" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Ἡ Συρία ἔπεσε, μετά ;

φωτό
Τοῦ  Murad Sadygzade

 Κάθε μέρα που περνά από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τα περιγράμματα των περιφερειακών διεργασιών που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Εκείνη η μέρα – μια στιγμή ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή – άφησε πίσω της μια πληθώρα ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα.

Μια από τις πιο τρομερές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, η Μοσάντ του Ισραήλ, απέτυχε να προβλέψει ή να αποτρέψει την επίθεση από παλαιστινιακές ομάδες, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη.

Ωστόσο, κάτω από αυτό το συγκλονιστικό γεγονός κρύβεται μια σειρά βαθύτερων διεργασιών, που ωθούν σταθερά την περιοχή προς βαθιές μεταμορφώσεις. Οι μηχανισμοί που κάποτε φαίνονταν κρυμμένοι γίνονται τώρα πιο εμφανείς, αποκαλύπτοντας ένα σκόπιμο σχέδιο για την αναμόρφωση εκείνων των εθνών που αντιστέκονταν εδώ και καιρό στη δυτική επιρροή και επέκταση.

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, η περιοχή συγκλονίστηκε από μια είδηση ​​που, μέχρι πρόσφατα, φαινόταν αδιανόητη: η Δαμασκός είχε πέσει στα χέρια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των τρομοκρατικών ομάδων. Η διακυβέρνηση του Κόμματος  Ba’ath  υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ έχει ουσιαστικά αποδομηθεί. Η εξαφάνιση του Άσαντ και η σιωπή από επίσημες πηγές απλώς ενίσχυσαν την αίσθηση της μη αναστρέψιμης αλλαγής.

Μετά από έναν παρατεταμένο πόλεμο με τη Χαμάς και τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη Συρία, έναν βασικό παράγοντα στον «Άξονα της Αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ. Η Συρία, η οποία από καιρό είχε χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος της ιρανικής πολιτικής στην περιοχή, έγινε ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα εθνών που υπέκυψαν στις αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις.

Αυτά τα γεγονότα φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου που στοχεύει στη θεμελιώδη αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου της Μέσης Ανατολής. Με την αποδυνάμωση των βασικών συμμετεχόντων στον Άξονα της Αντίστασης – από τις παλαιστινιακές ομάδες μέχρι τη Συρία και τον Λίβανο – τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος αυτού του σχεδίου που εκτυλίσσεται ταχέως; Η τύχη της περιοχής, καθώς και οι απαντήσεις σε πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των εξωτερικών δυνάμεων σε αυτές τις εξελίξεις, παραμένει αβέβαιη. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Μέση Ανατολή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Τι συνέβη στη Συρία και γιατί;

Η κλιμάκωση στην επαρχία Ιντλίμπ που ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες εξελίχθηκε γρήγορα σε μια σειρά γεγονότων που έχουν μεταμορφώσει δραματικά την κατάσταση της Συρίας. Στις 7 Δεκεμβρίου, ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και μαχητές της Hay'at Tahrir al-Sham (HTS, χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση και απαγορευμένη στη Ρωσία) περικύκλωσαν τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα του έθνους. Μέσα σε μια νύχτα, κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Χομς, συναντώντας μικρή αντίσταση, και προχώρησαν στην ίδια τη Δαμασκό. Στην πορεία τους, απελευθέρωσαν κρατούμενους από πολυάριθμες εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης φυλακής της Συρίας, της Saydnaya, συμβολίζοντας την πλήρη απώλεια του ελέγχου του καθεστώτος.

Μέχρι το μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου, πανικός είχε κατακλύσει την πόλη. Σύροι στρατιώτες, πέταξαν  τις στολές τους φορώντας πολιτική ενδυμασία, και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα βιαστικά, αφήνοντάς την σχεδόν ανυπεράσπιστη. Μέχρι το βράδυ, οι δρόμοι της Δαμασκού είχαν ερημώσει από στρατιωτικό προσωπικό, αντικαταστάθηκαν από φοβισμένους πολίτες που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή η έξοδος ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις εύπορες βόρειες συνοικίες, όπου οι κάτοικοι αναχώρησαν μαζικά, φοβούμενοι το χάος. Αντίθετα, το νότιο τμήμα της πόλης παρουσίαζε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό: Εκεί, η αντιπολίτευση έγινε δεκτή ως απελευθερωτής. Πλήθη συγκεντρώθηκαν σε πανηγυρισμούς, κυματίζοντας σημαίες και σε μια κορυφαία πράξη περιφρόνησης, γκρεμίστηκε το άγαλμα του Χαφέζ Άσαντ, ιδρυτή του σύγχρονου συριακού καθεστώτος και πατέρα του Μπασάρ Άσαντ.

Εν μέσω αυτών των δραματικών γεγονότων, ο Πρωθυπουργός της Συρίας Mohammed Ghazi al-Jalali έκανε μια επείγουσα ανακοίνωση. Σε δήλωση που μετέδωσε η Al Arabiya, δήλωσε τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία της χώρας.

Ο Αl-Jalali τόνισε ότι οι περισσότεροι υπουργοί παρέμειναν στη Δαμασκό για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών και να αποτρέψουν το χάος κατά τη μεταβατική περίοδο. Αποκάλυψε επίσης ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία με τον αρχηγό του HTS Abu Mohammed al-Julani, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ελαχιστοποίηση της καταστροφής στην πρωτεύουσα.

Τα λόγια του Hadi al-Bahra, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, έφεραν έναν τόνο ελπίδας για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Δήλωσε: «Η κατάσταση είναι ασφαλής. Οι σκοτεινοί καιροί στη Συρία έχουν τελειώσει και δεν υπάρχει χώρος για εκδίκηση στη νέα Συρία».

Αυτή η δήλωση προσπάθησε να καθησυχάσει τον πληθυσμό και να τονίσει την πρόθεση της αντιπολίτευσης να αποφύγει αντίποινα. Ωστόσο, πίσω από την πρόσοψη τέτοιων δηλώσεων κρύβεται μια αναμφισβήτητη ανησυχία για το μέλλον της Συρίας – την πολιτική της μοίρα και τη σταθερότητά της εν μέσω μιας περιόδου βαθιάς μεταμόρφωσης. Μια νέα μέρα ξημέρωσε για τη χώρα, αλλά το αν θα φέρει την ειρήνη παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία δεν είναι καθόλου τυχαία. είναι το αποτέλεσμα βαθιών διαδικασιών που χτίζονταν εδώ και χρόνια. Αυτή η τραγωδία ήταν πιθανότατα προδιαγεγραμμένη από μια συρροή εσωτερικών αντιφάσεων, εξωτερικών πιέσεων και ιστορικών σφαλμάτων, δημιουργώντας συλλογικά μια τέλεια καταιγίδα ικανή να ανατρέψει ακόμη και τα πιο εδραιωμένα καθεστώτα. Η συριακή κρίση, η οποία ξεκίνησε ως αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων ομάδων της αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε σε μια παρατεταμένη σύγκρουση που τροφοδοτήθηκε από ένα περίπλοκο μωσαϊκό τοπικών, περιφερειακών και διεθνών συμφερόντων.

Χρόνια αδυσώπητου πολέμου και απροθυμία για αναζήτηση συμβιβασμού οδήγησαν σε επιδείνωση της οικονομικής ανισότητας, σε διαρροή εγκεφάλων ειδικευμένων εργαζομένων, στην κατάρρευση των κρατικών θεσμών και υποδομών και στον κατακερματισμό και τη διαφθορά της πολιτικής ελίτ. Η κοινωνία, φθαρμένη από την έλλειψη προοπτικών, διασπάστηκε βαθιά και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ του πληθυσμού απλώς επιτάχυνε την αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης.

Αλλά δεν ήταν μόνο εσωτερικοί παράγοντες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η Συρία έγινε πεδίο μάχης για γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, όπου οι εξωτερικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες. Από τα δυτικά και αραβικά κράτη που υποστηρίζουν την αντίθεση στην άμεση εμπλοκή ξένων παραγόντων στο συριακό έδαφος, κάθε πλευρά επιδίωξε τους δικούς της στόχους, βαθύνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση. Οι περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είδαν την αποδυνάμωση της Συρίας ως ευκαιρία για να ενισχύσουν τη δική τους επιρροή. Ωστόσο, για χρόνια, αυτά τα σχέδια απέτυχαν να υλοποιηθούν λόγω της ισχυρής υποστήριξης που έλαβε η Συρία από τη Ρωσία και το Ιράν. Η παρέμβαση μαχητών και τρομοκρατικών ομάδων πρόσθεσε το χάος, μετατρέποντας τον αγώνα για την εξουσία σε έναν άνομο πόλεμο.

Βασική καμπή ήρθε όταν ο Άσαντ έχασε την υποστήριξη ακόμη και εκείνων που του στέκονταν για χρόνια. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι κυρώσεις και η αυξανόμενη αίσθηση απελπισίας οδήγησαν πολλούς να πιστέψουν ότι η αλλαγή ήταν αναπόφευκτη, ακόμα κι αν είχε το κόστος της καταστροφής. Το στρατηγικό λάθος της άρχουσας ελίτ – στοιχηματίζοντας σε μια στρατιωτική λύση της σύγκρουσης, αγνοώντας τον πολιτικό διάλογο, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – άφησε τελικά τον Άσαντ ευάλωτο σε αποφασιστικούς και καλά οργανωμένους αντιπάλους.

( φωτό ἀριστερά- Χαφέζ Ἄλ Ἄσσαντ πρόεδρος Συρίας 1971-2000, ἐδῶ μέ τόν Παλαιστίνιο ἡγέτη Γιασέρ Ἀραφάτ τό 1996 )

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η προσωπικότητα του ίδιου του Άσαντ. Γεννημένος το 1965 στην οικογένεια του Χαφέζ Άσαντ, του μακροχρόνιου ηγέτη της Συρίας, ο Μπασάρ δεν είχε αρχικές φιλοδοξίες για πολιτική καριέρα, επιλέγοντας αντ' αυτού να ακολουθήσει την ιατρική. Εκπαιδεύτηκε ως οφθαλμίατρος στη Δαμασκό και αργότερα ειδικεύτηκε στο Λονδίνο, θεωρήθηκε ως μια κοσμική και μορφωμένη προσωπικότητα, πολύ μακριά από τις πιο ωμές πτυχές της πολιτικής της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, μια οικογενειακή τραγωδία –ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του, Βασιλείου Άσαντ – άλλαξε τη μοίρα του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στη Συρία και να αναλάβει το ρόλο του διαδόχου του πατέρα του. Το 2000, μετά το θάνατο του Χαφέζ Άσαντ, ο Μπασάρ ανέβηκε στην προεδρία, κληρονομώντας ένα έθνος με μεγάλες δυνατότητες, αλλά με βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις.

Με τα χρόνια, ο Μπασάρ Άσαντ βρέθηκε στο επίκεντρο των αυξανόμενων προκλήσεων. Η διαφθορά εντός του στενού του κύκλου, η διεθνής πίεση και ο παρατεταμένος πόλεμος αφαίρεσαν τόσο τη χώρα όσο και τον Άσαντ προσωπικά. Ένα άλλο πλήγμα ήρθε με τη μάχη της συζύγου του Άσμα με τον καρκίνο, την οποία δίνει χρόνια. Αυτές οι συνθήκες πιθανότατα επηρέασαν την προθυμία του να σκεφτεί την αλλαγή. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά ότι ο Άσαντ ήταν έτοιμος να παραδώσει την εξουσία στην αντιπολίτευση, αν και κανένα αβάσιμο στοιχείο δεν υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό. Ίσως η κούραση του πολέμου, οι προσωπικές τραγωδίες και η συνειδητοποίηση της αναπόφευκτης μεταμόρφωσης τον έκαναν πιο ανοιχτό σε συμβιβασμούς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι μετά από διαπραγματεύσεις με διάφορες ένοπλες φατρίες στη Συρία, ο Άσαντ αποφάσισε να παραιτηθεί από την προεδρία, να εγκαταλείψει τη χώρα και να διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η πρόσφατη κατάληψη της Χομς και η πτώση της Δαμασκού σηματοδότησαν την τελική πράξη αυτής της τραγωδίας. Η Συρία βρέθηκε παγιδευμένη από τα δικά της λάθη και τις φιλοδοξίες εξωτερικών παραγόντων, με τους λαούς της να γίνονται πιόνια σε ένα παιχνίδι όπου το διακύβευμα δεν ήταν η ειρήνη αλλά η δύναμη και οι πόροι. Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο τη μοίρα της Συρίας – είναι μια έντονη υπενθύμιση της ευθραυστότητας κάθε κράτους που αγνοεί τα σήματα της κοινωνίας του και επιτρέπει σε εξωτερικές δυνάμεις να υπαγορεύουν το μέλλον του.

Ποιοι ωφελούνται και τι ακολουθεί;

Η πτώση της Δαμασκού είναι ένα σημείο καμπής στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, σηματοδοτώντας όχι μόνο την κατάρρευση της διακυβέρνησης του Άσαντ, αλλά και μια σημαντική αποδυνάμωση του Ιράν, το οποίο είχε περάσει χρόνια χτίζοντας την επιρροή του μέσω της συμμαχίας του με τη Συρία. Η Τεχεράνη είχε θεωρήσει τη Συρία ως ζωτικό κρίκο στον Άξονα της Αντίστασης, που περιελάμβανε τον Λίβανο, την Υεμένη και τις παλαιστινιακές ομάδες. Η Συρία χρησίμευσε ως κρίσιμος υλικοτεχνικός κόμβος για τον οπλισμό της Χεζμπολάχ και την παροχή πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης. Ωστόσο, η κατάρρευση της συριακής πρωτεύουσας και το χάος που ακολούθησε διέλυσαν αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αξιοποιώντας την κατάσταση, το Ισραήλ ανέπτυξε δυνάμεις στην ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, επεκτείνοντας ουσιαστικά τα κατεχόμενα εδάφη του. Αυτή η κίνηση όχι μόνο ενίσχυσε τη στρατηγική θέση του Ισραήλ αλλά στέρησε επίσης από το Ιράν την ικανότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ενέργειές του στην περιοχή.

Οι απώλειες που υπέστη η Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει ακόμη ένα πλήγμα στο Ιράν. Η οργάνωση του Λιβάνου, που θεωρείται από καιρό ως ένα από τα βασικά όργανα της Τεχεράνης στον αγώνα της ενάντια στο Ισραήλ, βρίσκεται τώρα απομονωμένη και αποδυναμωμένη. Η απώλεια των οδών εφοδιασμού όπλων και η καταστροφή των υλικοτεχνικών αλυσίδων του έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την πολεμική του ετοιμότητα. Η οργάνωση είναι πλέον αναγκασμένη να επανεξετάσει τις στρατηγικές της και η ικανότητά της να διεξάγει αποτελεσματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει περιοριστεί σημαντικά. Για το Ιράν, αυτό δεν σημαίνει μόνο απώλεια επιρροής στον Λίβανο, αλλά και διάβρωση ενός κύριου πυλώνα της ευρύτερης στρατηγικής του για τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση της αναμόρφωσης της εξωτερικής της πολιτικής, ένα έργο που προκαλεί βαθιά εσωτερική κρίση.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους για την εκτυλισσόμενη καταστροφή και ο Άσαντ έχει γίνει ο πρωταρχικός στόχος κριτικής. Στις δημοσιεύσεις της, η Pars Today κατηγορεί κατηγορηματικά τον Άσαντ, δηλώνοντας: «Ο Μπασάρ αρνήθηκε να σταθεί μέχρι τέλους και κανείς δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ακόμη και οι άμεσες εκκλήσεις του Ιράν δεν είχαν καμία επίδραση πάνω του γιατί κατάλαβε ότι ο στρατός και η κοινωνία (για λόγους που κυμαίνονταν από προδοσία έως έλλειψη κινήτρων ή διαφθορά) δεν θα τον υποστήριζαν. Ήταν σαφές πριν από πέντε ημέρες ότι δεν θα υπήρχε αντίσταση. μόνο η ταχύτητα των γεγονότων ήταν έκπληξη. Ο Μπασάρ δεν είναι ένας ιδεολογικά καθοδηγούμενος ηγέτης όπως ο Yahya Sinwar, ικανός να αντέξει μέχρι το πικρό τέλος. Για αυτόν, ήταν αρκετά ασφαλές να φύγει από τη Δαμασκό. Ωστόσο, πιθανότατα θα θυμάται ότι η Τεχεράνη ήταν ο μόνος αληθινός σύμμαχός του τα τελευταία 13 χρόνια». Αυτά τα λόγια αντανακλούν τη βαθιά απογοήτευση της ιρανικής ελίτ, η οποία αναγνωρίζει την έκταση της απώλειας της στρατηγικής επιρροής της.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει γίνει όχι μόνο καταστροφή εξωτερικής πολιτικής για το Ιράν, αλλά και εσωτερική πρόκληση, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις διαιρέσεις εντός της ιρανικής κοινωνίας. Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον διάλογο με τη Δύση και των συντηρητικών που επιμένουν ότι η διατήρηση μιας σκληρής προσέγγισης είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η επιρροή και ο έλεγχος. Αυτό το χάσμα εντείνεται περαιτέρω από την αναμενόμενη μετάβαση εξουσίας από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ στον γιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2025. Αυτή η μετάβαση είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων. Όλο και περισσότερο, υπάρχουν φόβοι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εσωτερικά ρήγματα, που ενδεχομένως θα κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ διαφόρων πολιτικών και εθνοτικών φατριών.

Στα δεινά του Ιράν προστίθεται η διαφαινόμενη απειλή άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση του στην περιοχή. Εκμεταλλευόμενος το αποδυναμωμένο κράτος του Ιράν και τα τρωτά σημεία των συμμάχων του, ο ισραηλινός στρατός μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να στοχεύσει τις υπόλοιπες υποδομές που συνδέονται με το Ιράν, υπονομεύοντας περαιτέρω την ικανότητα της Τεχεράνης να προστατεύει τα συμφέροντά της. Έτσι, η πτώση της Δαμασκού δεν είναι απλώς ένα τοπικό γεγονός, αλλά ένα σύμβολο της συστημικής κρίσης του Ιράν – που αναδιαμορφώνει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές τόσο εντός του Ιράν όσο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η συριακή κρίση δεν είναι απλώς μια τοπική σύγκρουση. αντιπροσωπεύει ένα ακόμη στοιχείο της περιφερειακής και της παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Είναι προφανές ότι τα δυτικά έθνη, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν τις ενέργειες ανταρτών, ομάδων αντιπολίτευσης και τρομοκρατικών οργανώσεων

  Αl-Julani, ὁ «μετριοπαθής» τζιχαντιστής ἡγέτης ὅπως τόν ἀποκαλεῖ ἡ Τelegraph ( φωτό ἐδῶ

Σαφής ένδειξη αυτού είναι η πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο αρχηγός του HTS Αl-Julani στο αμερικανικό δίκτυο CNN, παρά το γεγονός ότι η HTS χαρακτηρίζεται επίσημα τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Αυτό καταδεικνύει την πολιτική υποστήριξη που παρέχουν τα δυτικά έθνη, τα οποία θεωρούν αυτές τις ομάδες ως εργαλεία για την επίτευξη των γεωπολιτικών τους στόχων στην περιοχή, ακόμη κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διακηρυγμένο αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η επίθεση δεν περιορίστηκε στη Συρία ή το Ιράν. στόχευε επίσης τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Τα δυτικά έθνη, με αιχμή του δόρατος την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στην περιοχή την τελευταία δεκαετία. Ενεργώντας ως βασικός σύμμαχος του Άσαντ και σφυρηλατώντας επιτυχημένες σχέσεις με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία είχε αναδειχθεί ως κρίσιμος παίκτης σε αυτόν τον στρατηγικά ζωτικό τομέα. Τα επιτεύγματα της Μόσχας τόσο στη στρατιωτική όσο και στη διπλωματική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της στην επίλυση συγκρούσεων και τη συνεργασία με έθνη όπως η Τουρκία, το Ιράν και τα κράτη του Κόλπου, αναστάτωσαν βαθιά τη Δύση. Η υπονόμευση του συριακού καθεστώτος στόχευε έτσι στην αποδυνάμωση της περιφερειακής επιρροής της Ρωσίας, στην απογύμνωσή της από έναν βασικό σύμμαχο και, ενδεχομένως, στην εκδίωξη της στρατιωτικής της παρουσίας από τη Συρία. Αν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήγμα για τη Μόσχα, θα ήταν ανακριβές να υποδηλωθεί ότι αυτό αλλάζει σημαντικά την ευρύτερη στρατηγική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή ή τις σχέσεις της με τους περιφερειακούς εταίρους.

φωτό ( πολύ ...Σύριοι βρέ παιδί μου ! Χαρακτηριστικότατοι, τί νά σοῦ πῶ !

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι σύμμαχοί τους δεν αγωνίζονται απλώς για να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή. προσπαθούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια σκηνή. Οι ενέργειές τους καταδεικνύουν την προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, για την επίτευξη στρατηγικών στόχων. Αυτή η σύγκρουση είναι ένα ακόμη θέατρο παγκόσμιας αντιπαράθεσης, όπου ο αγώνας για επιρροή στη Μέση Ανατολή συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες της Δύσης να διατηρήσει την παγκόσμια υπεροχή της.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, αναδεικνύεται ως ένας άλλος πιθανός δικαιούχος, πανηγυρίζοντας την πτώση του Άσαντ στο πλευρό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ενώ οι στόχοι της Άγκυρας μπορεί επί του παρόντος να ευθυγραμμίζονται με αυτούς της συριακής αντιπολίτευσης, είναι απίθανο αυτά τα γεγονότα να εξελίσσονται σε άμεσο συντονισμό με την Τουρκία. Πιο εύλογο, η Άγκυρα αντέδρασε στις εξελισσόμενες εξελίξεις, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία της αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ιδιαίτερα εάν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έπαιξε άμεσο ρόλο στον συντονισμό των γεγονότων στη Συρία, παραβιάζοντας προηγούμενες συμφωνίες.

Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε το τέλος της αναταραχής στη Συρία, καθώς η εμπειρία της Λιβύης δείχνει ξεκάθαρα ότι η αλλαγή καθεστώτος σπάνια οδηγεί σε σταθερότητα. Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη απέτυχε να επιτύχει την ειρήνη, κατρακυλώντας σε ένα τοπίο αιματηρών πολέμων, συγκρούσεων φατριών και διέλυσε τις ελπίδες για εκατομμύρια. Η χώρα παραμένει διχασμένη ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες, η καθεμία επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα, αφήνοντας τον πληθυσμό βυθισμένο στο χάος, την ανασφάλεια και την καταστροφή των υποδομών. Μια παρόμοια μοίρα μπορεί να περιμένει τη Συρία, όπου η εύθραυστη επιτυχία της αντιπολίτευσης και των δυτικών υποστηρικτών της κρύβει την διαφαινόμενη απειλή παρατεταμένων συγκρούσεων που θα μπορούσαν να κατακερματίσουν και να εξουθενώσουν περαιτέρω το έθνος.

Ὁ  Murad Sadygzade εἶναι Πρόεδρος τοῦ Κέντρου Σπουδῶν Μέσης Ἀνατολῆς καί Ἐπισκέπτης Λέκτορας τοῦ Πανεπιστημίου HSE τῆς Μόσχας. 

Ἀπό : swentr.site


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Θλίβομαι βαθύτατα...Τίποτε καλό δέν προμηνύεται μέ τήν πτώση τῆς Συρίας. Ἀναλογίζομαι ἀπό χθές , παίρνοντας ξεχασμένα μονοπάτια τῆς ἱστορίας, τί σκληρό ἀγῶνα ἔδωσαν σέ αὐτήν τήν περιοχή ὁ Νικηφόρος Φωκᾶς, ὁ Ἰωάννης Τσιμισκῆς, ὁ Ιωάννης Β'Κομνηνός νά ἀπωθήσουν τή μουσουλμανική λαίλαπα καί νά ἐνώσουν τά ἐῷα μέ τά ἐσπέρια...Ὅλα χαμένα...Θλίβομαι βαθύτατα...Τελευταῖος φάρος ἀντίστασης καί πολιτισμοῦ ἧταν ὁ Ἄσαντ...Γράφουν καί λένε πολλά γι'αὐτόν τά ἐξωνημένα ΜΜΕ. Πιστεύω πώς τόν πρόδωσαν ὅλοι, κυρίως ὅμως ὁ στρατός, γεγονός πού δείχνει πόσο ἡ σιωνιστική διάβρωση εἶχε προσωρήσει στή χώρα αὐτή. Μοῦ θυμίζει τόν Ρωμανό Δ'Διογένη στό Ματζικέρτ. Ἔτσι προδωμένος καί ἐκεῖνος , τόσο ἀπό τον διαλυμένο στρατό του ὅσο καί ἀπό τούς παλατιανούς πού βυσσοδομοῦσαν ἐναντίον του στήν Κωνσταντινούπολη, ἔδινε μόνος του ἕναν χαμένο ἀπό χέρι ἀγῶνα...Πολύ κρίμα...Ἄς παραμείνουμε στωϊκοί στό λυκόφως μιᾶς τέλειας παρακμῆς.
    Ὅσο γιά τό κάθαρμα καί τίς ντροπιαστικές δηλώσεις του μέ τίς ὁποίες "χαιρετίζει τήν ἀλλαγή στή Συρία", τή βαριά κατάρα τοῦ γένους τῶν Ἑλλήνων νά ἔχει ! Διάβασα πρίν ἀπό λίγο ὄτι πάγωσε τά αἰτήματα ἀσύλου ἀπό τή Συρία...Πόσο πιο κάτω πια! Τό κάθαρμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τά αἰσθήματά μου ἀπολύτως ἀνάλογα μέ ὅσα μᾶς γράφεις φέρνοντας στήν μνήμη ἐκεῖνες τίς πικρές σελίδες τῆς Ἱστορίας μας.
      Καί δέν μπορεῖς νά μήν τρέξῃς ἀκόμη πιό πίσω,στά χρόνια τοῦ Ἀντιόχου τῆς Συρίας τῶν Μακεδόνων Σελευκιδῶν. Καί ξέρομε πολύ καλῶς πώς σ᾿ἐκεῖνα τά χώματα ἡ Ἱστορία μιλᾶ μέχρι σήμερα Ἑλληνικά.
      Ἀλλά καί ὑποψιαζόμεθα πώς κάποιοι ἔχουν ἀποφασίσει νά σβήσουν κάθε άνάμνησιν καί να κλείσουν κάθε στόμα. Διότι,ἔτσι διαισθάνομαι, ὅλα τώρα μόλις ἄρχισαν. Πάνω στό πτῶμα τῆς Συρίας καί στό ὄνομα τῆς " ἀποκατάστασης τῆς δημοκρατίας " θά γίνουν πράματα καί θάματα, ἴσως χειρότερα ἀπό ὅ,τι εἶχαν γίνει πρό 10ετίας.
      Χορεύουν τά δαιμόνια, λίγες ἡμέρες πρό τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Χριστιανοσύνης !
      Καί ἀπό τά πλέον βδελυρά τά ἔχομε στήν ἐξουσία ...

      Πάντα μέ τήν Πίστιν τῆς Νίκης τοῦ Καλοῦ εὐελπιστοῦμε γιά ὅ,τι καλλίτερο,πρῶτα γιά τούς Ἀνθρώπους στήν Συρία...

      Καλησπέρα ἀγαπητή Θεοδώρα !

      Διαγραφή
  2. Οι Εβραίοι και οι Αμερικάνοι βάλανε σκ@τά στην κατσαρόλα και περιμένουν να φάνε μουσακά. Όταν βάλεις σκ@τά στην κατσαρόλα σκ@τά θα φας. Νομίζουν ότι τα τζιχάντια είναι σκυλάκια γούφι γούφι και θα κάνουν ό,τι τους λένε. Στην αρχή θα είναι μετριοπαθείς και θα κάνουν ό,τι τους λένε και μετά θα βγούνε οι χατζάρες. Ήδη χτες είδα ένα βίντεο που ένας τζιχαντιστής πανηγύριζε και έλεγε "ο επόμενος στόχος είναι τα Ιεροσόλυμα". Οι εβραίοι θα την βρούνε από τους τζιχαντιστές. Τα τζιχάντια όταν δυναμώσουν και σταθεροποιηθούν θα επιτεθούν στο Ισραήλ και θα το διαλύσουν. Θεία δίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρός τό παρόν τούς τήν ἔχει πέσει τό Ἰσραήλ, μέ τό ἔτσι θέλω. Μάλιστα ὅπως εἶναι ἀκόμη τά πράγματα ῥευστά προβλέπεται μεγάλο πανηγύρι πάνω στό πτῶμα τῆς Συρίας.
      Ἔχουν πέσει οἱ ὕαινες νά προλάβουν νά πάρουν ὅσο μεγαλύτερο κομμάτι μπορέσουν.

      https://sxolianews.blogspot.com/2024/12/blog-post_10.html

      Ὅσο γιά τό Ἰσραήλ, δέν εἶναι μόνο. Ἔχει τόν μέγα ὑποστηρικτή του, τίς σιωνοκρατούμενες ΗΠΑ, ἀπό κοντά καί ὁργώνουν κανονικότατα.
      US backs Israeli invasion of Syria
      https://swentr.site/news/609116-us-backs-israeli-invasion-syria/

      Ποιά τζιχάντια νά δυναμώσουν ; Αὐτά πού ἔχουν κατασκευάσει οἱ ΗΠΑ καί οἱ Κίμβροι (CIA, MI6 ) ; Ἐν προκειμένῳ οἱ σιωνιστές που ἐλέγχουν ἀμφότερα τά κράτη.

      Τό μεγάλο ζητούμενο αὐτἠ τήν στιγμή εἶναι νά ᾿δοῦμε πῶς θά ἀντιδράσουν τά ἰσλαμικά κράτη στό ξέσχισμα τῆς Συρίας ἀπό τίς ὕαινες.
      Θά ἀρκεστοῦν στά κόκκαλα πού θά τούς πετάξουν οἱ σιωνιστές ἤ θά τό πάρουν μανιάτικο,ὁπότε ἐκεῖ τό Ἰσραήλ θά χάσῃ τά αὐγά καί τά πασχάλια...

      Γι᾿αὐτό λέω πώς ὅλα τώρα ἀρχίζουν ἐκεῖ στήν Μέση Ἀνατολή. Ἀκόμη δέν ἔχομε ᾿δεῖ οὐδέ τό ἐλάχιστον...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή