" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Οἱ «συνετοί ἡγεμόνες» ...



«...Ένας ηγεμόνας λοιπόν, εφόσον πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί καλά τη φύση του ζώου, οφείλει να παίρνει ως παράδειγμα την αλεπού και το λιοντάρι, γιατί το λιοντάρι δεν ξέρει να προφυλάγεται από τις παγίδες και η αλεπού δεν μπορεί να προφυλαχτεί από τους λύκους. Πρέπει λοιπόν να είναι κανείς αλεπού για να αναγνωρίζει τις παγίδες και λιοντάρι για να τρομάζει τους λύκους. Εκείνοι που ακολουθούν μόνο την πρακτική του λιονταριού δεν καταλαβαίνουν από πολιτική.
 Επομένως, ένας συνετός ηγεμόνας δεν μπορεί ούτε πρέπει να τηρεί τον λόγο του, όταν η τήρηση αυτή αποδεικνύεται πως είναι σε βάρος του και όταν έχουν πάψει να υπάρχουν οι αιτίες που τον έκαναν να υποσχεθεί κάτι. 


Και αν οι άνθρωποι ήταν όλοι καλοί, αυτή η αρχή δεν θα ήταν σωστή. Όμως επειδή είναι κακοί και δεν θα τηρούσαν τον λόγο τους απέναντί σου, δεν πρέπει κι εσύ να τον τηρείς απέναντί τους. Ούτε έλειψαν ποτέ από έναν ηγεμόνα τα νόμιμα αίτια για να δικαιολογήσει αυτή την αθέτηση, Θα μπορούσαμε να δώσουμε άπειρα σύγχρονα σχετικά παραδείγματα και να αποδείξουμε πόσες συνθήκες ειρήνης και πόσες υποσχέσεις αποδείχτηκαν μάταιες και άχρηστες, γιατί οι ηγεμόνες δεν τήρησαν το λόγο που είχαν δώσει. Και όποιος ήξερε να χρησιμοποιεί καλύτερα την τακτική της αλεπούς πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα. Είναι όμως απαραίτητο να ξέρει να κρύβει καλά αυτή τη φύση του και να είναι καλός ψεύτης και υποκριτής. Οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και υπακούουν τόσο πολύ στην ανάγκη της στιγμής, ώστε εκείνος που τους εξαπατά θα βρίσκει πάντα κάποιον πρόθυμο να εξαπατηθεί..
( Νικολό Μακιαβέλι : «Ὁ Ἡγεμών» ,ἀπό ἐδῶ)

Διαχρονικές οἱ «ἀξίες» τῶν «συνετῶν ἡγεμόνων» καί πολιτικάντηδων...


Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

  1. Θα μοιράσουν το Αιγαίο, θα τσεπώσουν τα 72 δισ και μετά θα φύγουν! Θα έρθει ο Alexis...Αυτό είναι το σενάριο....

    peri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ Peri,ὁ Ἄξελ ἐξουσία δέν ξαναβλέπει.Θά τό δῇς...

      Καλῶς ὅρισες,ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
    το σενάριο δεν το ξέρει ακριβώς, ούτε αυτός που το γράφει.
    Οπότε τσάμπα διαφωνείτε.

    Το μόνο σίγουρο είναι ένα.
    Δεν μας επιφυλάσσει καλό τέλος.

    Ως προς τα άρθρο ένα σχόλιο.

    Αφού δεν είναι καλοί οι τύποι, γιατί κάθε 4 χρόνια τρέχετε να τους ψηφίσετε.
    Ο έξυπνος άνθρωπος θα την πατήσει 1 φορά.

    Τις υπόλοιπες ή δεν είναι έξυπνος, αλλά μ@λ@κ@ς ή είναι πονηρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εξουσια κατηντησε μια οικονομικη διαπλοκη ειτε με Αξελ ειτε οχι δεν εχει σημμασια.
    Γεματες κουταλες και αγια ολα.

    https://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/20/deneginanpote/

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν μας κυβερνουν απιστευτα ανθρωπακια σαν τον βλακουλη και τον μαλακομπουκο,που με καθε τροπο προσπαθου να μεινουν στην εξουσια,που δεν δισταζουν να παραμυθιαζουν τον νεοκουτο λαουτζικο,που παριστανουν τους υπερδημοκρατες καταστρεφοντας και γελοιοποιωντας την πατριδα μας,πραγματικα πελασγικη μου μονον ντροπη νοιωθω.....αλλαζουν σταδιακα την ιστορια του τοπου μας,καταργουν θρησκεια,οικογενεια,αλλαζουν τα ηθη μας τα εθιμα μας,και ο πνευματικος μας κοσμος ΑΠΩΝ...ισοπεδωθηκαν τα παντα,το μονο που ακους ειναι για το ελλειμα ,το αεπ, και νουμερα,νουμερα και παλι νουμερα..τιποτε αλλο....οποια καταντια στην χωρα του ορθου λογου,της αρμονιας,της ομορφιας,της φιλοσοφιας,της επιστημης,των επιτευγματων....Σουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να βάλουμε και το link μπας και μας επισκεφτεί καμία ψυχούλα...https://sedtome.blogspot.com/

    peri

    χαιρετώ!


    ΑπάντησηΔιαγραφή