" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Ὅταν οἱ Ἕλληνες ἔγραφαν χρυσές σελίδες στήν Ἱστορία ! Οἱ "ὕαινες τῶν Βαλκανίων", Βούλγαροι, ἀπαντοῦσαν μέ ἐγκλήματα !


 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΕΡΡΩΝ . ΔΡΑΜΑΣ . ΔΟΞΑΤΟΥ . ΚΑΒΑΛΑΣ . ΞΑΝΘΗΣ . ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  

Οι Έλληνες, καταδιώκοντας τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν, κινήθηκαν στον άξονα Σέρρες – Σιδηρόκαστρο (Δεμίρ Χισάρ). Απελευθερώθηκαν πρώτα οι Σέρρες, ακολούθησε η Δράμα. 

Στο Δοξάτο Σερρών οι Βούλγαροι, υποχωρώντας, σκότωσαν πολλούς Έλληνες, εντείνοντας το φανατισμό των τελευταίων που καταδίωξαν τους εχθρούς τους ως την κοιλάδα της Σόφιας.  Στίς 27 Ιουνίου 1913 απελευθερώνεται η Καβάλα, στις 12 Ιουλίου το Δεδέ Αγάτς (σημερινή Αλεξανδρούπολη), στις 13 Ιουλίου απελευθερώνεται η Ξάνθη και στις 16 Ιουλίου η Κομοτηνή.  

Ήδη στις 10 Ιουλίου του 1913 οι Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τα Στενά της Κρέσνας, ιδιαιτέρως κακοτράχαλη περιοχή από την οποία κατάφεραν να βγουν με μεγάλη δυσκολία. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν το σύνολο των δυνάμεων της Βουλγαρίας στην τριπλή μάχη Ογνιάρ ΜαχαλάΣιμιτλήΤρεσκόβου (11/14 Ιουλίου 1913).  

ὁ Ἀρχιστράτηγος, Βασιλιεύς Κωνσταντίνος στέλνει τό μήνυμα ἀπό τό μέτωπο: «Ἀνακωχή μέ τούς Βούλγαρους θά κάνω στήν Σόφια»!!! ( φωτό

Όριο των αντοχών του Ελληνικού στρατού ήταν η μάχη της Τζουμαγιάς (15/18 Ιουλίου)

Την 30 Ιουνίου / 13 Ιουλίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφθασε στο Αρχηγείο, για να επισκεφθεί τον Αρχιστράτηγο, Βασιλιά Κωνσταντίνο. Η Ρωσία, αποβλέποντας σε τιμωρία της Βουλγαρίας, πρότεινε στους Συμμάχους να υπογράψουν ανακωχή και να συνέλθουν σε διάσκεψη στην Πετρούπολη

ΔΟΞΑΤΟ (Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ)

Ἐφημερίς "ΣΚΡΙΠ" 13 Ἰουλίου 1906, ΕΔΩ 

Το πρωί 30 Ιουνίου / 13 Ιουλίου 1913 έγινε η επίθεση των Βουλγάρων κατά της πόλης με ιππικό. Επίσης, με τέσσερα τηλεβόλα άνοιξαν πυρ. Τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι βολές σταμάτησαν το μεσημέρι. Πολλοί κάτοικοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των σφαγιασθέντων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 400 άτομα. (Άλλες πηγές αναφέρουν 600 νεκρούς.)

Επισκέπτες μαρτυρούν πως είδαν σκύλους να καταβροχθίζουν ανθρώπινες σάρκες, αυλές σπιτιών να αχνίζουν από το αίμα των θανατωθέντων. Ανάμεσα στις φρικαλεότητες αναφέρεται ότι βρεθήκαν σταυρωμένοι μια γυναίκα κι ένα παιδί.

Αυτές οι πράξεις διαπράχθηκαν με την παρουσία Βουλγάρων διοικητικών λειτουργών του Αθαν. Πριστέφ (διευθυντή της Αστυνομίας), του Βάκεφ (δικαστή), του Ι. Μπορώφ και του Καρακώφ. Όταν έληξε η σφαγή, οι Βούλγαροι συμπλήρωσαν το φρικιαστικό έργο τους με την πυρπόληση της Ελληνικής συνοικίας της πόλης.

Οι απόψεις του Κρώφορδ Πράϊς (ανταποκριτού των ΤΙΜΕS) για τη συμπεριφορά του σερβικού και του ελληνικού στρατού κατά την περίοδο 1912/1913. Διαβάζουμε περί τῶν Ἑλλήνων

Γράφει:

« Οι Έλληνες, εν τούτοις, απέδωκαν καλόν αντί κακού. Εμερίμνησαν δια τους Βουλγάρους τραυματίας όσον και διά τους ιδικούς των, και εσεβάσθησαν και έθρεψαν τους αιχμαλώτους των. Είδον πάν ό,τι βεβαίως διά της γραφίδος. Εν τούτοις δεν επιθυμώ να είπω, ότι η καθόλου δράσις του Ελληνικού στρατού υπήρξεν εξ ολοκλήρου ανεπίληπτος. Θεωρώ δυνατόν, και πιθανόν έτι, ότι μεταξύ του υποχρεωτικώς θητεύοντος στρατού της χώρας ταύτης, της οποίας ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός ευρίσκετο υπό τα όπλα, μεταξύ στρατού εντός του οποίου κατελέγοντο πάσης τάξεως και ανατροφής άνδρες, θα ευρίσκοντο και ατίθασσοί τινες χαρακτήρες, οι οποίοι, εξερεθισόμενοι εκ των σκηνών των οποίων εγίνοντο μάρτυρες, παρεφέροντο κατά του εχθρού. δύναμαι όμως να βεβαιώσω, άνευ φόβου διαψεύσεως, ότι αι τοιαύται περιπτώσεις, και εάν συνέβησαν πράγματι, αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, άτινα διεπράττοντο εν καταφώρω, αν μη συγγνωστή απειθεία προς τας διαταγάς των ανωτέρων αξιωματικών.

Απορίας άξιον είνε όχι ότι διεπράχθησαν τυχόν ατομικαί παρεκτροπαί υπό ωρισμένων στρατιωτών, αλλά το ότι θα διέφευγε και είς κάν Βούλγαρος την εκδίκησιν των νικητών. Ουδεμία συγκεκριμένη περίπτωσις αγριότητος διαπραχθείσης υπό Έλληνος περιήλθεν εις γνώσιν οιουδήποτε των δημοσιογράφων συναδέλφων μου, αν και πάντες ήμεθα ελεύθεροι να περιπλανώμεθα κατά βούλησιν εντός της ζώνης, όπου αι εγκληματικαί πράξεις, περί ων ισχυρίζονται οι βούλγαροι, έπρεπε κατ’ ανάγκην να είχον διαπραχθή.» 

( ὁλόκληρο τό ἱστορικό θέμα ΕΔΩ

Δέν ἀποδίδεται λοιπόν τυχαίως,ἱστορικῶς, ὁ χαρακτηρισμός γιά τούς Βουλγάρους ὡς " ὕαινες τῶν Βαλκανίων".Λίγα χρόνια πρίν τήν σφαγή στό Δοξᾶτο, οἱ Βούλγαροι εἶχαν διαπράξει ἕενα ἐπίσης ἀπάνθρωπο ἔγκλημα. Ἀπό τό μῖσος τους γιά τίς ἐπιτυχίες τῶν ἑλληνικῶν ἀντάρτικων σωμάτων στήν Μακεδονία 


16 Ιουλίου 1906.
Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία στη Φιλιππούπολη. Με την ενέργειά τους αυτή εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις επιτυχίες των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων στη Μακεδονία.

Οι ελληνικές επιτυχίες που σημειώθηκαν στη Μακεδονία κατά το Μακεδονικό Αγώνα, είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβιώσεως του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Το καλοκαίρι του 1906 ξέσπασαν οι ανθελληνικοί διωγμοί στην Ανατολική Ρωμυλία και ιδιαίτερα στα κυριότερα αστικά ελληνικά κέντρα της Φιλιππουπόλεως του Στενήμαχου, του Πύργου, της Βάρνας που κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου.

Οι ελληνικές επιτυχίες στη Μακεδονία αντισταθμίστηκαν με την εκτόνωση του βουλγαρικού πληθυσμού, την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών, την καταδίωξη του ελληνικού στοιχείου με κάθε μέσο και τη μαζική μετανάστευσή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δραματικά γεγονότα του 1906 που συνέβησαν στην Ανατολική Ρωμυλία και απετέλεσαν την αφορμή του ξεριζωμού του βορειοθρακικού Ελληνισμού από τις προαιώνιες πατρίδες του, «είχαν οργανωθεί και σχεδιασθεί με τη συμμετοχή επισήμων βουλγαρικών κύκλων» όπως επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο του αντιπολιτευόμενου βουλγαρικού τύπου...

 ( ἀπό : lefteria.blogspot.com )

Στις 16/29 Ιουλίου, η Φιλιππούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο του ανθελληνικού κινήματος στην Ανατολική Ρωμυλία. Η εφημερίδα Balkanski Novini (Βαλκανικά Νέα) κάλεσε τους Βούλγαρους της πόλης να παραστούν σε συλλαλητήριο κατά των Ελλήνων. 


Αίσθηση προκάλεσε ο τίτλος της: «Πόλεμος στους Έλληνες!»

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας, πλήθος Βούλγαρων κατέλαβε τον ναό του Αγίου Χαραλάμπους, τον οποίο μετονόμασε σε ναό του Προφήτη Ηλία σε ανάμνηση της εξέγερσης του Ίλιντεν, έκαψε τα εκκλησιαστικά βιβλία και τοποθέτησε Βούλγαρο ιερέα. Στις 9.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, το οποίο συγκέντρωσε περίπου πέντε χιλιάδες άτομα. Μετά τη διάλυσή του, δύο με τρεις χιλιάδες ντόπιοι και Βουλγαρομακεδόνες ραβδοφόροι εισέβαλαν σε ελληνικές εκκλησίες, κοινοτικά και εμπορικά καταστήματα, καφενεία, εργαστήρια και εργοστάσια, καταστρέφοντας το εσωτερικό τους

Δεν έλειψαν επιθέσεις εναντίον Ελλήνων, στους οποίους άσκησαν πιέσεις για τη βίαιη προσχώρησή τους στην Εξαρχία. Η συνολική αξία της περιουσίας που καταλήφθηκε το 1906 εκτιμήθηκε αργότερα, το 1927, ότι έφθανε τα 2.641.000 χρυσά γαλλικά φράγκα και η ζημιά που προκλήθηκε στις ιδιωτικές περιουσίες έφθανε τα 3.000.000 φράγκα...( ἐδῶ


Εὐχαριστῶ τούς φίλους σχολιαστές, ἐδῶ.


Ἡ Πελασγική

12 σχόλια:

  1. Τελικα ο διαδοχος εκανε ανακωχη στη Σοφια ή νοτιοτερα;

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήτησαν ἀνακωχή οἱ ὕαινες ἀφοῦ εἶχαν φθάσει οἱ Ρουμάνοι ἔξω ἀπό τήν Σόφια καί εἶχαν μπεῖ στήν ὑπόθεσιν καί οἱ ὀθωμανοί. Ἔτσι ἀναγκάστηκαν καί οἱ Ἕλληνες καί οἱ Σέρβοι νά μποῦν στίς διαδικασίες τῶν συζητἠσεων περί τῶν ἐδαφῶν.
      Τώρα γιά τά κέρδη μας ; Καί ἀπό τούς 2 πολέμους ( Α΄καί Β΄Βαλκανικοί) :
      Η συνοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βουλγαρία συντάχθηκε από την κορυφή του Μπέλες στο στόμα του Νέστου, σχετικά με το Αιγαίο. Αυτή η σημαντική εδαφική παραχώρηση, την οποία η Βουλγαρία αμφισβήτησε σημαντικά, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες που έλαβε στις σημειώσεις τις οποίες η Ρωσική Αυτοκρατορία και Αυστροουγγαρία παρουσίασαν στο συνέδριο, αύξησε την περιοχή της Ελλάδας από 64.790 σε 108.610 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της έγινε από 2.660.000 σε 4.363.000.
      Στο έδαφος που προσάρτησε η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταφέρθηκαν προς τα ανατολικά μέχρι πέρα ​​από την Καβάλα, περιορίζοντας έτσι τα παράλια της Βουλγαρίας στο Αιγαίο σε αμελητέο ύψος 110 χλμ., με μόνο το Δεδέαγατς (σύγχρονη Αλεξανδρούπολη) ως επίνειο. Επιπλέον, η Κρήτη ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα και επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Μέσα σε αυτή την περιοχή ήταν επίσης η Φλώρινα. ...Συνθήκη Βουκουρεστίου 10 Αὐγούστου 1913 ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85_(1913) )

      Τό κάναμε καί τό σημερινό μάθημα Ἱστορίας...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΛΟΚΙ !

      Διαγραφή
    2. Καί δέν ἦταν διάδοχος. Ἦταν ἀπό τόν Μάρτιο τοῦ 1913 Βασιλεύς τῶν Ἑλλήνων.

      Διαγραφή
    3. Θαυμάζω τήν Ευγένειαν καί την Υπομονήν σου!
      Μήπως, μόνον εγώ "βλέπω" μιάν ανεπαίσθητον ειρωνίαν στα λεγάμενα του λεγάμενου;

      Διαγραφή
    4. Διαβάζουν ὅλοι κάποια ἱστορικά γεγονότα πολύ σημαντικά τῆς Ἱστορίας μας, ἔτσι ;
      Ἄν κρατοῦσα μία ...ἄλλη στάσιν ποιό θά ἦταν τό κέρδος ;

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    5. Αγαπητή Ευαγγελία, ίσως να θεωρηθεί παρατραβηγμένο, όμως σε βλέπω ως προικισμένη παιδαγωγό σε παιδιά καί "παιδιά" κάθε ηλικίας καί θά ταίριαζε νά 'σαι δασκάλα τού Μακεδονικού Αγώνος.

      Ρέ αϋπνία 'πόψε. Η παλιοϋγρασία φταίει. Η πόλη που ζώ στήθηκε σέ μέρος ακατάλληλο γι' ανθρώπινη, μόνιμη εγκατάσταση. Σε κάμπον ευφορώτατον.
      Έχω κι εγερτήριο 5:30. Καληνύχτα σας. Ούφφ

      Διαγραφή
  2. Θα ήθελα να "καρφιτσώσω" (αφιερώσω) αυτή τήν "ατμοσφαιρική"εικόνα στόν ενταύθα ιστοχώρο, η οποία κατά τη γνώμη μου, περιέχει όλα όσα είναι Ο Έλλην Μαχητής, διαχρονικώς.

    Εύζωνες της εμπροσθοφυλακής. Ήπειρος, 1912-1913
    https://www.benaki.org/images/collectionitem/363797/sizes/363797_602328_1000_1000_watermarked.jpg

    Καλό ξημέρωμα σ' όλους.
    "Καλό ξημέρωμα" στήν σκλαβωμένη μας Πατρώα Γή.
    "Καλό ξημέρωμα" και στήν βάναυσα πληγωμένη Ψυχήν Τού Έθνους.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ὄμορφη φωτογραφία ! Ἀποθηκεύτηκε.

      Υ.Γ. Τό σχόλιο μέ τόν γανωτή,πολύ πλάκα !!! Εἶπα νά τό βάλω,ἀλλά μετά λέω.ἄσε καλλίτερα...

      Εὐχαριστοῦμε πολύ ἀγαπητέ ΤΤ600!

      Διαγραφή
    2. Πρώτη φορά καί μοναδική, δέν μού 'χε συμβεί ποτέ, ούτε καί μού 'χει ξανασυμβεί έκτοτε, να δακρύσω με ανατριχίλα απ' την κορφή ώς τα νύχια, κοιτώντας μιάν απλήν ιστορικήν φωτογραφία κι αυτό πρίν κάτι χρόνια.
      Έκτοτε, οπότε τήν κοιτώ, ιδίως τον, πρηνηδόν οπλίζοντα με το βλέμμα του αητού, ανατριχιάζω πατόκορφα!
      Ο γιός μου την έχει εκτυπώσει σε αφίσα και την έχει κορνίζα στον τοίχο του δωματίου.

      Υ.Γ.
      όταν πρωτόδα τον γεροΚλεομένη, αναρωτιόμουν για καιρό:
      Βρέ σα μποιόν μοιάζει ρε, αυτός ο σαλός;;...
      Όταν λοιπόν, κάποια στιγμή έψαχνα τις "κατωφορτωμένες" φωτογραφίες, πέφτω σε αυτήν.
      Νά λέω, νά ρε, ο παππούς του Κλεομένους!!!
      Μάλλον γι' αυτό (και γι' άλλα πολλά) μου είναι συμπαθής!
      Και κάτι ακόμη, άν βεβαίως επιτρέπεται.
      Η πολυπόθητος Ειρήνη τής Ψυχής ενός εκάστου εξ ημών, φαίνεται κυρίως στο βλέμμα του. Κι ας είναι σε φωτογραφίες ή/καί βίντεο.
      Αυτά είναι ο αδέκαστος κριτής.

      Ξανακαληνύχτα

      Διαγραφή
    3. Ευαγγελία κι εκλεκτόν ακροατήριον καλημέρα, καλήν εβδομάδα και καλήν Ανάστασιν!
      Πολύ θά 'θελα να το διαβάσω. Δέν τά 'ποθηκεύω, τα ξεχνάω σχεδόν αμέσως κι έχω χάσει αρκετά παρόμοια ώς τώρα.
      Άραγε, νά μού τό 'στελνες στο εμαϊλ; Είχαμε επικοινωνήσει πέρυσι τέτοιαν εποχή, που 'χα στο νοσοκομείο τη σ'χωρεμένη τη Μανούλα μου.
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    4. Μά τί νά σοῦ στείλω ; Ἀπό τήν σελίδα ΕΔΩ :
      ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
      http://www.balkanwars.gr/vassilias-konstantinos.html
      εἶναι καί οἱ πληροφορίες πού δημοσιεύω. Ἄλλως τε πάντα ὑπάρχει ἡ πηγή.

      Ὅπως βλέπεις εἶναι πολύ καλή σελίς καί τά ἔχει ὅλα τακτοποιημένα καί στήν σειρά,χρονολογικῶς. Πανεύκολο ἀκόμη καί γιά παιδιά. Κι᾿ἔχει καί πολλές ἱστορικές φωτό.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    5. Ὡραῖα τά ἔγραψες, σχετικῶς μέ τήν φωτό καί τήν Κλεομένη,βεβαίως...

      Ὅντως,τά μάτια λένε πολλά ...

      Νά εἶσαι καλά.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή