" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Πάλι ὁ Ἐρντογάν...


 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη για να εμποδίσει τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ να παραστεί στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη στάση του οργανισμού στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Ο Σίμσεκ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία για την ετήσια συγκέντρωση επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ έως ότου ο Ερντογάν διέκοψε το ταξίδι, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο «πηγές που γνωρίζουν το θέμα». 

Δεν είναι σαφές πόσοι άλλοι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην αντιπροσωπεία του Σίμσεκ, με το Bloomberg να αναφέρει απλώς ότι ο Τούρκος ηγέτης «ζήτησε από τους αξιωματούχους της χώρας του ν᾿αφήσουν κατά μέρος» τη σύνοδο κορυφής. 

Τον Οκτώβριο, ο ιδρυτής του WEF Klaus Schwab δημοσίευσε μια δήλωση καταδικάζοντας τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ». Η δήλωση επίσης έκανε έκκληση για την προστασία του «άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», χωρίς να αναφέρεται ρητά εάν αυτή η ευθύνη βαρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις ή τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Ερντογάν ήταν πολύ πιο καυστικός στην κριτική του για το εβραϊκό κράτος, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διέπραξε «γενοκτονία» στη Γάζα και δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «δεν διαφέρει από τον Χίτλερ».


Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάει στο Νταβός από το 2009, όταν συμμετείχε σε ντιμπέιτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες. Ο Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας, επέπληξε τον Πέρες για την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα τον προηγούμενο χρόνο, προτού ανακοινώσει ότι «δεν νομίζω ότι θα επιστρέψω στο Νταβός μετά από αυτό» καθώς έφευγε από τη σκηνή. 

Ένας εκπρόσωπος του WEF είπε στο Bloomberg ότι «η σοβαρή κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο» της φετινής συνόδου κορυφής και ότι «περισσότεροι από 50 ηγέτες από τον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός Παλαιστίνιου εκπροσώπου υψηλού επιπέδου» θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησης.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα παρευρεθεί σε συνέντευξη με τον Σουάμπ την Πέμπτη, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, σήμερα Τρίτη.


Η Τουρκία συνέλαβε 33 άτομα ύποπτα για κατασκοπεία για την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν να διεξαγάγουν έργο «αναγνώρισης» , συμπεριλαμβανομένης της «καταδίωξης, επίθεσης και απαγωγής» ξένων υπηκόων που ζουν στην Τουρκία για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι συλλήψεις έγιναν αφότου ο Ronen Bar, διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών\" Shin Bet",προειδοποίησε ότι η Δυτική Ιερουσαλήμ θα κυνηγήσει στελέχη της Χαμάς σε πολλές ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ἀπό : swentr.site

Ἄνευ σχολιασμοῦ διότι τά εὐκόλως ἐννοούμενα παραλείπονται...



Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Ο Ερντογαν δεν παιζει με τετοια.
    Αλλο αν στην ανατολικη Τουρκια εχει δωσει στασιδι στους εβραιους και αλονιζουν στα συνορα με την Περσια.
    Αλλα οταν ειναι να την πει στον εβραιο του την λεει. "Μ-λ-κ- εβραιε κατσε φρονιμα. Εμας θα μας λογαριζεις"
    Οχι σαν κι εμας που εδω και στην Κυπρο τσακωνουμε τους σπιουνους του ισραηλ και μετα απο μια βδομαδα τους στελνουμε σπιτι τους.

    Δεν τα λεω εγω.
    Ο Καλεντεριδης τα 'λεγε στο μπλογκ του πριν μερικα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή