Το Μεγάλο Ισραήλ είναι μια έννοια που προέρχεται από την περιγραφή της Γης του Ισραήλ που εμφανίζεται στην Τορά, ένα αρχαίο εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο.
Με βάση την περιγραφή του, τα όρια της βιβλικής Γης του Ισραήλ -της γης που υποσχέθηκε στον εβραϊκό λαό από τον Θεό, (φωτό) σύμφωνα με τα εβραϊκά θρησκευτικά κείμενα- εκτείνονταν από τον Ευφράτη μέχρι τον «ποταμό στην Αίγυπτο» (κοινώς ερμηνεύεται ως αναφορά στο Νείλος).
Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει επομένως όχι μόνο το σύγχρονο Ισραήλ αλλά και τμήμ ατα του σύγχρονου Λιβάνου, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ, για να μην αναφέρουμε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Το 1967, το Κίνημα για το Μεγάλο Ισραήλ ιδρύθηκε στο Ισραήλ λίγο αφότου το τελευταίο κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Δυτική Όχθη, τη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.
Το κίνημα, το οποίο προωθεί την έννοια του Μεγάλου Ισραήλ, ζήτησε να κρατηθεί η κατεχόμενη γη και να εγκατασταθεί με Εβραίους αποίκους.
Χρόνια αργότερα, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, επέμεινε σε μια συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ «In Israel: Ministrys of Chaos» (που κυκλοφόρησε το 2024) ότι «το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι να επεκταθεί στη Δαμασκό».
Τον Σεπτέμβριο του 2024, η The Jerusalem Post δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Είναι ο Λίβανος μέρος του υποσχεμένου εδάφους του Ισραήλ;» που προκάλεσε κατηγορίες για προώθηση του ισραηλινού επεκτατισμού και έκτοτε διαγράφηκε [τό ἄρθρο] από τον ιστότοπο της εφημερίδας.
Η πρόσφατη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν μέρος του Ισραήλ «για την αιωνιότητα» επίσης ελάχιστα διαλύει τις ανησυχίες για τις ισραηλινές επεκτατικές φιλοδοξίες.
Υπό το φως των περιστάσεων που περιγράφονται παραπάνω, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εμφανίστηκαν ορισμένες θεωρίες που σχετίζονται με το Μεγάλο Ισραήλ.
Μια τέτοια θεωρία υποστηρίζει ότι οι δύο μπλε ρίγες στην ισραηλινή σημαία αναφέρονται στον Νείλο και τον Ευφράτη και συμβολίζουν την επιθυμία του Ισραήλ να επεκταθεί στο διάστημα μεταξύ αυτών των ποταμών. Αυτή η κατηγορία απορρίπτεται από το Ισραήλ.
Το 1990,ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο του Ισραηλινού νομίσματος των δέκα αγορότ απεικονίζει τον χάρτη του Μεγάλου Ισραήλ και έτσι χρησιμεύει ως απόδειξη του σιωνιστικού επεκτατισμού. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται επίσης από το Ισραήλ..
Ἀπό : sputnikglobecom
Ο Νετανιάχου περιοδεύει στα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν σε μια ουδέτερη ζώνη εντός του πρόσφατα καταληφθέντος συριακού εδάφους έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με τη Δαμασκό «που διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».
Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Israel Katz, τον Αρχηγό του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο. Ο Herzi Halevi και άλλοι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ο Νετανιάχου περιόδευσαν μια στρατηγική βουνοκορφή στη Συρία την Τρίτη, ακριβώς βόρεια των υψίπεδα του Γκολάν που κατέχονται από το Ισραήλ. Το Ισραήλ ανέπτυξε στρατεύματα για να καταλάβει τον έλεγχο της περιοχής εν μέσω χάους μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπασάρ Άσαντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
« Είμαι εδώ στην κορυφή του όρους Ερμόν με ανώτερους διοικητές για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να καθορίσουμε την καλύτερη ρύθμιση που διασφαλίζει την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια διεύθυνση βίντεο που μοιράστηκε σε όλους τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πολλές γλώσσες.
Στεκόμενος στην υψηλότερη κορυφή της περιοχής, ο Ισραηλινός ηγέτης αναλογίστηκε το παρελθόν του, λέγοντας: «Ήμουν εδώ πριν από 53 χρόνια ως στρατιώτης. Το μέρος δεν έχει αλλάξει, αλλά η σημασία του για την ασφάλειά μας έχει αυξηθεί σημαντικά».
Ο Katz τόνισε τη στρατηγική σημασία του όρους Χερμόν, σημειώνοντας ότι παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επιτήρησης για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.
Τα Υψίπεδα του Γκολάν, που προηγουμένως ήταν τμήμα της επαρχίας Κουνέιτρα της Συρίας, καταλήφθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και προσαρτήθηκαν μονομερώς το 1981. Η αξίωση της Δυτικής Ιερουσαλήμ για την περιοχή απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα, εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγνώρισαν επίσημα το Ισραήλ κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν το 2019 υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά αραβικά κράτη έχουν καταδικάσει την τελευταία εισβολή του Ισραήλ βαθύτερα στο συριακό έδαφος, με εκπρόσωπο του ΟΗΕ να δηλώνει ότι η κατοχή παραμένει κατοχή, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της.
Η Ρωσία εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις ενέργειες του Ισραήλ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι «καυτές κεφαλές» στη Δυτική Ιερουσαλήμ «μεθυσμένοι από τις ευκαιρίες» που παρουσιάζονται από την κρίση στη Συρία. Τόνισε ότι η προσάρτηση των υψιπέδων του Γκολάν είναι «απολύτως απαράδεκτη» και κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974.
Η πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ έχει δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας στη Συρία, με την ανταρτική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) να αποκτά τον έλεγχο. Οι ηγέτες του HTS επέκριναν την διευρυμένη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ, αλλά δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Δυτική Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ «δεν επεμβαίνει σε ό,τι συμβαίνει στη Συρία» και «δεν έχει καμία πρόθεση να διαχειριστεί τη Συρία», δήλωσε προηγουμένως ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Halevi. Ωστόσο, επέμεινε ότι μετά την κατάρρευση του συριακού στρατού, το Ισραήλ έπρεπε να διασφαλίσει ότι «τα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία δεν θα εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας».
Εκτός από την προέλαση στα Υψίπεδα του Γκολάν, ο IDF έχει βομβαρδίσει αεροδρόμια, αντιαεροπορικές μπαταρίες και αποθήκες όπλων σε ολόκληρη τη Συρία για να αποτρέψει την πτώση όπλων στα χέρια των HTS και άλλων ένοπλων ομάδων, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Ἀπό : swentr.site
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου