" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ἀνάρπαστος ὁ "Ἀγών μου" στήν Γερμανία !


Η σχολιασμένη έκδοση του «Mein Kampf» («Ο Αγών μου») που διατίθεται για πρώτη φορά από το 1945, προκάλεσε τέτοιο ενδιαφέρον από το κοινό στη Γερμανία ώστε ετοιμάζεται μια νέα έκδοση του προπαγανδιστικού βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ, ανέφερε την Πέμπτη το ινστιτούτο που έχει επιφορτιστεί με την έκδοσή του.

«Είναι αλήθεια», η ζήτηση είναι τεράστια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σιμόνε Πάουλμικλ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου (νότια Γερμανία), το οποίο εξέδωσε αυτή την κριτική έκδοση. Όσοι έχουν παραγγείλει το δίτομο βιβλίο θα πρέπει «να υπολογίζουν ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην παραλαβή του αντιτύπου τους», πρόσθεσε.
 
Το IfZ είχε προβλέψει αρχικά την έκδοση 4.000 αντιτύπων του «Mein Kampf», αλλά από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, την περασμένη Παρασκευή, «είχαν παραγγελθεί 15.000 αντίτυπα από τα βιβλιοπωλεία».
Δεν ήταν σε θέση να πει πόσα από τα αντίτυπα του δίτομου βιβλίου, που στοιχίζει 59 ευρώ συνολικά, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα.

Από τις 8 Ιανουαρίου, το «Mein Kampf», το οποίο έγραψε ο Χίτλερ το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή για απόπειρα πραξικοπήματος, είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

  Η επανέκδοσή του κατέστη δυνατή επειδή τα δικαιώματα του βιβλίου, που κατείχε η Βαυαρία από το 1945, περιήλθαν στο δημόσιο την 1η Ιανουαρίου.
 

o-agon-mou-650Η δημοσίευση του «Mein Kampf», ακόμη και σε μία έκδοση σχεδόν 2.000 σελίδων σχολιασμένη από ιστορικούς, έχει προκαλέσει επιφυλάξεις στη Γερμανία και αλλού, κυρίως στην εβραϊκή κοινότητα.
Μετά το τέλος του πολέμου, η υποκίνηση στον αντισημητισμό δεν απαγορευόταν στη Γερμανία αλλά οι βαυαρικές αρχές ήταν αντίθετες με κάθε επανέκδοση.
 
Ιδρυτικό κείμενο του ναζισμού, το «Mein Kampf», το οποίο αναφέρεται (και) στο σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων, είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε ο Φίρερ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου