" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ἀτλαντίδα : Πώς ἡ ἱστορία τοῦ Πλάτωνος ἀντιστοιχεῖ στήν πραγματική Ἱστορία

Λύθηκε τελικά το μυστήριο της Ατλαντίδας; Μετά από χρόνια εκτεταμένης έρευνας, σε συνδυασμό με νέα αρχαιολογικά στοιχεία, και με τη βοήθεια της δορυφορικής τεχνολογίας, ο Χρήστος Α. Τζόνης αποκαλύπτει αξιόπιστα ότι ο Πλάτων στήριξε την ιστορία του για την Ατλαντίδα σε ένα πραγματικό προϊστορικό σκηνικό, τώρα κάτω από 400 πόδια νερό.

του Χρήστου Α. Τζώνη

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η αρχική υπόθεση της Σαντορίνης μέχρι στιγμής ήταν η πιο συναρπαστική περίπτωση όπου κάποτε ήταν η Ατλαντίδα του Πλάτωνα , δυστυχώς, υπάρχουν δύο κρίσιμα ελαττώματα σε αυτή τη θεωρία, που επέτρεψαν στους κριτικούς όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν την ιστορία. μύθος.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η υπόθεση απορρίπτει εντελώς τη δεδομένη χρονολογία του Πλάτωνα του 9600 π.Χ. Ένα άλλο πιο σημαντικό πρόβλημα με την αρχική θεωρία είναι ότι το πρωτεύον νησί της Ατλαντίδας, ένα νησί στο μέγεθος της Κρήτης, που ένας Πλάτωνας είπε ότι υποτίθεται ότι ήταν 9 χιλιόμετρα μακριά από το κυκλικό νησί μέσα σε ένα νησιωτικό περιβάλλον, δεν βρίσκεται γύρω από το σκηνικό της Σαντορίνης του 1600 π.Χ.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μια γνήσια ανακάλυψη απαιτεί να υπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας φυσικής περιγραφής και να είναι όλα με τη δεδομένη σειρά. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν λείπει κάποια από τις ενδείξεις που μας έδωσε ο Πλάτωνας, τα στοιχεία δεν είναι διατεταγμένα με τη σωστή σειρά ή η χρονολογία δεν συμπίπτει με τη δεδομένη χρονολογία του Πλάτωνα, τότε το μόνο που έχουμε είναι εικασίες.

Το βιβλίο ATLANTIS The Find of a Lifetime ξεκινά ένα καταγεγραμμένο ταξίδι 10.000 ετών που αποκαλύπτει αποτελεσματικά το βυθισμένο νησί της Ατλαντίδας και δείχνει πώς η ιστορία 2400 ετών του Πλάτωνα αντιστοιχεί στην πραγματική ιστορία.

Ατλαντίδα

Όχι μόνο τα φυσικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης τοποθεσίας, μαζί με τη δεδομένη χρονολογία, ταιριάζουν με την περιγραφή του Πλάτωνα, αλλά όλα τα στοιχεία είναι ακριβώς με την ακριβή σειρά που απεικόνισε ο Πλάτωνας στην ιστορία του.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η 6ετής έρευνα του βιβλίου ξεκίνησε με τη σκόπιμη τήρηση της σωστής χρονολογίας του 9600 π.Χ., καθώς χωρίς τη δεδομένη χρονολογία, δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέλεια αντιστοίχιση. Παρεμπιπτόντως, η έναρξη με τη σωστή χρονολογία ήταν το κλειδί για την επίλυση αυτού του γρίφου.

Ατλαντίδα κάτω από 400 πόδια νερό


Καθώς διάφορες ωκεανογραφικές μελέτες τόνισαν ότι οι ωκεανοί και η Μεσόγειος ήταν τότε χαμηλότερα κατά 400 πόδια, υπολογίστηκε ότι αν το χαμένο νησί της Ατλαντίδας ήταν ποτέ πραγματικό μέρος, έπρεπε να είναι κάτω από 400 πόδια νερό.

Ομοίως, καθώς το νησί της Σαντορίνης ήταν ήδη καλή υποψήφια (αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έκρηξη του 1646 π.Χ., το νησί είχε ένα μόνο άνοιγμα στον εξωτερικό του δακτύλιο, όπως ακριβώς απεικόνιζε ο Πλάτωνας), η περιοχή γύρω από το Αιγαίο τελικά έγινε ο πρωταρχικός στόχος.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, ανακαλύφθηκε ότι διάφορες ωκεανογραφικές μελέτες της Μεσογείου (βλ. εγχειρίδιο «Coastal and Marine Geospatial Technologies») αποκάλυψαν ότι η Σαντορίνη, περίπου το 9600 π.Χ., ήταν σχεδόν συνδεδεμένη με ένα άλλο προϊστορικό υπερ-νησί.

Αυτό το τεράστιο νησί, σχεδόν στο μέγεθος της Κρήτης, και η προϊστορική Σαντορίνη που βρίσκεται 9 χιλιόμετρα μακριά από το πρωτεύον νησί (ένα νησί μέσα σε ένα νησιωτικό περιβάλλον όπου σύμφωνα με τον Πλάτωνα, κάποτε βρισκόταν η κορωνίδα της Ατλαντίδας) ταιριάζει απόλυτα με την περιγραφή του Πλάτωνα.

Το απέραντο κυκλαδίτικο οροπέδιο

Όπως αποδεικνύεται, οι Κυκλάδες συνδέονταν κάποτε με ένα τεράστιο οροπέδιο τώρα 400 πόδια κάτω από το νερό (το Οροπέδιο των Κυκλάδων) και οι Κυκλάδες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, ήταν κορυφές βουνών του προϊστορικού υπερ-νησί που κάλυπτε μια έκταση 5282 km2.

Όπως επισημαίνεται επίσης στις Παράκτιες και Θαλάσσιες Γεωχωρικές Τεχνολογίες, αν η Ατλαντίδα ήταν ποτέ αληθινή, «η εξαφάνισή της μπορεί να μην οφείλεται σε τεκτονικούς λόγους (ξαφνική βύθιση) αλλά σε ευστατικούς (θαλάσσια παράβαση). Πράγματι, όπως ο Πλάτωνας επεσήμανε ότι το τέλος της Ατλαντίδας ήρθε σε μια «μεταγενέστερη εποχή» (κάποια χρονική στιγμή) και μετά από μια σειρά παρατεταμένων «καταστροφικών σεισμών και πλημμυρών» (πλημμύρες στον πληθυντικό).

Μετά την περιγραφή του τέλους από τον Πλάτωνα, διαβάζεται σαν ισχυροί σεισμοί και συχνές πλημμύρες (που συνδέονται με την άνοδο των ωκεανών) άρχισαν να επηρεάζουν το νησί για δεκαετίες.

Στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, περίπου το 8.000 π.Χ., λίγο πριν από την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας(1), όταν το λιώσιμο των παγετώνων έφτασε στο αποκορύφωμα και τα επίπεδα των ωκεανών άρχισαν να ανεβαίνουν πιο επιθετικά, η στάθμη της θάλασσας στο η Μεσόγειος απότομα(2) ανέβηκε αρκετά ψηλά ώστε να πλημμυρίσει τις κοιλάδες και τα χαμηλότερα υψόμετρα της Ατλαντίδας.

Ξαφνική άνοδος της στάθμης της θάλασσας διεκδίκησε την Ατλαντίδα

Η ξαφνική άνοδος της στάθμης της θάλασσας ήταν η «πλημμύρα» που κατέλαβε το νησί. Το επίπεδο έδαφος ολόκληρου του νησιού έγινε «αδιάβατο και αδιαπέραστο», και όπως εξήγησε ο Πλάτωνας, «αυτό προκλήθηκε από την καθίζηση του νησιού».

Φυσικά, μη γνωρίζοντας τίποτα για τις φυσικές δυνάμεις που παίζουν, ο Πλάτων παρερμήνευσε την άνοδο της θάλασσας και την ονόμασε «σταδιακή βύθιση» του νησιού. Ωστόσο, αν και ο Πλάτωνας παρανόησε τι πραγματικά συνέβη, περιέγραψε μια φυσική καταστροφή που τελικά έσβησε την πρώιμη ιστορία μας.

Όσον αφορά τους κατοίκους αυτού του προϊστορικού νησιού, πρόσφατες μελέτες DNA από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και άλλων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αφού η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο άρχισε να ανεβαίνει, για να γλιτώσουν από την πλημμύρα, κάποιοι από αυτούς μετανάστευσαν μέχρι το νησί της Κρήτης. 3) (αποκαθιστώντας τους εαυτούς τους ως μινωικό(4) πολιτισμό) ενώ άλλοι μετανάστευσαν στην κοντινή Πελοπόννησο (εμφανίστηκαν αμέσως μετά ως Μυκηναίοι).

Όσοι έμειναν πίσω στις βουνοκορφές του προϊστορικού νησιού (τώρα μικρές νησίδες 6) τελικά ανασυγκροτήθηκαν και είναι γνωστοί σήμερα ως πολιτισμός του Αιγαίου. Όπως γνωρίζουμε, φυσικά, οι Μινωίτες ανακατέλαβαν τελικά τη Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου και σήμερα οι περισσότεροι ιστορικοί υποθέτουν ότι ο αιγαιακός και ο μινωικός πολιτισμός είναι ένας και ο ίδιος.

Μελέτες DNA

Ωστόσο, μελέτες DNA (και όπως αναφέρει ομοίως το Greek Reporter στις 18/9/21 ) επισημαίνουν ότι οι ακραίες ομοιότητες μεταξύ των Μινωιτών και των Μυκηναίων στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα ήθη και τις παραδόσεις τους ήταν πιθανότατα κληρονομικές συνδέσεις και όχι επιρροές όπως παλαιότερα πίστευαν οι ιστορικοί).

Τέλος, πιο πρόσφατες μελέτες DNA επισήμαναν επίσης ότι οι μυστηριώδεις Θαλάσσιοι Άνθρωποι (ο μπούγκεμαν της Εποχής του Χαλκού), που εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο κάποια στιγμή μετά την ηφαιστειακή έκρηξη της Σαντορίνης το 1646 π.Χ., ήταν στην πραγματικότητα μινωικής καταγωγής. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως, αφού αυτοί οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται στην Κύπρο και τελικά στις ακτές της σύγχρονης Παλαιστίνης, οι ιστορικοί τους μετονόμασαν σε Φιλισταίους (ένας πολιτισμός που νόμιζαν ότι προέρχεται από την Κύπρο).

Ο Πλάτων στήριξε την ιστορία του σε ένα πραγματικό σκηνικό

Συμπερασματικά, όπως φαίνεται, ο Πλάτων έκανε με την Ατλαντίδα όπως ακριβώς έκανε ο Όμηρος με την Τροία μερικές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα. Βάσισε την ιστορία του για την Ατλαντίδα σε ένα πραγματικό σκηνικό και έναν προϊστορικό πολιτισμό γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, έναν πολιτισμό που ο Πλάτων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για να επικοινωνήσει καλύτερα τη φιλοσοφική του ιστορία (θεϊκή εναντίον ανθρώπινης, ιδανικές κοινωνίες εναντίον διεφθαρμένων).

Η γνώση του Πλάτωνα ότι οι Μινωίτες ήταν απόγονοι εκείνων που ανέφερε ως Ατλάντες του επέτρεψαν να εισαγάγει αυτούς τους ανθρώπους από τις πολύ πρώιμες απαρχές τους γύρω στο 9.600 π.Χ.

Απεικόνισε το υπερ-νησί του Οροπεδίου των Κυκλάδων (ή το νησί της Ατλαντίδας, αν θέλετε) προτού πνιγεί από τις ανυψωμένες θάλασσες. Περιέγραψε τον επιθετικό χαρακτήρα των Atlanteans προς τους μεσογειακούς γείτονές τους και άλλους. Όσον αφορά τις καθημερινές λεπτομέρειες και τον τρόπο ζωής τους, ο Πλάτων επέλεξε να χρησιμοποιήσει πτυχές από μια πολύ μεταγενέστερη εποχή της ιστορίας τους, τη «μινωική» εποχή(7) (άρα και η σύγχυση σήμερα στο θέμα).

Τέλος, ανέφερε σωστά τις απίστευτες δεξιότητές τους και την ακούσια γενετική συνεισφορά τους στην ιστορία διασχίζοντας τον Ατλαντικό «μέσω island-hopping». (Βλ. μελέτες γενετικής μετανάστευσης της απλοομάδας X(5), που δείχνει πώς αυτό το μεσογειακό γονίδιο κατάφερε να ταξιδέψει νησί με νησί και να εγκατασταθεί γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια).

Για να σταματήσουν οι περισσότερες άλλες θεωρίες, διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο του Πλάτωνα, γίνεται σαφές ότι μίλησε για ένα προϊστορικό μέρος στη Μεσόγειο, μια χώρα επιδέξιων ναυτικών ικανών να ταξιδέψουν μέσω νησιού πηδώντας σε μια άλλη ήπειρο απέναντι από το στενό του Γιβραλτάρ.

Οι μελέτες DNA σήμερα επιβεβαιώνουν επίσης οριστικά ότι ένας αρχαίος μεσογειακός πολιτισμός έφτασε στη Βόρεια Αμερική κατά τη χρονολογία που μας έδωσε ο Πλάτωνας.

Από την άλλη πλευρά, καμία γνωστή αμερικανική απλοομάδα (A, B, C ή D) δεν βρέθηκε ποτέ στην προϊστορική Ευρώπη που να δικαιολογεί μια προέλαση προς τα ανατολικά από τη δύση. Αυτό δείχνει περαιτέρω ότι η αντίληψη ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν κάπου μέσα στον Ατλαντικό και ότι προχωρούσε προς εκείνους εντός της Μεσογείου είναι μια εσφαλμένη αντίληψη που βασίζεται σε ψευδείς ερμηνείες του κειμένου του Πλάτωνα.

Σημειώσεις :

(1) Σε μια μελέτη του 1997, οι Ryan και Pitman θεώρησαν ότι η πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας συνέβη γύρω στο 5600 π.Χ. Δυστυχώς για την ομάδα των Ryan και Pitman μια άλλη μεταγενέστερη μελέτη διεξήχθη και αναφέρθηκε διαφορετικά. Το 2005, ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη χορηγία της UNESCO διεξήχθη από τη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών και μια ουκρανική και ρωσική επιστημονική ομάδα που περιλάμβανε τη Valentina Yanko-Hoback. Η τελευταία μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα της πλημμύρας και τη χρονολογική ώρα του συμβάντος. Δημοσίευσαν το 2009 ότι η πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας ήταν περισσότερο ένα σταδιακό γεγονός και λιγότερο καταστροφική για την ανθρώπινη ζωή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το πιο σημαντικό είναι ότι διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό έγινε νωρίτερα χρονολογικά και πιο κοντά στο 8.000 π.Χ.

Σημείωση: Αν οι προηγούμενες περιοδικές Εποχές των Παγετώνων και οι πλημμύρες, για εκατομμύρια χρόνια, δεν κατάφεραν να ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά 400 πόδια και να προσθέσουν αλατότητα στο γλυκό νερό της Μαύρης Θάλασσας (λίμνη γλυκού νερού μέχρι εκείνο το σημείο), τότε αναμφίβολα η τελευταία παγκόσμια πλημμύρα περίπου το 8.000 π.Χ. πρέπει να ήταν ο «μεγαλύτερος» κατακλυσμός όλων των εποχών. Αυτό ήταν που κατέστρεψε την προϊστορική Ατλαντίδα του Πλάτωνα και διέγραψε τα στοιχεία της πρώιμης ιστορίας μας σε όλο τον πλανήτη.

(2) Η ξαφνική παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 9 πόδια πιθανότατα οφειλόταν στην κατάρρευση της λίμνης Agassiz στον Βόρειο Ατλαντικό. Η λίμνη Agassiz ήταν μια παγετώδης λίμνη στη Βόρεια Αμερική περίπου στο μέγεθος της Μαύρης Θάλασσας (η οποία είχε 440.000 km2 γλυκού νερού, περισσότερο από όλες τις λίμνες στον κόσμο σήμερα). Ορισμένοι σήμερα πιστεύουν ότι μια πρόσκρουση μετεωρίτη στη Βόρεια Αμερική εκείνη την περίοδο ήταν η αιτία πίσω από την κατάρρευση της λίμνης Agassiz, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση συνέβη φυσικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό το περιστατικό ήταν επίσης υπεύθυνο για το γεγονός των 8,2 κιλών που ακολούθησε, μια μίνι Εποχή των Παγετώνων που κράτησε για 400 χρόνια.

(3) Όσοι αμφισβητούν αν οι πρωτόγονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της προϊστορίας μας, θα πρέπει να διαβάσουν ένα άρθρο του 2010 από το National Geographic με τίτλο «Primitive Humans Conquered Sea, Surprising Study Suggests». Η μελέτη επισημαίνει ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι μπόρεσαν να πλεύσουν στο νησί της Κρήτης δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

(4) Το μινωικό όνομα είναι απλώς ένα παρατσούκλι που δόθηκε σε αυτόν τον πολιτισμό από τον Sir Arthur Evans όταν βρήκε τα ερείπιά τους στο νησί της Κρήτης. Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο ήταν το πραγματικό τους όνομα. Οι Αιγύπτιοι που εισήγαγαν την ιστορία και τον Πλάτωνα, ωστόσο, θα μπορούσαν πολύ καλά να γνωρίζουν ότι οι Μινωίτες και οι Άτλαντες ήταν στην πραγματικότητα ο ίδιος λαός (αν ναι, ήταν απαραίτητη μια διευκρίνιση στις επόμενες γενιές από τον Πλάτωνα για να παρουσιάσει την ιστορία του; Όχι πραγματικά.)

(5) Αν και οι ιστορικοί αρχικά θεώρησαν ότι η απλοομάδα Χ μετανάστευσε στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής μέσω του Βερίγγειου Στενού, βαριά ίχνη της απλοομάδας Χ γύρω από το Γιβραλτάρ, την Αγγλία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες, την Ισλανδία και τελικά στη Νέα Γη δείχνουν μια υπερατλαντική μετανάστευση. . Δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη της απλοομάδας X προς την αντίθετη κατεύθυνση μέσω του Βερίγγειου Πορθμού. Ένα άρθρο του 1998 στο PMC Journal (US National Library of Medicine National Institutes of Health) με τίτλο «mtDNA haplogroup X: An αρχαίος σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης/Δυτικής Ασίας και Βόρειας Αμερικής;» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ορισμένοι ιθαγενείς Αμερικανοί ιδρυτές είχαν καυκάσια καταγωγή». Ένα άλλο άρθρο του 2015 στο PaleoAmerica (ένα περιοδικό για την πρώιμη ανθρώπινη μετανάστευση και διασπορά), με τίτλο «Does Mitochondrial Haplogroup X Indicate Ancient Trans-Atlantic Migration to the Americas; Μια Κριτική Επαναξιολόγηση», επεσήμανε ότι οι δύο γενεαλογίες της απλοομάδας X2 που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική και τη Δημοκρατία των Αλτάι είναι εντελώς διαφορετικές. Αυτή η ανακάλυψη επέτρεψε σε όσους ήταν πίσω από τη μελέτη να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα X2 και X2a στη Βόρεια Αμερική αποτελούν απόδειξη όχι μόνο μιας αλλά δύο διακριτών διατλαντικών μεταναστεύσεων εκεί πριν από την ευρωπαϊκή επαφή. Ενώ η πρώτη μετανάστευση έγινε κατά την προϊστορία μας, όπως φαίνεται, η δεύτερη μετανάστευση θα μπορούσε να έχει συμβεί γύρω στο 4000 π.Χ. Ένα άρθρο του 2019 από το BBC με τίτλο «Stonehenge: DNA αποκαλύπτει την προέλευση των οικοδόμων» επεσήμανε ότι «το DNA αποκαλύπτει ότι οι Νεολιθικοί Βρετανοί κατάγονταν σε μεγάλο βαθμό από ομάδες (ανατολικής Μεσογείου) που ακολούθησαν τη διαδρομή της Μεσογείου.

(6) Ο Πλάτωνας περιγράφει τελικά τη συγκεκριμένη περιοχή και εξηγεί ότι μόλις τελείωσε τελικά ο κύκλος των πλημμυρών, οι βουνοκορφές του νησιού παρέμειναν πάνω από το νερό και σχημάτισαν μικρά νησιά. Ποιητικά, συνέκρινε αυτές τις εναπομείνασες νησίδες με τα «κόκαλα του χαμένου σώματος» της «χώρας» που κάποτε ήταν εκεί. «Η συνέπεια είναι ότι, σε σύγκριση με αυτό που ήταν τότε, έχουν απομείνει σε μικρές νησίδες μόνο τα οστά του χαμένου σώματος, όπως μπορούν να ονομαστούν, όλα τα πλουσιότερα και μαλακότερα μέρη του εδάφους έχουν πέσει, και ο απλός σκελετός της χώρας που αφήνεται».

Η περιγραφή του όμως δεν τελείωσε εκεί. Προχώρησε ακόμη παραπέρα και περιέγραψε δραματικά τον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό του Αιγαίου μεταξύ του 9000 π.Χ. και της εποχής του—σχεδόν επτά χιλιετίες αργότερα. Εξήγησε ότι τα πυκνά δασωμένα βουνά, τα οποία κάποτε παρείχαν ξυλεία επαρκούς μεγέθους για να καλύψει ακόμη και τα μεγαλύτερα σπίτια, έγιναν μικρές νησίδες που μετά βίας μπορούσαν να παρέχουν «συντήρηση στις μέλισσες». Αυτή είναι μια άλλη ζωτικής σημασίας πληροφορία όπου ο Πλάτωνας απεικονίζει τέλεια τη συνολική μεταμόρφωση της περιοχής και εξηγεί πώς τα κάποτε μεγάλα, πράσινα νησιά του Αιγαίου, πριν από δέκα χιλιετίες, έγιναν τελικά τα μικρά, ξερά νησιά που γνωρίζουμε σήμερα.

(7) Αν ο Πλάτων έφτιαχνε μια ιδεολογική ιστορία γύρω από ένα πραγματικό σκηνικό και έναν προϊστορικό πολιτισμό που κατάφερε να αντέξει στην Εποχή του Χαλκού, έναν που τελικά νίκησαν οι Έλληνες, τότε για να επικοινωνήσει με επιτυχία μερικές από τις φιλοσοφικές του ιδέες (θεϊκό εναντίον ανθρώπινου, ιδανικές κοινωνίες εναντίον διεφθαρμένων), χρειαζόταν λεπτομέρειες που θα γνώριζε περισσότερο το ελληνικό κοινό του (ελληνικά ονόματα, Έλληνες θεοί, οριχάλκος κ.λπ.). Θα μπορούσε διαφορετικά η ιδεολογική του ιστορία να προσελκύσει το κοινό του αν δεν μπορούσε να συνδεθεί ή να συνδεθεί μαζί της;

( Ἀπό :Atlantis: How Plato’s Story Corresponds to Real History)

Δέν θά ἤθελα νά σχολιάσω κάτι ἐπ᾿αὐτοῦ. Καμμιά φορά τά πολύ λογικά ἴσως εἶναι καί οἱ πιό καταφανεῖς παραπλανήσεις. Οἱ λόγοι,ποιός ξέρει,μπορεῖ καί νά ἔχουν κάποια λογική εξήγηση ἴσως πάλι καί ὄχι. Γιά ἀκοῦστε κι᾿αὐτό : 


Ἡ Πελασγική 

17 σχόλια:

  1. 'Αγαπητή Πελασγική, καλησπέρα! Κατά τήν προσωπική μου γνώμη, βασιζόμενη στόν "Κριτία" καί στόν "Τίμαιο" τοῦ Πλάτωνα καθώς και στό ἄγνωστο μέχρι πρότινος ἔργο τοῦ Πλουτάρχου "Περί τοῦ ἐμφαινομένου προσώπῷ τῷ κύκλᾦ τῆς σελήνης", τίποτε δέν συνηγορεῖ στήν τοποθέτηση τῆς Ἀτλαντἰδος στήν περιοχή τοῦ Αἰγαίου. Ἡ Ἀτλαντίδα βρισκόταν ἀκριβῶς στόν Ἀτλαντικό ὠκεανό (οἱ πληροφορίες εἶναι πολύ συγκεκριμένες) καί ἡ βύθισή της ἔχει σχέση μέ ἀνωμαλία στή δραστηριότητα του Κρόνου κατά τήν ἐποχή πού ἡ σελήνη τέθηκε σε τροχιά γύρω ἀπό τἠ γῆ. Οἱ Ἄτλαντες ἐξάλλου ἀκολουθοῦσαν τήν Κρόνια λατρεία καί εἶχαν συνήθειες καί ἔθιμα βαρβαρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά σοῦ πῶ ὅτι διαφωνῶ μαζύ σου,μᾶλλον ψέματα θά πῶ.Ναί,μᾶλλον τραβηγμένη φαίνεται ἡ ἄποψις περί τοποθετήσεως στόν Αἱγαιακό χῶρο.
      Τέλος πάντων εἶναι μία ἔρευνα πού ἔχει δώσει κάποια στοιχεῖα.Ἄλλα στέκουν ἄλλα ὄχι.

      Ὅμως,εἶμαι σίγουρη πώς θά βρεθοῦνν πολλοί νά ποῦν :ἐδῶ ὁ κόσμος καίγεται ἐσύ ἀσχολεῖσαι μέ τήν Ἀτλαντίδα καί τίς διάφορες θεωρεῖες περί τῆς ὑπάρξεώς της ;

      Ἔ,εἶναι ὅπως ὅταν ἀποζητοῦμε νά ξεφύγουμε λίγο ἀπό τήν σκληρή πραγματικότητα καί βάζουμε κανένα τραγουδάκι.Κάπως ἔτσι μπῆκε καί τό ἀνωτέρῳ θέμα...

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή
    2. Αντιθέτως, πιστεύω πως έχουν βαθύτατη σχέση... Δυστυχώς είναι δύσκολο να γίνει αυτό αντιληπτό από τους συνανθρώπους μας γιατί χρειάζεται επισταμενη μελέτη και γνώση της αρχαίας γραμματείας. Πού να βρει το χρόνο ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα στις συμπληγάδες που του επέβαλαν να παλεύει??

      Διαγραφή
    3. http://esxatianasxesi.blogspot.com/2018/08/blog-post_39.html

      Διαγραφή
    4. Νά διαβάσουν ποιοί,Διηνέκη; ἘΜεῖς κι᾿ἐμεῖς,ὅπως πάντα;

      Τέλος πάντων...

      Καλησπέρα Διηνέκη !

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=3Pw0ze6bcXQ
    Κατ' ευθείαν στο 35:00 τού video
    ================================================
    http://esxatianasxesi.blogspot.com/2022/02/blog-post_46.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=3Pw0ze6bcXQ
    ΚΑΙ ΣΤΟ 40:00 ΤΟΥ VIDEO. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το 40:00 και μετά, «είναι όλα τα λεφτά»...
    «Έδωσε ρέστα» ο Ευτύχης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/1056361_nmitarakis-kanoyme-toys-paranomoys-metanastes-nomimoys-kai-i

    Επιστροφή στην ρεαλιστική πραγματικότητα. ( βάλε και άλλα 5.000.000 Αλβανών και ολων των φυλών του Ισραήλ που ειναι ηδη στην Ελλάδα)

    ΥΣ
    Μονο μια λύση υπάρχει:
    Να κατέβει ο Ρώσος και να τους αλλάξει τον αδόξαστο....
    ΥΣ 2
    Απο Ελληνες πολιτικους και στρατιωτικούς μην περιμένεις τίποτα, ολοι προσκυνημένοι στους μασόνους
    Μια απο τα ίδια ο μέσος Ελληνας προσκυνημένος εμβολιασμένος με το μουρόπανο ( πανί στην μούρη)

    ΥΣ 3
    Αυτά...Νέτα Σκέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀκριβῶς ὅπως τό γράφεις : « Επιστροφή στην ρεαλιστική πραγματικότητα. »

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  6. Ἡ κυρία Παλαιολόγου ἔχει ἀπόλυτο δίκιο. Τὰ δύο βιβλία ποὺ ἀναφέρει δὲν ἀφήνουν ἴχνος ἀμβιβολίας

    γιὰ τὸ ποὺ ἦταν ἡ Ἀτλαντίδα. Ὁ Ἀτλαντικὸς Ὠκεανὸς ἀπὸ πού πῆρε τὸ ὄνομά του; Μὴν μοῦ πῆτε ἀπὸ τὸν Ἄτλαντα.

    Τί κάνει νιάου νιάου στὰ κεραμίδια ψάχνουμε νὰ βροῦμε.

    Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβῳ γιατί πολλοὶ ἐρευνητὲς δὲν βλέπουν τὰ ἴδια τὰ κείμενα.

    Φτιάχνουν ἱστορίες, βάζουν σᾶλτσες ὅταν ὅλα εἶναι μπροστά μας. Ἢ ψάχνουν νὰ γράψουν κάτι γιὰ νὰ γίνουν γνωστοὶ

    ἢ ἔχουν ἄλλο σκοπὸ ποὺ τὸν ξέρουν αὐτοὶ καλύτερα.

    Ὅσο γιὰ αὐτὸ ποὺ ἀναφέρει ἡ κυρία Παλαιολόγου γιὰ τὴν σχέση τοῦ τότες καὶ τοῦ

    σήμερα, εἶμαι σίγουρος ὅτι ὑφίσταται, καὶ εἶμαι σίγουρος ὅτι ὑπονοεῖ

    γιὰ τὸν ἔλεγχο τῆς ἀνθρωπότητας ποὺ ἤθελαν οἱ Ἄτλαντες.

    Ἂν ρωτήσῃς δέκα κουλτουριάρηδες μὲ πτυχία καὶ διδακτορικὰ

    θὰ σοῦ ποῦν ὅτι δὲν γίνονται αὐτά. Ἐδῶ δὲν ξέρουνε τὴν ἀήθεια γιὰ

    τὸ ἐδῶ κωλοχανεῖο, ἐδῶ κωλοχανεῖο ποὺ ἔγινε πρὶν 50 χρόνια θὰ

    μποροῦν νὰ ξέρουν τί έγινε πρὶν 10.000 χρόνια.

    Ἀφῆστε ἐμᾶς τοῦς ὀνειροπαρμένους νὰ φαντασιωνόμαστε.

    Χορτάσαμε ἀπο τὴν ἀλήθεια τῶν ὀρθολογιστῶν καὶ βλέπουμε τὴν κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ Ἀνώνυμε 2.26 μ.μ., αὐτό ἀκριβῶς ἐννοῶ ὑπαινισσόμενη τήν ἄμεση σχέση πού ὑφίσταται μεταξύ τῶν γεγονότων ἐκείνης τῆς ἐποχῆς καί τῆς σημερινῆς. Ὁ ἵδιος πόλεμος μαίνεται καί σήμερα μέ τό ἵδιο διακύβευμα. Χαίρομαι πού τά συμφωνημένα ὑποννοούμενα τῆς φυλῆς μας τηροῦνται εἰσέτι...Καλύτερα ὀνειροπαρμένοι καί παράφοροι πλατωνιστές παρά ἀναλισκόμενοι μέ τή θλιβερή τωρινή περιρρέουσα πραγματικότητα τήν ὁποία οὐδέποτε θά εἶμαστε σέ θέση νά τήν ἐρμηνεύσουμε ἄν δέν γνωρίσουμε πρῶτα ποιοί εἶμαστε καί ποιος ὁ προορισμός μας. Πράγματι, "χορτάσαμε ἀπό τήν ἀλήθεια τῶν ὀρθολογιστῶν" πού μόνο Ὀρθός Λόγος δέν εἶναι...Θά ἡθελα, ἐπιπλέον, νά εὐχαριστήσω θερμότατα τήν ἀγαπητή μας Πελασγική γιατί μέ τήν ἀνάρτησή της αὐτή - ὅσο καί ἄν ἡ ἱδια τή θεωρεῖ παράταιρη μέσα στόν ὀρυμαγδό τῶν τραγικῶν στιγμών πού βιώνουμε, μόνο τέτοια δέν εἶναι -μοῦ ἔδωσε τήν εὑκαιρία νά ἀνακαλἐσω στό στοχασμό πράγματα τά ὁποία μελετοῦσα πρίν ἀρκετά χρόνια καί νά τά παρουσίάσω σήμερα στούς μαθητές μου, προσφέροντάς τους ἕνα ἀπό τά καλύτερα μαθήματα πού ἔχω παραδώσει μέχρι τώρα. Ἡ θρησκευτική εὐλάβεια μέ τήν ὁποία παρακολοθοῦσαν γέμισε τήν ψυχή μου μέ μοναδική πληρότητα.Ἔστω καί ἕνα μόνο Ἑλληνόπουλο νά ἀφυπνισθεῖ τό κέρδος εἶναι τεράστιο! Νά εὐχαριστήσω ἐπίσης τόν ἀγαπητό Διηνέκη (πιστεύω πώς σίγουρα ἔχει δεῖ τό Φῶς γιά τό ὁποίο μιλᾶ ὁ Πλάτων καί ἔχει φτάσει στόν τέταρτο καί τελευταίο άναβαθμό τῆς Γνώσεως, αὐτόν τῆς Νοήσεως) γιά τό πλούσιο καί χρησιμότατο ὑλικό πού παρέθεσε πιο πάνω. Εἶναι τά μόνα θέματα πού ἀξίζουν νά διαθέτει κανείς τό μυαλό του καί τό χρόνο του. Σᾶς εύχαριστῶ ὅλους!

      Διαγραφή
    2. Ο Πλάτων είναι σαφέστατος: "Πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες"

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή Θεοδώρα κι᾿ἐμεῖς σ᾿εὐχαριστοῦμε γιά τήν παρουσία σου ἐδῶ καί τήν μεγάλη,νά εἶσαι βεβαία,χρησιμότητά της !
      Ἐπίσης χαίρομαι πού μία καθηγήτρια,στό σήμερα καί μ᾿ὅ,τι σημαίνει αὐτό,ἀποδεικνύεται ὄχι ἁπλῶς σωστή ἐκπαιδευτικός ἀλλά καί εὐαίσθητος ἄνθρωπος.Πάρα πολύ σημαντικό !!! Τυχερά τα παιδιά πού διδάσκεις.

      Καλή νύκτα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή
    4. Ἀγαπητέ μου Κώστα,συμφωνῶ βάσει λογικῆς.Ἀλλά πάντα ἀφήνουμε κι᾿ἕνα παράθυρο ἀνοικτό.Ἄλλως τε ἡ Αἰγηΐς θά στέκῃ ἐκεῖ μπροστά μας ὡς ἕνα παιδεῖο ἔρευνας πού ἴσως νά κρύβῃ καί τό μυστικό τῆς Ἀτλαντίδος. Ἴσως...

      Καλή νύκτα ἀγαπητέ μου Κώστα !

      Διαγραφή
  7. "Η θέση της Τροίας. Ένας γρίφος για τους "ειδικούς".
    Ο Σλήμαν βρήκε κάτι ερείπια. Τίποτε απ' όλα αυτά που γράφει ο Όμηρος δεν ταίριαζε αλλά για λόγους άγνωστους σ' εμένα όλοι μαζί αναφώνησαν νάτη η Τροία και πέσαν για ύπνο. Δείτε λοιπόν τι λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα:
    Ιλ. 10 333-5
    "αὐτίκα δ᾽ ἀμφ᾽ ὤμοισιν ἐβάλλετο καμπύλα τόξα,
    ἕσσατο δ᾽ ἔκτοσθεν ῥινὸν πολιοῖο λύκοιο,
    κρατὶ δ᾽ ἐπὶ κτιδέην κυνέην, "
    Βλέπετε λοιπόν τι λέει ο Όμηρος:
    "υπήρχε εξωτερικά τομάρι άσπρου λύκου"
    Αν όμως ο Όμηρος δεν είναι ένας ταξιδευτής του αγνώστου, ένας οραματιστής αλλά γράφει ότι βλέπει τότε έχουμε πρόβλημα μια και στην Μ. Ασία ποτέ δεν υπήρξαν άσπροι λύκοι. Άσπροι λύκοι υπήρχαν και υπάρχουν μόνο σε περιοχές πολικές. Αυτό σημαίνει ότι οι φίλοι μας οι ειδικοί εκτός από άσχετοι δεν κάνουν και τον κόπο να διαβάσουν έστω τα κείμενα."
    https://operiplous.blogspot.com/2010/10/blog-post_14.html
    "Ομηρική γεωγραφία: Η ανατροπή των πόλων
    Ας δούμε τώρα τι λέει ο Ορφέας για την δική του πραγματικότητα:
    (ύμνος στον ήλιο στίχος 4)
    "ΔΕΞΙΕ ΜΕΝ ΓΕΝΕΤΩΡ ΗΟΥΣ ΕΥΩΝΥΜΕ ΝΥΚΤΟΣ"
    Για τον Ορφέα λοιπόν ο ήλιος ανατέλλει από την δεξιά πλευρά και δύει αριστερά. Αν δεν ισχυριστεί λοιπόν κάποιος ότι ο Ορφέας ζούσε είτε στην Αυστραλία είτε στην Γη του Πυρός τότε ο κόσμος του ήταν αναποδογυρισμένος και ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο ήταν Νότιο και άρα σωστά έβλεπε τον ήλιο να ανατέλλει από Δεξιά.
    https://operiplous.blogspot.com/2012/06/blog-post.html
    H AΤΛΑΝΤΙΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ
    Η θέση είναι πια γνωστή. Ο περίπλους το έχει ήδη καταθέσει μαζί με τα στοιχεία. Ατλαντίδα είναι η Αυστραλία-Ν. Γουινέα-Παπούα. Το ταξίδι συνεχίζεται....
    Ελληνικά τοπωνύμια σε όλη την υφήλιο! [Χάρτες]
    https://www.pyli-apokalypseis.com/greece/item/4931-eimaste-pantou-ellinika-toponymia-se-oli-tin-yfilio-xartes
    Αντιγόνη
    Υ.Γ. Πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κρύψουν την αλήθεια και να περιορίσουν τους Έλληνες σε μιά μικρή γωνιά του πλανήτη, όταν όλος ο πλανήτης φωνάζει Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή