" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Τί ἔγινε στήν Λέσβο ;


 Περίπου 1500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Λέσβο, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή της νέας υπερδομής μεταναστών στη Βάστρια. Μέρος των συγκεντρωμένων κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στον περίκλειστο χώρο των εργασιών, πυρπολώντας τα μηχανήματα έργου και τις χημικές τουαλέτες των εργατών. Στο σημείο δεν υπήρχαν ούτε υπεύθυνοι της εταιρείας που κατασκευάζει την δομή, ούτε εργαζόμενοι.

Την συγκέντρωση οργάνωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και φορείς, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης (και της ΕΕ). Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Σαπφούς επιβιβαζόμενοι σε πούλμαν και σε ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ κομβόι αυτοκινήτων ξεκίνησε και από το Μανταμάδο, την Καλλονή και την Πηγή.


Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα και τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης, παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη, Στρατής Κόμβος και η Εριφύλλη Χιωτέλη της παράταξης “Με πυξίδα τον Πολίτη” και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς και Σταύρος Βαξεβάνης. 

Κυρίαρχο σύνθημα «ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Στις 5:00′ το απόγευμα έληξε η προθεσμία που η Επιτροπή Αγώνα, δια του Δημοτικού Συμβούλου Στρατή Κόμβου, είχε δώσει στην εργολήπτρια εταιρεία να απομακρύνει τα μηχανήματα. Ταυτόχρονα σήμανε και το τέλος της κινητοποίησης, με τους συγκεντρωθέντες να δηλώνουν ότι θα επανέλθουν και άλλη φορά προκειμένου να συνεχίσουν να δηλώνουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της νέας υπερδομής.

Να σημειωθεί πως τόσο το Παλλεσβιακό Εργατουπαλληλικό Κέντρο, όσο και οι άλλοι φορείς διαχώρισαν τη θέση τους από την ομάδα κατοίκων που πυρπόλησε τα μηχανήματα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με το πέρας της συγκέντρωσης, η οποία ήταν πολυπληθής συγκριτικά με το μέγεθος του πληθυσμού της Λέσβου, αλλά και τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί.

Πώς πυρπόλησαν τα μηχανήματα

Η συγκεκριμένη ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε μηχανήματα, φορητές τουαλέτες και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ προκάλεσε ζημιές και σε μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που βρέθηκε σε έναν οικίσκο. Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των διαδηλωτών. Μία ομάδα ζήτησε από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να σταματήσουν να καταγράφουν και να αποχωρήσουν «γιατί θα βάλουν φωτιά στα μηχανήματα».

Για λόγους ασφάλειας δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ αποχώρησαν, οπότε και άρχισε ο εμπρησμός μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού. Η Αστυνομία σε όλη τη διάρκεια των σημερινών γεγονότων παρευρίσκονταν στην διαδρομή και στο χώρο της Βάστριας, αλλά ταυτόχρονα απέφυγε να συγκρουστεί με την ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης για να μην δημιουργηθεί η νέα υπερδομή στη Βάστρια, όπως γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε ότι θα καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα για να μην ξεκινήσουν οι εργασίες πριν την απόφαση. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αύριο θα στείλει πρόσκληση σε φορείς της Λέσβου για την πραγματοποίηση σύσκεψης όσον αφορά τη γενική κινητοποίηση που σχεδιάζεται να γίνει. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη.

Τό θέμα ἀπό ἐδῶ.

Καλά,οἱ τοῦ ΚΚΕ συμμετεῖχαν στήν διαμαρτυρία κατά τῆς νέας δομῆς στήν Λέσβο καί κυρίως στίς πυρπολήσεις τῶν μηχανημάτων ; !!!

Ἀπό τούς διαμαρτυρηθέντες νησιώτες,κατά τῆς νέας δομῆς στήν Λέσβο ( ἐδῶ)

ΝΑΙ συμμετεῖχαν καί ἄς ...διαχὠρησαν,στήν συνέχεια,τήν θέσιν τους ἀπό τό περιστατικό τῶν πυρπολήσεων. Ἐπίσης ἄς ἀφήσουν τά παραμύθια περί ...ἐνσυναισθήσεως γιά τά «στρατόπεδα συγκέντρωσης» καί λοιπά παραμύθια,καί ἄς ποῦν ξεκάθαρα : Ναί,δέν γουστάροουμε στά νησιά μέ τόν τουρισμό καί τά ὠφέλη πού μᾶς παρέχει,νά ἔχουμε τούς κάθε λογῆς μετανάστες νά μᾶς καταστρέφουν τήν μόστρα μας ! 

Καί ἐν τάξει,τούς καταλαβαίνω ὅλους τούς νησιώτες καί μ᾿ὅ,τι τραβοῦν ἀπό τούς ...μετανάστες. Ἀλλά ὄχι καί νά τό πηγαίνουν διά τῆς πλαγίας γιά νά μήν φανοῦν ἀπάνθρωποι καί νά μᾶς τό παίζουν καί ὑπερασπιστές τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων !!! 

Ἐν κατακλείδι αὐτά συνέβησαν στήν Λέσβο ἐχθές καί βλέπουμε τήν συνέχεια...

Σημ.  Οἱ φωτό ἀπό ΕΔΩ κι᾿ἐδῶ 


Ἡ Πελασγική

13 σχόλια:

  1. «Η Ελλάδα», με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον, «ποτέ δεν πεθαίνει»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι όπως το λέει ο Διηνέκης. Πάντα βρίσκονται κάποιοι «τρελοί» Έλληνες, πότε δεξιοί, πότε αριστεροί και η Ελλάδα επιβιώνει...

      Διαγραφή
  2. Έχει πολλά κομμουνια εκει. Οσους συμφοιτητές είχα στο ιστορικό που σπουδαζα, ήταν καμμενοι με το κκε. Δεν τους θέλουν τους λάθρο αλλά μόνο όσον αφορά τα νησιά τους. Να τους στείλουν στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν τους πειράζει.Ειναι και υπέρ της μετανάστευσης και του διεθνισμού. Τώρα βλέπουν τι γίνεται και πάνε να το καπελωσουν αλλά ΕΑΜ Β. Έχει και απλούς πατριώτες εκεί ανένταχτους αλλά τους τρώει η μαρμάγκα. Γενικώς τρικυμία εν τω κρανιω.
    Στο χωριό μου όταν πήγαν να φέρουν λάθρο σε ξενοδοχειακή μονάδα πριν τρία χρόνια από τους χίλιους κατοίκους μαζεύτηκαμε οι 60. Καμιά εβδομηνταρια τα κουκουεδια που τους θέλανε τους λάθρο και εμάς μας λέγανε φασίστες και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι χεσμενοι στους καναπέδες δεν διαφωνήσανε ούτε δια του διαλόγου στην εγκατάσταση των βρωμιαρηδων για να μην στιγματιστουν. Παιδικοί μου φίλοι που την έχουν κάνει στο εξωτερικό δεν μου μιλάνε διότι είμαι ρατσιστής που δεν τους ήθελα. Ήρθανε και τάγματα εφόδου των αντιφα δύο φορές να μας εκφοβίσουν υποσχόμενοι κρεμάλες και Μελιγαλά. Οι μπάτσοι άφαντοι όπως και η Χρυσή κουραδοαυγη οι οποίοι είπαν καλά να πάθουμε αφού δεν τους δώσαμε αρκετούς ψήφους. Αυτοί είμαστε , με έχουν φέρει σε σημείο να σκοτώνουν τον διπλανό μου και να μην θέλω να τον βοηθήσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ μου ἀντιλαμβάνομαι τόν ψυχισμό πού ἔχουν δημιουργήσει,ἀλλα ὄχι,μήν τό ξαναπεῖς αὐτό.Ἀπάνθρωποι δέν θά γίνουμε ὅσο καί νά τό ἐπιδιώκουν μέ τούς τρόπους καί τίς μεθόδους τους.

      Εἶδες τί γράφει ὁ Διηνέκης; «Η Ελλάδα», με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον, «ποτέ δεν πεθαίνει»...

      Καί ἡ Ἑλλάς γέννησε κάθε μεγάλη ἰδέα καί ἔννοια πού μέ τόν Ἀνθρωπισμό εἶναι ἀλληλένδετες.

      Συνεπῶς,τά σχέδια τῶν παγκοσμιοποιητῶν δέν θά πραγματοποιηθοῦν καί ἐμεῖς,οἱ Ἕλληνες,θά παίξουμε σημαντικό ῥόλο σ᾿αὐτό.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Γιάννη !

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ η Ελλάς δεν πεθαίνει ποτέ κάτι ανώτερο και μεταφυσικό παίζει , αλλά οι Έλληνες κατά πως φαίνεται θα πεθάνουμε. Πλέον δεν έχουμε τα πληθυσμιακά δεδομένα που είχαμε έστω επί τουρκοκρατίας για να επιβιώσει η φυλή.
      Ο άλλος , πρώην φίλος,έφυγε να δουλέψει για να βγάλει λεφτά στο Λονδίνο, εγώ έμεινα εδώ με 6,5 κατοσταρικα. Δεκτόν. Με βρίζει που είμαι εθνικιστής και σιχαίνομαι την λαθροεισβολη. Άφησε την μάνα του μόνη της, η οποία θα φοβόταν μου είπε να κυκλοφορήσει με τα λάθρο έξω από την πόρτα της. Εγώ τώρα αν συμβεί τίποτα στο μέλλον δεν πρέπει να τους γράψω εκεί που πιάνει μελάνι και να κοιτάξω την πάρτη μου και τους δικούς μου μόνο?? Είμαι απάνθρωπος το ξέρω, αλλά είμαι οργισμένος

      Διαγραφή
    3. Σέ νοιώθω,πραγματικά. Καί ξέρεις μή νομίζεις πώς ἐγώ λέω ὅ,τι λέω γιατί εἶμαι τακτοποιημένη καί δέν ἔχω ἀνάγκη.Ἀπεναντίας...

      Ὅμως δέν θέλω νά κάνω τά χατήρια τῆς ΝΤΠ,βρέ παιδί μου,ἀκόμη κι᾿ἄν ἡ ἀντίδρασίς μου θεωριτικῶς μπορεῖ νά μήν βρίσκεται στήν πλευρά τήν ...πατριωτική. Ξέρεις τί ἐννοῶ,ἐκείνους πού τό παίζουν ...πατριώτες καί στήν οὐσία ἐξυπηρετοῦν τό Σύστημα.

      Συνεπῶς προσπαθῶ νά βρῶ ἐκεῖνο πού πραγματικά ἐνοχλεῖ τούς παγκόσμιους ἐξουσιαστές καί μέ τρόπο πού δέν ἐνοχλεῖ νά πραγματώσω τήν ἀντίδρασίν μου.Κατάλαβες ἔτσι;

      Ἐν πᾶσῃ περιπτώσει καλόν εἶναι νά μήν χάσουμε τόν ἀνθρωπισμό μας.Εἶναι πάρα πολύ σημαντικό αὐτό.


      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Γιάννη !

      Διαγραφή
  3. Το πρόβλημα με τους κομμουνιστές είναι οτι είναι πρώτα κομμουνιστές ( οτι πει ο γραμματέας...) και μετά άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στήν συγκεκριμένη περίπτωση,στήν Λέσβο,τό παίζουν σέ διπλό ταμπλώ...

      Ὅπως καί νἄχει γιά ἐμᾶς,ἐννοῶ τήν χώρα,τήν Πατρίδα,μετρᾶ ἡ ἀντίδρασις στά σχέδια τῶν ἐξουσιαστῶν.Καί αὐτό κρατᾶμε γιά τό καλό τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
    2. «Η Αστυνομία σε όλη τη διάρκεια των σημερινών γεγονότων παρευρίσκονταν στην διαδρομή και στο χώρο της Βάστριας, αλλά ταυτόχρονα απέφυγε να συγκρουστεί με την ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια.»

      Όταν το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό το πρόσωπο… Αυτά που ενώνουν τους Έλληνες είναι πιό σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν…

      Διαγραφή
  4. Εχεις ενα ΒΑΣΙΚΟ λαθος στον συλλογισμο σου. Λες οτι οι κκεδες δεν θελουν λαθρο στο νησι τους. Κανεις λαθος! Αυτο που θελουν πραγματικα ειναι οτι και οι παραφιαδες τους (ανταρσυα, κερφα κτλπ): λαθρο σε σπιτια εντος των πολεων και των χωριων. Εξαλλου το συνθημα τους τα λεει ολα "στρατοπεδα συγκεντρωσης ποτε και πουθενα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με διαδηλώσεις α λα ''μακριά από τον κ@λο μου'' και όπου αλλού θέλετε στην Ελλάδα ας τους πάτε προκοπή δεν θα δει ποτέ αυτή η δύσμοιρη πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οὔτως ἤ ἄλλως,προκοπή δέν πρὄκειται νά δῇ ὁλόκληρη ἡ Εὐρώπη,ἄν τά σχέδια τῶν παγκοσμίων ἐξουσιαστῶν δέν βροῦν ἐμπόδιο πουθενά. Ὅμως νομίζω πώς ὅλο καί κάτι γίνεται.

      Εἴτε εἶναι σάν τίς ἀνωτέρῳ ἀντιδράσεις εἴτε στόν ξεσηκωμό τῆς Γαλλίας καί ἄλλων Εὐρωπαϊκῶν χωρῶν ( μήν κυττᾶτε πού δέν μᾶς τά λένε,γίνονται) νά ξέρετε πώς θέμα χρόνου εἶναι νά πάρουμε ἐμεῖς τό πάνω χέρι...
      Μέ τό ἐμεῖς ἐννοῶ τούς ντόπιους κάθε χώρας.

      ΚΑλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή