Στήν Ε.Ε., ποῦ ἀλλοῦ ;
Η απαγόρευση του βέτο θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ, λέει ο Fico
Η προσπάθεια των Βρυξελλών να παρακάμψουν τα μέλη του μπλοκ που ψηφίζουν ενάντια στις επιθυμίες τους αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός
Ένα φερόμενο σχέδιο της ΕΕ για την κατάργηση του δικαιώματος βέτο των κρατών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα σήμαινε το τέλος του μπλοκ και θα μπορούσε να γίνει «ο πρόδρομος μιας τεράστιας στρατιωτικής σύγκρουσης», προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico.
Η Σλοβακία και η γειτονική της χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, η Ουγγαρία, αντιτίθενται εδώ και καιρό στην προσέγγιση της ΕΕ στην ουκρανική σύγκρουση, επικρίνοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα απειλήσει να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να εμποδίσουν ενέργειες της ΕΕ που θεωρούν επιζήμιες για τα εθνικά συμφέροντα.
Για να παρακάμψουν τη διαφωνία, οι Βρυξέλλες φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάβασης από την ομόφωνη ψηφοφορία, μια θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία (QMV), υποστηρίζοντας ότι αυτό θα απλοποιούσε τη λήψη αποφάσεων και θα εμπόδιζε τα μεμονωμένα κράτη να παραλύσουν κοινές δράσεις.
Ο Fico, ωστόσο, καταδίκασε την πρόταση την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) στην Ουγγαρία.
«Η επιβολή υποχρεωτικής πολιτικής γνώμης, η κατάργηση του βέτο, η τιμωρία του κυρίαρχου και του γενναίου, το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα, η προτίμηση του πολέμου έναντι της ειρήνης. Αυτό είναι το τέλος του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Αυτή είναι μια απόκλιση από τη δημοκρατία. Αυτός είναι ο προάγγελος μιας τεράστιας στρατιωτικής σύγκρουσης», είπε.
Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας απαιτούν επί του παρόντος ομόφωνη ανανέωση κάθε έξι μήνες, με την τρέχουσα περίοδο να λήγει στα τέλη Ιουλίου. Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν επίσης ένα πακέτο 18 νέων κυρώσεων που αποσκοπεί στην αυστηροποίηση των περιορισμών στον ενεργειακό τομέα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης, ο Fico διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια σε ολόκληρη την ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει υιοθετήσει παρόμοια στάση. Ενώ η Ουγγαρία δεν έχει επίσημα μπλοκάρει ένα πακέτο κυρώσεων, έχει καθυστερήσει αρκετούς γύρους για να αποσπάσει παραχωρήσεις.
Ο Orban έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η άρση του βέτο θα στερήσει από τα μικρότερα έθνη την κυριαρχία τους.
«Θέλουμε οι Βρυξέλλες να μας δείξουν, όπως και όλες τις άλλες χώρες μέλη, τον ίδιο σεβασμό, όχι μόνο συμβολικά, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε τον περασμένο μήνα.
Τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία έχουν αντισταθεί στην αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, με τη Βουδαπέστη να μπλοκάρει αρκετές βασικές αποφάσεις επικαλούμενη ανησυχίες για τα εθνικά συμφέροντα και την πιθανότητα κλιμάκωσης. Ο Fico έχει τονίσει την ανάγκη για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αντί για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εμπλοκή.
ἀπό : swentrsite
Βρέ παιδί μου, τί εἶναι αὐτό τελευταίως ; Πολύ ...δημοκρατία ! Θά σκάσουμε πιά ! Χορτάσαμε λέμε στήν ...δημοκρατία σας...
( Σᾶς ἔχω πεῖ πού ἔχω γραμμένη τήν δημοκρατία τους ; Ναί, σᾶς τό ἔχω πεῖ...)
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου