karaganov στόν Evgeny Shostakov πρώτη δημοσίευσις στήν ἐφημερίδα  Rossiyskaya Gazeta. φωτό ἀριστερά)

 Πριν από λίγο καιρό, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας». Το Βερολίνο άρχισε να μιλά για την επιστροφή της καθολικής στρατιωτικής θητείας και τις προετοιμασίες για μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Υπάρχουν παρόμοιες απόψεις στην Πολωνία. Είναι όμως μόνο λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία;

Ποιος είναι ο λόγος για την έξαρση του εμπρηστικού λόγου στην Ευρώπη;

Η κορυφαία ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta συνομιλεί με τον ειδικό σε θέματα διεθνών σχέσεων Sergey Karaganov, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, ακαδημαϊκός επόπτης στο School of International Economics and Foreign Affairs Higher School of Economics (HSE) στη Μόσχα, και πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.  

— Εβγκένι Σοστακόφ: Κύριε Καραγκάνοφ, δεδομένης της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης στην εξωτερική πολιτική, υπάρχει ανάγκη για μια εννοιολογικά διαφορετική θεωρία αποτροπής κατά των εχθρών της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσει η αυξανόμενη αντιπαράθεση σε πρώιμο στάδιο και να αποθαρρύνονται οι αντίπαλοί μας από το να τροφοδοτούν συγκρούσεις  ; 

Οι ελίτ της Δυτικής Ευρώπης –και ιδιαίτερα της Γερμανίαςβρίσκονται σε κατάσταση ιστορικής αποτυχίας. Η κύρια βάση της 500χρονης κυριαρχίας τους [στον κόσμο] ήταν η στρατιωτική υπεροχή, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κυριαρχία της Δύσης. Αλλά αυτό έχει χτυπηθεί από κάτω τους. Με τη βοήθεια αυτού του πλεονεκτήματος, χειραγωγούσαν τους πόρους του κόσμου υπέρ τους. Πρώτα λεηλάτησαν τις αποικίες τους και αργότερα έκαναν το ίδιο, αλλά με πιο εξελιγμένες μεθόδους.

Οι σημερινές δυτικές ελίτ αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά αυξανόμενων προβλημάτων στις κοινωνίες τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την αυξανόμενη ανισότητα. Σχεδόν όλες οι πρωτοβουλίες τους αποτυγχάνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως όλοι γνωρίζουν, απλώνεται αργά αλλά σταθερά. Γι' αυτό η άρχουσα τάξη της είναι εχθρική προς τη Ρωσία εδώ και περίπου 15 χρόνια. Χρειάζονται έναν εξωτερικό εχθρό. Ο Josep Borrell [ανώτατος αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ] αποκάλεσε τον κόσμο γύρω από την ένωση ζούγκλα, πέρυσι. Πράγματι, στο παρελθόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ [κατά της Ρωσίας] ήταν απαραίτητες πρωτίστως για να ενώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποτρέψουν την κατάρρευσή της.

Η γερμανική και η δυτικοευρωπαϊκή ελίτ έχουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας σε αυτό που είναι για αυτούς, μια τερατώδης πλέον κατάσταση, όπου το μέρος του κόσμου τους ξεπερνιέται από όλους. Όχι μόνο από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς, αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Χάρη στην απελευθέρωση του κόσμου από τη Ρωσία από τον «δυτικό ζυγό», η Δυτική Ευρώπη δεν κυριαρχεί πλέον στα κράτη του Παγκόσμιου Νότου, ή όπως τα αποκαλώ, στις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας. 

Η απειλή που παρουσιάζει τώρα η Δυτική Ευρώπη είναι ότι ο Παλαιός Κόσμος έχει χάσει τον φόβο του για ένοπλες συγκρούσεις. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Την ίδια στιγμή, η Δυτική Ευρώπη, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, υπήρξε η πηγή των χειρότερων καταστροφών στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα στην Ουκρανία γίνεται αγώνας όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ρωσίας, για τα συμφέροντα της ασφάλειάς της, αλλά και για να αποτραπεί μια νέα παγκόσμια αντιπαράθεση. Η απειλή μεγαλώνει. Αυτό οφείλεται και στις απέλπιδες προσπάθειες της Δύσης σε αντεπιθέσεις για να διατηρήσει την κυριαρχία της. Οι σημερινές δυτικοευρωπαϊκές ελίτ αποτυγχάνουν και χάνουν την επιρροή τους στον κόσμο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Η Ρωσία δίνει τη δική της μάχη και τη δίνει με επιτυχία. Ενεργούμε με αρκετή σιγουριά για να ξεσηκώσουμε αυτές τις δυτικές ελίτ, μήπως εξαπολύσουν άλλη μια παγκόσμια σύγκρουση με απόγνωση για τις αποτυχίες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προκάτοχοι αυτών των ίδιων ανθρώπων εξαπέλυσαν δύο παγκόσμιους πολέμους μέσα σε μια γενιά τον περασμένο αιώνα. Τώρα, η ποιότητα αυτών των ελίτ είναι ακόμη χαμηλότερη από ό,τι ήταν τότε.

Μιλάτε για την πνευματική και πολιτική ήττα της Δυτικής Ευρώπης ως τετελεσμένο γεγονός; 

Ναι, και είναι τρομακτικό. Άλλωστε είμαστε κι εμείς μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ελπίζω όμως ότι, μέσα από μια σειρά κρίσεων, υγιείς δυνάμεις θα επικρατήσουν σε εκείνη την πλευρά της ηπείρου σε περίπου 20 χρόνια, ας πούμε. Και θα ξυπνήσει από την αποτυχία της,συμπεριλαμβανομένης της ηθικής της αποτυχίας.

Για την ώρα, γινόμαστε μάρτυρες της διαμόρφωσης ενός νέου Σιδηρούν Παραπετάσματος σε σχέση με τη Ρωσία. Η Δύση προσπαθεί να «σβήσει» τη χώρα μας, μεταξύ άλλων στους τομείς του πολιτισμού και των αξιών. Υπάρχει σκόπιμη απανθρωποποίηση των Ρώσων στα μέσα ενημέρωσης. Να αντιδράσουμε αντίστροφα και να «ακυρώσουμε» τη Δύση; 

- Με τίποτα. Η Δύση κλείνει τώρα το Σιδηρούν Παραπέτασμα, πρώτα απ' όλα γιατί εμείς στη Ρωσία είμαστε οι πραγματικοί Ευρωπαίοι. Παραμένουμε υγιείς. Και θέλουν να αποκλείσουν αυτές τις υγιείς δυνάμεις. Δεύτερον, η Δύση κλείνει αυτή την αυλαία, ακόμη πιο σφιχτά από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για να κινητοποιήσει τον πληθυσμό της για εχθροπραξίες. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση, επομένως θα βασιστούμε σε μια πολιτική περιορισμού για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

( φωτό ἀριστερά ) 

Φυσικά, δεν θα ακυρώσουμε τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής μας ιστορίας. Ναι, ολοκληρώσαμε το ευρωπαϊκό μας ταξίδι [από άποψη ολοκλήρωσης]. Νομίζω ότι έχει τραβήξει λίγο, ίσως για έναν αιώνα. Αλλά χωρίς τον ευρωπαϊκό εμβολιασμό, χωρίς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν θα είχαμε γίνει τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν θα είχαμε τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, τον Πούσκιν ή τον Μπλοκ. Έτσι θα διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον οποίο η Δύση της ηπείρου μας φαίνεται να προσπαθεί να εγκαταλείψει. Ελπίζω όμως ότι δεν θα αυτοκαταστραφεί εντελώς, από αυτή την άποψη. Γιατί η Δυτική Ευρώπη όχι μόνο εγκαταλείπει τη ρωσική κουλτούρα, εγκαταλείπει και τη δική της κουλτούρα. Ακυρώνει έναν πολιτισμό που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγάπη και τις χριστιανικές αξίες. Ακυρώνει την ιστορία της, καταστρέφει τα μνημεία της. Ωστόσο, δεν θα απορρίψουμε τις ευρωπαϊκές μας ρίζες.

Πάντα ήμουν αντίθετος να κοιτάξουμε τη Δύση με απλή τσιγκουνιά. Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό. Τότε θα ήμασταν σαν αυτούς. Και ολισθαίνουν τώρα προς μια αναπόφευκτη πορεία προς τον φασισμό. Δεν χρειαζόμαστε όλες τις μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί και αυξάνονται από τη δυτική Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένης, για άλλη μια φορά, της αυξανόμενης μετάδοσης του φασισμού.

Το έτος 2023 είδε το ξεπάγωμα των παλιών συγκρούσεων και την επιδεικτική δημιουργία των συνθηκών για νέες - την προβλέψιμη έκρηξη της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών, μια σειρά πολέμων στην Αφρική και πιο τοπικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Θα συνεχιστεί αυτή η τάση;

— Αυτή η τάση δεν θα γίνει χιονοστιβάδα του χρόνου. Αλλά είναι προφανές ότι θα αυξηθεί, επειδή οι τεκτονικές πλάκες κάτω από το παγκόσμιο σύστημα έχουν μετατοπιστεί. Η Ρωσία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για αυτήν την περίοδο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγουμε στην Ουκρανία στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία της χώρας για τη ζωή στον πολύ επικίνδυνο κόσμο του μέλλοντος. Καθαρίζουμε την ελίτ μας, απαλλασόμεθα από διεφθαρμένα, φιλοδυτικά στοιχεία. Αναζωογονούμε την οικονομία μας. Αναζωογονούμε τον στρατό μας. Αναζωογονούμε το ρωσικό πνεύμα. Τώρα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στον κόσμο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Ζούμε σε μια αναζωογονημένη χώρα που κοιτάζει με τόλμη στο μέλλον. Η στρατιωτική επιχείρηση μας βοηθά να εξαγνιστούμε από Δυτικούς και εκδυτικιστές, να βρούμε τη νέα μας θέση στην ιστορία. Και τέλος, να ενισχυθούμε στρατιωτικά.

Συμφωνείτε ότι από το 2024 ο κόσμος θα μπει σε μια περίοδο παρατεταμένων συγκρούσεων; Έχει η ανθρωπότητα σήμερα την πολιτική βούληση να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

— Φυσικά έχουμε μπει σε μια εποχή παρατεταμένων συγκρούσεων. Αλλά είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτούς από ποτέ. Μου φαίνεται ότι ακολουθώντας μια πορεία συγκράτησης της Δύσης και οικοδόμησης σχέσεων με την αδελφική Κίνα, γινόμαστε τώρα ένας άξονας του κόσμου που μπορεί να εμποδίσει όλους να διολισθήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή. Αλλά αυτό απαιτεί προσπάθειες για να ξεσηκώσουμε τους αντιπάλους μας στη Δύση. Έχουμε μπει σε έναν αγώνα για να σώσουμε τον κόσμο. Ίσως η αποστολή της Ρωσίας είναι να απελευθερώσει τον πλανήτη μας από τον «δυτικό ζυγό», να τον σώσει από τις δυσκολίες που θα προκύψουν από αλλαγές που ήδη προκαλούν πολλές τριβές. Η απειλή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την απεγνωσμένη αντεπίθεση της Δύσης, η οποία είναι προσκολλημένη στην 500χρονη κυριαρχία της, η οποία της επέτρεψε να λεηλατήσει τον κόσμο.

Βλέπουμε ότι έχουν αναδυθεί νέες αξίες στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης κάθε τι ανθρώπινου και θεϊκού στον άνθρωπο. Οι δυτικές ελίτ έχουν αρχίσει να τρέφουν αυτές τις αντιαξίες και να καταστέλλουν τις κανονικές αξίες. Έχουμε λοιπόν μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα βοηθήσουμε τον κόσμο να σώσει την παραδοσιακή ανθρωπότητα.

Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι, φυσικά, ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε συστημική κρίση λόγω της ατελείωτης αύξησης της κατανάλωσης. Αυτό καταστρέφει την ίδια τη φύση. Ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε για να καταναλώνει, για να βρίσκει το νόημα της ύπαρξής του στην αγορά νέων πραγμάτων.

Σε συνέντευξή του στο Interfax, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μας Sergey Ryabkov συνέδεσε την πιθανή μελλοντική εγκατάλειψη της αντιρωσικής πορείας των Ηνωμένων Πολιτειών και των υφισταμένων τους με μια «αλλαγή γενεών» στη Δύση. Θα μπορούσε όμως μια αλλαγή των ελίτ στη Δύση, εάν συμβεί, να δώσει ώθηση για την εκτόνωση των εντάσεων; Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, γεννημένη το 1980, για παράδειγμα, είναι μέλος της νέας γενιάς, αλλά οι απόψεις της είναι πιο ριζοσπαστικές από εκείνες άλλων «γερακιών» του παρελθόντος. Κατά την άποψή σας, έχουν απομείνει λογικοί και διπλωματικοί πολιτικοί στη Δύση;

— Νομίζω ότι σήμερα στη Δύση έχουμε να κάνουμε με δύο γενιές ελίτ που είναι ήδη αρκετά υποβαθμισμένες. Δυστυχώς, είναι απίθανο να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μαζί τους. Ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι κοινωνίες και οι λαοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Δυτικής Ευρώπης, θα επιστρέψουν στις κανονικές αξίες. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει μια αλλαγή γενεών ελίτ. Συμφωνώ με τον Sergey Ryabkov ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά ελπίζω ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, και ίσως και οι ΗΠΑ, δεν θα πέσουν σε μια απελπιστική κατάσταση και οι υγιείς εθνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στην εξουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι πραγματικές, ρεαλιστικές και επαναλαμβάνω, εθνικές δυνάμεις μπορούν να έρθουν στην εξουσία στη Δυτική Ευρώπη στο εγγύς μέλλον. Πιστεύω λοιπόν ότι αν μιλήσουμε ποτέ για κανονικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης [επιστροφή], θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον τη Δύση. Έχουμε πάρει ό,τι μπορούσαμε από αυτό το υπέροχο ευρωπαϊκό ταξίδι που ξεκίνησε ο Μέγας Πέτρος. Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στους εαυτούς μας, στις απαρχές του μεγαλείου της Ρωσίας. Αυτή είναι φυσικά η ανάπτυξη της Σιβηρίας. Η νέα ανάπτυξη, που σημαίνει ότι φτάνει σε νέους ορίζοντες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε τόσο ευρωπαϊκή χώρα όσο ευρασιατική. Δεν θα κουραστώ ποτέ να σας υπενθυμίζω ότι ο Αλέξανδρος Νέφσκι πέρασε ενάμιση χρόνο ταξιδεύοντας μέσω της Κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια της Νότιας Σιβηρίας στο δρόμο του προς το Καρακορούμ, την πρωτεύουσα της Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Στην πραγματικότητα, ήταν ο πρώτος Russian Siberian.

Επιστρέφοντας στη Σιβηρία, στα Ουράλια, χτίζοντας νέους δρόμους, νέες βιομηχανίες, επιστρέφουμε στον εαυτό μας, στις ρίζες των 500 χρόνων μεγαλείου μας. Μόνο μετά το άνοιγμα της Σιβηρίας, η Ρωσία βρήκε τη δύναμη και την ευκαιρία να γίνει μεγάλη δύναμη.

Στο άμεσο μέλλον, δυστυχώς, δεν μπορούν να υπάρξουν κατ' αρχήν σοβαρές διακρατικές συμφωνίες περιορισμού των όπλων.

Πόσο λογικό είναι να ξεχνάμε την Ευρώπη για δεκαετίες;

— Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παλιές ιερές πέτρες της Ευρώπης για τις οποίες μίλησε ο Ντοστογιέφσκι. Αποτελούν μέρος της αυτογνωσίας μας. Ο ίδιος αγαπώ την Ευρώπη, και τη Βενετία ειδικότερα. Μέσα από αυτή την πόλη πέρασε ο Δρόμος του Μεταξιού και μέσα από αυτήν οι μεγάλοι ασιατικοί πολιτισμοί. Την εποχή εκείνη, παρεμπιπτόντως, ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στην ανάπτυξή τους. Ακόμη και πριν από 150-200 χρόνια, το βλέμμα προς την Ευρώπη ήταν σημάδι εκσυγχρονισμού και προόδου. Αλλά εδώ και πολύ καιρό, και πολύ περισσότερο σήμερα, είναι δείγμα πνευματικής και ηθικής οπισθοδρόμησης. Δεν πρέπει να αρνηθούμε τις ευρωπαϊκές μας ρίζες. πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με προσοχή. Άλλωστε η Ευρώπη μας έχει δώσει πολλά. Αλλά η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει. Και μπροστά δεν σημαίνει προς Δύση, αλλά προς Ανατολή και Νότο. Εκεί βρίσκεται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η Συνθήκη Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων λήγει το 2026. Τι ακολουθεί; Δεδομένου του νομικού μηδενισμού της Δύσης, μπορούμε να υπολογίζουμε σε νέες διακρατικές στρατιωτικές συμφωνίες; Ή μήπως η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη σε μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών μέχρι την εγκαθίδρυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης και, κατά συνέπεια, ενός νέου status quo ;

— Είναι άσκοπο να διαπραγματευόμαστε με τις σημερινές δυτικές ελίτ. Στα κείμενά μου προτρέπω τη δυτική ολιγαρχία να αντικαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους, και ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Επειδή η σημερινή ομάδα είναι τόσο βαθιά υποβαθμισμένη που είναι αδύνατη η διαπραγμάτευση μαζί της. Φυσικά, πρέπει να μιλήσετε μαζί τους. Άλλωστε, εκτός από τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν και άλλες απειλές. Υπάρχει η επανάσταση των drone. Τα όπλα στον κυβερνοχώρο έχουν εμφανιστεί. Υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη. Έχουν εμφανιστεί βιολογικά όπλα που μπορούν επίσης να απειλήσουν την ανθρωπότητα με τρομερά προβλήματα. Η Ρωσία πρέπει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για να περιορίσει όλες αυτές τις απειλές. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ινστιτούτου Διεθνούς Στρατιωτικής Οικονομίας και Στρατηγικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τις πνευματικές ελίτ των χωρών της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Αυτοί είναι, πρωτίστως, οι Κινέζοι και οι Ινδοί φίλοι μας. Θα το συζητήσουμε με τους Πακιστανούς και Άραβες συναδέλφους μας. Μέχρι στιγμής, η Δύση δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα εποικοδομητικό. Δεν θα κλείσουμε όμως τις πόρτες μας.

Στο άμεσο μέλλον, δυστυχώς, δεν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές διακρατικές συμφωνίες για τον περιορισμό των όπλων κατ' αρχήν. Απλά γιατί δεν ξέρουμε καν τι να περιορίσουμε και πώς να το περιορίσουμε. Πρέπει όμως να αναπτύξουμε νέες προσεγγίσεις και να ενσταλάξουμε πιο ρεαλιστικές απόψεις στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι καν τεχνικά δυνατό να υπολογίζουμε σε συμφωνίες περιορισμού των όπλων τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν απλώς χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατή η διεξαγωγή ορισμένων διαπραγματεύσεων pro forma. Για παράδειγμα, η προσπάθεια απαγόρευσης νέων τομέων της κούρσας εξοπλισμών. Ανησυχώ ιδιαίτερα για τα βιολογικά όπλα και τα όπλα στο διάστημα. Κάτι μπορεί να γίνει σε αυτούς τους τομείς. Αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα η Ρωσία είναι να αναπτύξει μια νέα αντίληψη αποτροπής, η οποία θα έχει όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και ψυχολογικές, πολιτικές και ηθικές πτυχές. 

Είναι πολύ πρόωρες οι εκτιμήσεις ότι η Δύση συμβιβάστηκε με την ήττα του Κιέβου; Και η ιδέα ότι ο Παγκόσμιος Νότος νικά με σιγουριά τον δυτικό κόσμο;

Οι ΗΠΑ επωφελούνται από την αντιπαράθεση στην Ουκρανία. [Εν τω μεταξύ] για τις δυτικοευρωπαϊκές ελίτ, είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η ηθική κατάρρευση. Γι' αυτό θα υποστηρίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για πολύ καιρό ακόμη. Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά τόσο στο έδαφος όσο και στον τομέα της στρατηγικής αποτροπής προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα πολεμήσει ενάντια στη Δύση. Πολλές χώρες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εμπορικές και άλλες σχέσεις μαζί της. Επομένως, η Παγκόσμια Πλειοψηφία είναι εταίρος αλλά όχι σύμμαχος της Ρωσίας.  Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι με τη σωστή πολιτική περιορισμού και μια ενεργή πολιτική στα όρια της Ουκρανίας, μπορούμε να σπάσουμε τη βούληση της επικίνδυνης αντίστασης της Δύσης.


Στον σημερινό κόσμο, ο κάθε άνθρωπος είναι για τον εαυτό του. Είναι ένας υπέροχος πολυπολικός, πολύχρωμος κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν κάποια μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου ενός υπό όρους φιλορωσικού μπλοκ. Πρέπει να βρούμε τον εαυτό μας, να καταλάβουμε ποιοι είμαστε.

  Μια μεγάλη ευρασιατική δύναμη, η Βόρεια Ευρασία. Απελευθερωτής των εθνών, εγγυητής της ειρήνης και στρατιωτικοπολιτικός άξονας της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Αυτή είναι η μοίρα μας.

 Επιπλέον, είμαστε μοναδικά προετοιμασμένοι για αυτόν τον κόσμο λόγω του πολιτιστικού ανοίγματος που έχουμε κερδίσει από την ιστορία μας. Είμαστε θρησκευτικά ανοιχτοί. Είμαστε εθνικά ανοιχτοί. Αυτά είναι όλα πράγματα που υπερασπιζόμαστε τώρα. Όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι το ρωσικό πνεύμα και η ρωσική κουλτούρα. Είμαστε όλοι Ρώσοι - Ρώσοι,  Ρώσοι Τάταροι, Ρώσοι Τσετσένοι, Ρώσοι Γιακούτ... Νομίζω ότι ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας. Και μπαίνω στην Πρωτοχρονιά με μια αίσθηση πνευματικής ανάτασης και αισιοδοξίας. Η Ρωσία ξαναγεννιέται. Είναι απολύτως προφανές.

ἀπό : swentr.site


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Στην αρχη της συγκρουσης Ρωσιας-Ουκρανιας ειχα γραψει κατι σαν προβλεψη. "Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα!!! Ειναι ανεκκλητη και αποφασισμενη νομιζω η επιθεση του ΝΑΤΟ προς την αρκουδα και δεν προκειται να σταματησει με βερμπαλισμους και προτροπες ειρηνης.Οι τυφλες δυναμεις και τα ενστιγκτα αγριου θηριου παντα κινουσαν την ιστορια. Καποιοι δεν νοιαζονται ποσως για τους λαους και που μπορει να φτασει το πραγμα. Κρυμμενοι σε καταφυγια ενα χιλιομετρο κατω απο το εδαφος πιστευουν οτι αν σωσουν το τομαρι τους νικησαν!Με τα τρεμαμενα απο λυσσωδη οργη ιδρωμενα χερια ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ οτι καποια στιγμη θα πατησουν ολα τα κουμπια. Αλλωστε οπως αρχιζει να διαφαινεται, το εργο εχει ξαναπαιχτει πολλες φορες στο απωτερο παρελθον στον πλανητη χωρις ομως να εχει καταγραφει.Δεν εζησαν πολλοι για να το καταγραψουν με λεπτομερειες. Τοχω ξανασχολιασει:Μετα την Ναπολεοντια Γαλλια και μετα την Χιτλερικη Γερμανια ηρθε η ωρα ξανα για την Ρωσια να αντιμετωπισει ΚΑΙ την Αγγλοσαξονικη Αυτοκρατορια. Μαζι και με τους Ευρωπαιους κολαουζους (αν δεν ξυπνησουν) . Αυτη τη φορα λογω της τερατωδους τεχνολογιας ο Ρωσικος χειμωνας δεν θα μπορεσει να παιξει κανενα ρολο". Συμπληρωνω σημερα (διαβαζοντας και τα ατρανταχτα επιχειρηματα του Ρωσου αξιωματουχου) οτι η Δυση καβαλα στο αλογο για 500τοσα χρονια, εθισμενη να τσαλαπατα τους λαους και να ηγειται.(rule Brittania!!!! ) ...... ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ...... ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Τα απαιδευτα ανεγκεφαλα και αυτιστικα διποδα που συγκροτουν επι το πλειστον τις δυτικες κυβερνησεις δεν θα μπορεσουν να διαχειριστουν την επερχομενη ηττα και την ραγδαια υποβαθμιση του γεωπολιτικου τους ρολου. Το δολλαριο πηρε την κατω βολτα και τιποτα πια δεν το σταματα. Θα αντιδρασουν λοιπον καποιοι οπως ακριβως τα κακομαθημενα υπερπροστατευομενα παιδια. Νομιζω οτι θα πατησουν οτι κουμπι βρουν μπροστα τους αγνοωντας εντελως τις συνεπειες. Μονο οι δυτικοι λαοι και οι πολιτες (ιδιως οι Ευρωπαιοι) εκ των ΕΣΩ να μπορεσουν ισως να γυρισουν το παιχνιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. « ...το εργο εχει ξαναπαιχτει πολλες φορες στο απωτερο παρελθον στον πλανητη... Κρυμμενοι σε καταφυγια ενα χιλιομετρο κατω απο το εδαφος πιστευουν οτι αν σωσουν το τομαρι τους νικησαν!...Τα απαιδευτα ανεγκεφαλα και αυτιστικα διποδα που συγκροτουν επι το πλειστον τις δυτικες κυβερνησεις δεν θα μπορεσουν να διαχειριστουν την επερχομενη ηττα και την ραγδαια υποβαθμιση του γεωπολιτικου τους ρολου... Νομιζω οτι θα πατησουν οτι κουμπι βρουν μπροστα τους αγνοωντας εντελως τις συνεπειες...»

      Πόσο σίγουροι εἴμαστε πώς ὅ,τι γινόταν, ὅ,τι γίνεται καί ὅ,τι πρὄκειται νά γίνῃ, εἶχε, ἔχει καί θά ἔχῃ πρωταγωνιστές κατοίκους τῆς Γαίας ; Χμμ... Πλέον ὅλα εἶναι μέσα στίς πιθανότητες ἀκόμη κι᾿ἄν ξεπερνοῦν κάποιες ἀπό αὐτές καί τά ὅρια τῆς λογικῆς...

      Καλή κι᾿εὐτυχισμένη Χρονιά μέ ὑγεία, ἀγάπη καί εἰρἠνη γιά ὁλόκληρη τήν Ἀνθρωπότητα !

      Χρόνια Πολλά ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

      Διαγραφή