" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Αὐτή εἶναι ἡ Ἑλλάς!...

 


Ἡ εἰσαγωγή γιά τό τρίτομο ἔργον « ΕΛΛΑΣ» ἀπό τό Ἐγκυκλοπαιδικό Λεξικόν «ΗΛΙΟΣ» τοῦ ἀειμνήστου Ἰωάννου Πασσᾶ. ( ἐδῶ) Ὅπως τό γράφει : 

Αὐτὴ εἶναι ἡ Ἑλλάς, ποὺ περιέχεται εἰς τὰς σελίδας αὐτοῦ τοῦ ἔργου... Αὐτὴ εἶναι ἡ Ἑλλάς!...
Κατευθυνομένη ἀπὸ τὰ ὡς ἄνω ἀνώτερα ἰδεώδη, ποὺ ἐδημιούργησεν, ἐπέζησε διὰ μέσου τῶν αἰώνων..
Εἶναι ἡ Τιτανική, ἡ δαιμονία δύναμις, ἡ ὁποία, ὅπως ἀποδεικνύει ἡ Ἱστορία της καὶ ὅταν κατακτᾶται καὶ ὑποδουλώνεται, τελικῶς κατακτᾶ καὶ ἀνατρέπει τούς δυνάστας της!...

Ἐδῶ,μπορεῖτε νά κατεβάσετε καί τούς 3 τόμους καί νά τούς διαβάσετε. Εἶναι ἡ Ἑλληνική Ἱστορία ἀπό τά προϊστορικά χρόνια ἕως τά σύγχρονα περίπου στά μέσα τῆς δεκαετίας ᾿70. 

Μνημειῶδες ἔργο μᾶς ἄφησε κληρονομιά,ὁ ἀείμνηστος μεγάλος Ἕλλην Ἰωάννης Πασσᾶς ! 

Ο Πασσάς ήταν φυλετιστής, παθιασμένος με την αρχαία Ελληνική προϊστορία, ιστορία και γλώσσα κι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύστες του Ελληνισμού με αδυναμία στον Αριστοτέλη. Υπήρξε άριστος γνώστης της καθαρεύουσας και κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Ήλιος» που στεγάζονταν στο Μέγαρο ΤΣΑΥ στην οδό Σταδίου 29 στην Αθήνα, σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα. Στην έκδοση αυτή ο Πασσάς συνέγραψε την «Εισαγωγή» και την «Προϊστορίαν» του τόμου «ΕΛΛΑΣ», όπως και τα λήμματα «Κομμουνισμός», «Βολταίρος», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα λιγότερο σημαντικά λήμματα στην αρχική και τις επόμενες εκδόσεις.
Στο λήμμα «Προϊστορία» αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Μεσογείου Θαλάσσης και επικαλείται αρχαία ελληνικά κείμενα και άλλα στοιχεία, που αγνοούσαν ή δεν είχαν επικαλεστεί ή είχαν διαστρεβλώσει οι ιστορικοί και ερευνητές, καθώς και πορίσματα αρχαιολογικών ανασκαφών που είχαν γίνει στο μεσογειακό χώρο από νεότερους επιστήμονες. Μέχρι το 1970 δημοσίευε άρθρα στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία» του εθνικιστή Αχιλλέα Κύρου, με τα οποία υποστήριζε τα στοιχεία και τις απόψεις του. Στο άρθρο «Άλφα», στην τελευταία έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας, δημοσίευσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι ο παλαιότερος λαός της Μεσογείου και ότι οι Αργοναύτες και ο Οδυσσέας έφτασαν ως τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική. Η εγκυκλοπαίδεια πραγματοποίησε τρεις εκδόσεις, η πρώτη την περίοδο από το 1948 έως το 1954, η δεύτερη από το 1958 έως το 1962 και η τρίτη από το 1979 έως το 1982. Σήμερα κυκλοφορούν μόνο κάποιοι τόμοι σε παλαιοπωλεία. ( Ὁλόκληρο τό βιογραφικό τοῦ Ἰωάννου Πασσᾶ,μπορεῖτε νά τό διαβάσετε στό Μεταπαίδεια, ΕΔΩ) 



Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, χάθηκαν αυτά τα μνημειώδη γραπτά Νοήματα για τους πολλούς...
    Θυμάμαι -αμυδρά όμως- την αναλυτική περιγραφή της ψυχοσύνθεσης των τοιούτων.
    Ευχαριστώ πολύ. Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐδῶ :
      https://iopas.wordpress.com/

      μπορεῖς νά βρῆς καί τό ἔργο Λαοί τῆς Ἀνατολῆς, τό Ἀρχαῖο Ἑλληνικό Πνεῦμα καί τό Σύμπαν.

      Ἄν θυμᾶσαι καί τό λῆμμα ποιό ἀκριβῶς ἦταν,νά τό ἔψαχνα πάλι. Βλέπεις τήν ἔχω στό πατρικό μου ὁπότε μόνον ὅταν πηγαίνω μπορῶ νά ψάξω. Δέν θέλω νά βάζω τήν ἀδελφή μου νά ψάχνῃ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή

  2. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ......
    ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ;;;;;;;

    Μια σφραγίδα από καρνελιάνικη πέτρα από τον τάφο "Griffin warrior" ηλικίας 3.500 ετών κοντά στο παλάτι της Μυκηναϊκής εποχής της Πύλου απεικονίζει μια εικόνα δύο μινωικών τζίνι, λιονταριών μυθολογικών πλασμάτων που κρατούν σκεύη σερβιρίσματος και ένα θυμιατό πάνω από έναν βωμό κάτω από ένα 16άκοντα αστέρι.

    https://twitter.com/ArysPan/status/1636101942911926273/photo/1
    ====
    Τον Μάιο του 2015, την πρώτη μέρα των ανανεωμένων ανασκαφών στο παλάτι, η ομάδα ανακάλυψε απροσδόκητα έναν μεγάλο, πέτρινο τάφο. Εκατοντάδες αντικείμενα βρέθηκαν μαζί με το σώμα ενός και μόνο αρσενικού, του «Griffin Warrior».

    http://www.griffinwarrior.org/griffin-warrior-tomb/
    ====
    Χρυσά κύπελλα ακουμπούσαν στο στήθος και το στομάχι του πολεμιστή και στο δεξί του πλευρό υπήρχαν εκατοντάδες χάντρες από καρνεόλιο(πέτρα του πάθους), αμέθυστο, κεχριμπάρι και χρυσές. Μια χρυσή αλυσίδα και ένα μενταγιόν, δεκάδες σφραγιδόλιθοι λαξευμένοι με περίπλοκα σχέδια και τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια άστραφταν δίπλα του.

    http://www.griffinwarrior.org/wp-content/uploads/2019/05/Griffin-Warrior-Page-2.jpg

    Άρχοντας των Χρυσών Δαχτυλιδιών
    Πολλά από τα κτερίσματα κατασκευάζονταν στον Μινωικό κόσμο. Ανάμεσα στα χρυσά τεχνουργήματα υπήρχαν τέσσερα δαχτυλίδια σφραγίδων διακοσμημένα με μινωικές τελετουργικές σκηνές. Συζητήσαμε για την ανασκαφή του τάφου, περιγράψαμε τα δαχτυλίδια και εξετάσαμε τη σημασία της εικονογραφίας των δακτυλίων για τους Μυκηναίους που τα έθαψαν.
    http://www.griffinwarrior.org/wp-content/uploads/2019/05/Gold-Rings.jpg
    ====
    Ο Μάχης Αχάτης

    «Ο Αχάτης Μάχης της Πύλου, κατά την άποψή μας ένα κρητικό έργο της Υστερομινωικής Ι, μπορεί να είναι το καλύτερο δείγμα γλυπτικής τέχνης που έχει ανακαλυφθεί ακόμη σε μινωικό ή μυκηναϊκό πλαίσιο. Βρέθηκε το 2015 στον τάφο του λεγόμενου Griffin Warrior στην Πύλο. Η όψη του σφραγιδόλιθου φέρει μια αναπαράσταση μάχης που βασίζεται σε μια εικονογραφία σκηνών μάχης γνωστές από την ηπειρωτική χώρα και τη Νεοανακτορική Κρήτη της περιόδου Shaft-Grave. Το επίπεδο λεπτομέρειας στην αναπαράσταση όπλων και ενδυμάτων, όπως και η προσοχή που δίνεται στη φυσιογνωμία των ανθρώπινων σωμάτων, είναι χωρίς παράλληλο. Υποστηρίζουμε ότι η σκηνή είχε ιδιαίτερη σημασία για τον πολεμιστή και αυτούς που κανόνισαν τον ενταφιασμό του».

    http://www.griffinwarrior.org/wp-content/uploads/2019/05/Combat-Agate-1.png


    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημαντικές πληροφορίες. Ὁ ἀχάτης μέ τόν πολεμιστή ἐν ὥρα μάχης,καταπληκτικό ἔργο !
      Βεβαίως χρειάζονται πολλές ἀπαντήσεις γιά τίς συγκεκριμένες ἀνακαλύψεις,ἀλλά ἐδῶ εἶναι καί τό οὐσιαστικό τῆς ὑποθέσεως. Γιατί λείπει ἡ ἐπιστημονική ὀμάδα τῆς Ἑλληνικῆς Αρχαιολογικῆς Ἑταιρείας ; Γιατί ἀσχολοῦνται ΜΟΝΟΝ οἱ τῆς Ἀμερικανικῆς Ἀρχαιολογικῆς Σχολῆς ; !!!

      Λίγο περίεργα ἀκούγονται,ἔτσι ;

      Τέλος πάντων θά παρακολουθήσουμε τήν ἐξέλιξιν τῶν ἐρευνῶν. Ἄν ὑπάρξῃ συνέχεια...

      Καλησπέρα ἀγαπητή Ἀγγελική κι᾿εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τίς πληροφορίες. Σημαντικότατες !

      Διαγραφή
  3. Μελετάς "το έγκλημα της επιστήμης" και μπαίνεις στο κλίμα.
    Καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα,μά πάρα πολύ σωστά !!!
      Σπουδαῖο ἔργο.
      Ὅπως ἐπίσης καί τό « Ἡ Ἀληθινή Προϊστορία »

      Θά ἦταν πολύ καλό νά μποροῦσε κανείς νά τά βρῆ στό διαδίκτυο ὥστε νά τά διαβάσῃ.

      Καλημέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή