" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Ἀπό τήν Αἰσιοδοξία τῆς Ἀστάνα στήν Τραγωδία τῆς Συρίας


 Σᾶς ὑποσχεθήκαμε πώς θά εξετάσουμε μέ προσοχή τήν διεθνή συνάντησιν τῆς "Διεργασίας τῆς Ἀστάνα" πού πραγματοποιήθηκε στίς 11-12 Νοεμβρίου 2024 στήν πρωτεύουσα τοῦ Καζακστάν, πολύ λίγες ἡμέρες πρό τῆς ἐπιχειρήσεως τῶν τζιχαντιστῶν κατά τῆς Συρίας. Νομίζω πώς ὅλη ἡ οὐσία βρίσκεται στήν καταδίκη ἀπό τίς τρεῖς ἐγγυήτριες χῶρες, Ῥωσσία, Τουρκία, Ἰράν τοῦ Ἰσραήλ ἡ ὁποία εἶχε τόν πρῶτο λόγο στήν συνάντησιν. Ἐκεῖ πρέπει νά ὑπάρχει τό "κλειδί" γιά ὅσα πραγματοποιήθηκαν στήν συνέχεια καί εἶχαν τό ἀποτέλεσμα πού σήμερα βιώνει ἡ Συρία. Τήν τραγωδία της. Ἐπίσης ἕνα ἄλλο σημεῖο πού θεωρεῖται σημαντικό γιά τίς δραμματικές ἐξελίξεις εἶναι ὁ καθορισμός τῆς ἑπομένης συνόδου τῶν τριῶν χωρῶν στό πρῶτο 6μηνο τοῦ 2025. 

Ποιοί δέν ἤθελαν τήν σταθερότητα στήν Συρία καί γενικότερα στήν περιοχή τῆς Μέσης Ἀνατολῆς ; 

Ποιοί ἔχουν ὄνειρα πού ἐμποδίζονται ἀπό τήν ἡρεμία καί τήν πρόοδο τῶν χωρῶν τῆς Δυτικῆς Ἀσίας ; 

Ποιῶν ὁ «Στόχος-Ἐχθρός» ἐνισχύεται καί δυναμώνει ὅσο ἡ εἰρἠνη ἑδραιώνεται στό πολύπαθο αὐτό σημεῖο τοῦ πλανήτου ; 

Διαβάζουμε γιά τήν Διεργασία τῆς Ἀστάνα καί κατανοοῦμε ποιοί βρίσκονται πίσω ἀπό τήν ὑπονόμευσίν της. Ποιοί βρίσκονται πίσω ἀπό τήν αἰφνιδιαστική ἐπίθεσιν τῶν τζαχαντιστῶν καί ποιοί ἴσως καί νά "ἐξαγόρασαν" ὑψηλόβαθμους ἀξιωματούχους τῶν Συριακῶν Στρατιωτικῶν Δυνάμεων. Ἴσως... Τά συμπεράσματα δικά σας. 

13 Νοεμβρίου 2024 ἐφημερίδα Daily Sabah ( ἔχει σημασία πού χρησιμοποιοῦμε τό δημοσίευμα τῆς τουρκικῆς, φιλοκυβερνητικῆς ἐφημερίδος.) 

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν καταδίκασαν τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης μέσω της διεργασίας της Αστάνα.

Η διεθνής συνάντηση σε μορφή Αστάνα για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν στις 11-12 Νοεμβρίου.

Περίπου 11 αντιπροσωπείες από τις τρεις εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, καθώς και από τη Συρία και τα Ηνωμένα Έθνη, ασχολήθηκαν με τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στη Συρία, την απελευθέρωση ομήρων, την αναζήτηση αγνοουμένων, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. χώρα και την κινητοποίηση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι τρεις χώρες τόνισαν τη δέσμευσή τους στη Διεργασία της Αστάνα, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Συρίας, την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας μέσω μιας πολιτικής λύσης.

Γάζα, Λίβανος, Συρία

«(Οι πλευρές) καταδίκασαν όλες τις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία. Θεώρησαν αυτές τις ενέργειες ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τις αναγνώρισαν ως αποσταθεροποιητικές και επιδείνωσης των εντάσεων στην περιοχή και ζήτησαν να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, υποστηρίζοντας την εφαρμογή της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Τόνισαν τη σημασία της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι καταδίκασαν τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία, επικαλούμενοι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της χώρας, και ζήτησαν την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ενεργειών.

Συριακή κυριαρχία

Η δήλωση υπογράμμισε την κοινή δέσμευση για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ. Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν ζήτησαν την τήρηση αυτών των αρχών και σημείωσαν την αντίθεσή τους σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την εδαφική ενότητα της Συρίας.

Επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη σταθερότητα της Συρίας και εξέφρασαν την επιθυμία για διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την καλή θέληση και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επικέντρωση στην αντιτρομοκρατία

Το άλλο βασικό σημείο της κοινής δήλωσης ήταν η κοινή δέσμευση των εγγυητών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας «σε κάθε μορφή».

Επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε αυτονομιστικά κινήματα που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ασφάλεια των γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών απειλών από τη βόρεια Συρία.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αυτονομιστικών ατζεντών σε αυτήν την περιοχή, ιδιαίτερα δυτικά του Ευφράτη, κρίθηκαν απαραίτητες για την περιφερειακή ασφάλεια.

Καταδίκασαν επίσης την τρομοκρατική επίθεση της 23ης Οκτωβρίου στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσφυγες

Αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, η δήλωση έκανε έκκληση για αυξημένη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Τόνισε την ανάγκη αδιάλειπτης παράδοσης βοήθειας μέσω όλων των εγκεκριμένων από τον ΟΗΕ διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών και διαγραμμικών διαδρομών προς τη βορειοδυτική Συρία.

Επιπλέον, οι εγγυήτριες χώρες υποστήριξαν την «ασφαλή, αξιοπρεπή και εθελοντική» επιστροφή των Σύριων προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, μαζί με εγγυήσεις για το δικαίωμά τους στην επιστροφή και την πρόσβαση στη βοήθεια.

Πολιτικό ψήφισμα

Οι εγγυητές επιβεβαίωσαν ότι η κρίση της Συρίας δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια βιώσιμη, υπό την ηγεσία της Συρίας, πολιτική διαδικασία με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισαν επίσης τον κρίσιμο ρόλο της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το έργο της, τονίζοντας ότι τα γραφειοκρατικά ή υλικοτεχνικά εμπόδια δεν πρέπει να εμποδίζουν τις προσπάθειες της επιτροπής.

Σύνοδος Ηγετών

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι εκπρόσωποι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων, καθώς και την επιδίωξη μηχανισμών που προάγουν τη συριακή σταθερότητα και ανοικοδόμηση.

Συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών σε μορφή Αστάνα στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής του 2022, και την 23η Διεθνή Σύνοδο για τη Συρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στην πρώτο εξάμηνο του 2025, ανέφερε η δήλωση.

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη μορφή της Αστάνα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2025, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τη Συρία, Alexander Lavrentiev, σύμφωνα με το TASS.

"Ναι, η σύνοδος κορυφής έχει πράγματι καθυστερήσει λίγο. Έχει περάσει ενάμιση χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια, από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη. Τώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής το πρώτο εξάμηνο του 2025 και να την συμπληρώσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σχετικά με τη συριακή διευθέτηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Το 2022, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη υπό τη μορφή της Αστάνα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Τόνισαν επίσης τη σημασία μιας μη αναστρέψιμης πολιτικής διευθέτησης στη χώρα. ( ἀπό : dailysabah.com)

Ἑν τέλει τί ἔγινε καί αὐτή ἡ δἐσμευσις τόσο τό 2022 ὅσο καί τό 2024 ( πρό ἑνός μηνός), γιά τήν κυριαρχία καί ἐδαφική ἀκεραιότητα τῆς Συρίας, ἀπό μή ἀναστρέψιμος μετετράπη σέ ἀναστρέψιμο μέ ὅσα ζήσαμε τό τελευταῖο 10ήμερον με πρωταγωνιστές τίς τρομοκρατικές τζιχαντιστικές συμμορίες made in USA  ( βλέπε τά συνήθη νεοφιλελέ ἁρπακτικά - συγκεκριμένης μάλιστα καταγωγῆς-) ; Τήν ἀπάντησιν μπορεῖτε, φαντάζομαι, πολύ εὔκολα νά τήν δώσετε, μετά ἀπό ὅσα διαβάσατε, ἐσεῖς οἱ ἴδιοι. 

Καί ὑπ᾿ὅψιν, δέν ἔχει τελειώσει ἀκόμη, στό θέμα Συρία, ΤΙΠΟΤΕ ...


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Το πιο λογικό είναι ότι όλα συμφωνήθηκαν εκεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό πιό λογικό εἶναι πώς ΑΛΛΑ συμφωνήθηκαν ἐκεῖ.

      Σκέψου τήν ἐπίδειξιν δυνάμεως στήν Μεσόγειον, ἀπό πλευρᾶς Ῥωσσίας καί ἀργά τήν ἴδια ἡμέρα ἤ τήν ἑπομένη ἀναχωροῦσαν ἀπό τό λιμάνι τῆς Ταρτούς, ὅπου εἶχαν ναυτική βάσιν.
      Κάτι πρέπει νά "λέει" αὐτό...
      https://sxolianews.blogspot.com/2024/12/zircon-kalibr-onyx.html

      Ὅπως καί τό ὅτι μέχρι τελευταία στιγμή τά ῥωσσικά ἀεροπλάνα βομβάρδιζαν θέσεις τῶν τζιχαντιστῶν -τρομοκρατῶν.
      Ὅ,τι ἔγινε, ἔγινε μετά καί ἦταν ἀπόφασις τοῦ ταλαιπωρημένου ( ἀπό κάθε ἄποψιν ) Ἄσσαντ.

      Διάβασε τό τελευταῖο θέμα μας.
      Ἡ Συρία ἔπεσε, μετά ;
      https://sxolianews.blogspot.com/2024/12/blog-post_99.html

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή