" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Οἱ βαρύτατες εὐθύνες τῆς Ἑλληνικῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας γιά τήν Κυπριακή τραγωδία. ( Ἄς μήν δοῦμε τήν ἱστορία νά ἐπαναλαμβάνεται...)Ἡ στρατιωτική ἡγεσία ἐπί Ἰωαννίδη ( 1973) Μόνον τό καμάρι τούς ἔμεινε...! 
Όταν η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν πλέον γεγονός στις ο7.00 την 21ης Ιουλίου 1974, το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Φαίδωνα Γκιζίκη και την συμμετοχή του "πρωθυπουργού" Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου και του ταξίαρχου Ιωαννίδη, έδωσε διαταγές στον Αρχηγό στρατού Αντιστράτηγο Γαλατσάνο, στον Αρχηγό Ναυτικού Αντιναυαρχο Πέτρο Αραπάκη, στον αρχηγό Αεροπορίας Παπανικολάου και στον Αρχηγο Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριο Μπονάνο για γενική επιστράτευση και άμεση ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων που συστάθηκε στις 21/2/1985 για να ανοίξει τον «Φάκελλο της Κύπρου», συμφωνήθηκε οτι:

1. Μια μοίρα καταδρομών πλήρως εξοπλισμένη θα μεταφερόταν αεροπορικώς από την Σούδα στην Λευκωσία

2. Τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια θα έπλεαν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια παρακόλλησης της απόβασης των Τούρκων

3. Το πλήρως εξοπλισμένο 573 Τάγμα πεζικού με 550 Κύπριους εθελοντές θα μεταφερόταν με το επιταγμένο οχηματαγωγό πλοίο «Ρέθυμνο».

4. Να εμπλακούν από αέρος τα 34 υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOM που μόλις είχαν παραληφθεί.

Να σημειωθεί ότι κανείς από τους τρεις Αρχηγούς Όπλων δεν έφερε αντίρρηση εκείνη την στιγμή στα μέτρα αυτά, που ήταν αυτονόητα και επιβάλλονταν από την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από τις τέσσερις αυτές στρατιωτικές ενέργειες, πλην της πρώτης με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα, καμμία άλλη δεν πραγματοποιήθηκε.

Όσον αφορά την επέμβαση των υποβρυχίων την διαταγή Αραπάκη για μεταφορά τους στην Κύπρο ανακάλεσε ο Παπανικολάου με το σκεπτικό ότι τα χρειαζόταν στο Αιγαίο για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης είτε από Ανατολάς είτε από Βορρά. Νέα απόπειρα του Αραπάκη στις 22.7.1974 να σταλούν τα υποβρύχια, χωρίς ενημέρωση του ΑΕΔ αυτή την φορά, ανακλήθηκε (από ποιόν; δεν αναφέρει το Πόρισμα) το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου υπό το πρόσχημα της συμφωνίας εκεχειρίας και της έναρξης τριμερών διαπραγματευσεων στην Γενευη.

ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Ο ΔΟΛΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α/ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ
Ο απόπλους του εμπορικού πλοίου «Ρέθυμνος»που μετέφερε το 573 Τάγμα πεζικού υπό της διαταγές του Συνταγματάρχη Παπαποστόλου, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου για Κύπρο. Αμέσως μετά τον απόπλου ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου έλαβε 2 διαταγές ανάκλησης της αποστολής του. Με προσωπική του ευθύνη παράκουσε τις διαταγές που έλαβε και το πλοίο έφτασε λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο. Τότε με νέο σήμα, ο ΑΕΔ Παπανικολάου του έγραψε επί λέξει «…Σπευσατε και αποβιβάσατε τα τμήματα εις την ΡΟΔΟΝ απειλούμενην υπό Τούρκων…». Ο Παπαποστόλου έσπευσε στην Ρόδο εγκαταλείποντας την αποστολή του, όπου όταν έφτασε αντίκρισε ένα νησί που δεν είχε τεθεί καν σε επιφυλακή!

Τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOMS βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για επέμβαση. Η διαταγή για επέμβαση τους στάλθηκε δύο φορές στις 22.7.1974 από τον Στρατηγό Μπονάνο και ανακλήθηκε 2 λεπτά μετά. Η ανάκληση οφειλόταν κατά τον Παπανικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στον οποίο ο Μπονάνος τηλεφωνούσε για να επιβεβαιώσει τις διαταγές που έδινε. Ο Γκιζίκης σε κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός.

Και οι τέσσερις αυτές επεμβάσεις σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πόρισμα, είτε η κάθε μια μόνη της, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό, θα μπορούσε να μεταβάλλει δραματικά την στρατιωτική κατάσταση στο Νησί και ίσως να συντρίψει και εντελώς την εισβολή. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων «…η μη έγκαιρη αποστολή υποβρυχίων και η εξ αυτής μη επίθεση κατά της αποβατικής Τουρκικής δύναμης εστέρησε από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την μοναδική ευκαιρία να καταγάγουν μια μοναδική νίκη επί της Τουρκικής αποβατικής Δύναμης….» και λίγο μετά «….Η ποιότητα και το αξιόμαχο των υποβρυχίων τα καθιστούσαν αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση της αποβατικής εχθρικής ενέργειας…».

Για την επέμβαση των Φάντομς ομοίως αναφέρεται στο πόρισμα ότι «…η μη αποστολή των αεροσκαφών χρήζει περαιτέρω έρευνας, γιατί αν είχε εκτελεστεί η κατάσταση στην Κύπρο θα ήταν διαφορετική…»

Μια συνηθισμένη δικαιολογία που πρόταξαν οι Αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων για την άνωθεν περιγραφείσα συμπεριφορά τους ήταν οι δήθεν πληροφορίες που είχαν για επίθεση από την Βουλγαρία. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν σύμφωνα με τις καταθέσεις τους από τον "Αρχηγό¨ της ΚΥΠ Σταθόπουλο και τον ΑΣΔΕΝ Γκράτσιο που όμως στις καταθέσεις τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έδωσαν τέτοιες πληροφορίες.

Μια άλλη πολύ κρίσιμη πληροφορία είναι ότι το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) (Μπονάνος) ως τις 08.40 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δεν έδινε έγκριση στο ΓΕΕΦ (Γενικό επιτελείο Εθνοφρουράς) για άρξη του πυρός και ανάσχεση της εισβολής, αντίθετα καθησύχαζε ότι πρόκειται για άσκηση του Τουρκικού στρατού και συνιστούσε αυτοσυγκράτηση, όρο άγνωστο μέχρι τότε στην στρατιωτική ορολογία. Αυτό την στιγμή που τα αποβατικά πλοία των Τούρκων ήταν ορατά με γυμνό μάτι από την στεριά τις τελευταίες ώρες της 19ης Ιουλίου. Οι Τούρκοι έτσι κέρδισαν τουλάχιστον μια μέρα χωρίς να παρενοχληθούν στην απόβαση τους. Σύμφωνα με τον έγκυρο ερευνητή Κώστα Χατζηαντωνίου "...η μη εκμετάλλευση αυτής της νύχτας θα αποδειχθεί μοιραία....".

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Όσα γράφτηκαν ως εδώ αποτελούν μέρος του πορίσματος της ελληνικής βουλής για τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας. Τα στοιχεία είναι διασταυρωμένα, ενώ δόθηκαν λεπτομερείς καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους. Το πόρισμα όμως δεν έδωσε εξήγηση για την αλλοπρόσαλλη (προδοτική κατά την γνώμη μας) συμπεριφορά της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος).

Ὅλος ὁ πατριωτισμός τῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας ἐξαντλήθηκε στό νά φέρουν τούς «σωτῆρες» τῆς μεταπολιτεύσεως στήν Ἑλλάδα ! Μέ τήν Κῦπρον θά ἀσχολοῦνταν; Μά ἡ Κῦπρος ἔκειτο μακράν...! 
Οι τέσσερις συμμετείχαν στην ιστορική σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την προεδρία του Γκιζίκη στις 22 Ιουλίου 1974, όπου παρέδωσαν την εξουσία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάποια χρόνια μετά, ο αντιναύαρχος Αραπάκης και ο αντιστράτηγος Μπονάνος εξέδωσαν βιβλία όπου περιγράφουν τα τραγικά αυτά γεγονότα από την σκοπιά τους. Αξίζει να τα διαβάσετε....

Οι τέσσερις Αρχηγοί των όπλων παρέμειναν στις θέσεις τους επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας και χειρίστηκαν εγκληματικά και την αντιμετώπιση του Αττίλα 2, όπου με μνημόνια τους προς τον Καραμανλή που περιέχονται στο πόρισμα της βουλής, τον καλούσαν να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην ολοκλήρωση της τραγωδίας .

Οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί των όπλων (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος), πρωταγωνιστές της Χούντας του 1973, αποστρατευθηκαν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Αττίλα 2 με βαθμό επί τιμή, απολαμβάνοντας την σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα προνόμια των συνταξιούχων στρατιωτικών....

Να σημειωθεί ότι το "άνοιγμα" του Φακέλου της Κύπρου και ο καταλογισμός ευθυνών που θα προέκυπταν, αποτέλεσε συνηθισμένη πολιτική απειλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη για όλη την διετία 1987-1988. Γιατί άραγε... (ἀπό ἐδῶ)

Οἱ «μάγκες»,«πατριώτες» ἀξιωματικοί πού «ἀγωνίζονταν» μέσῳ πραξικοπημάτων γιά τό ...καλό τῆς Πατρίδος,ἀπέδειξαν στήν πιό καίρεια στιγμή πόσο «πατριῶτες» ἦσαν καί γιά πιό καλό πάσχιζαν... Ἄς ἐλπίσουμε,μέρες πού βιώνουμε καί πάλιν μέ τούς τουρανομογγόλους,νά μήν ζήσουμε κάτι ἀνάλογον,γιά νά μήν πῶ τραγικώτερον...

Θά δοῦμε...


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

 1. Τέτοια και χειρότερα μας ετοιμάζουν ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ.

  Την ώρα που η ΕΛΛΆΔΑ μας, βρίσκεται σε κίνδυνο, γίνονται πράματα και θάματα.
  ΤΏΡΑ.

  "ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΕΣ Ε.Π.Ο.Π λόγω ορίου ηλικίας".
  ΈΓΓΡΑΦΟ 21-7-2020

  Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΘΑ ΈΡΘΕΙ ΑΠΌ ΜΈΣΑ ΠΆΛΙ.
  .
  .

  ΠΗΓΗ:Kranosgr.com

  .

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΆΤΕ ΓΕΡΆ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΆ ΜΑΖΊ ΣΑΣ.

  .
  ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΑΧΑΡΝΑΊ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ἀγαπητή Ἀγγελική,Καλησπέρα !

   Αὐτή τήν φορά ὅ,τι κάνουν θά τό κάνουν στά χαρτιά. Κάτι πού βεβαίως εἶναι ΗΔΗ ἀποφασισμένο.

   Ἔφεραν τά κομμούνια τοῦ τσυριζα νά δώσουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας ( μέ ὅ,τι σημαινει αὐτό μελλοντικῶς γιά τήν Μακεδονία μας) καί τώρα μέ αὐτούς ( τούς «ἐθνικόφρονες δεξιούς») θά προχωρήσουν στό κόλπο γκρόσο. Μοίρασμα Αἰγαίου...

   Δυστυχῶς,γιά τήν Πατρἰδα μας,οἱ προδότες εἶναι πάντα στήν ἐξουσία. Καί ὅταν λέω πάντα ἐννοῶ ΠΑΝΤΑ !

   Σ᾿εὐχαριστῶ,ἀγαπητή Ἀγγελική !

   Διαγραφή
 2. Ποσο μα ποσο μοιαζει η σημερινη κατασταση με την αντιστοιχη προ της Αλωσεως!!!!!Τι να λεμε!!!! ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ!!!!! Οταν αναριθμητοι τοτε απολεμοι και ραθυμοι Σχολαριοι με τις υποκριτικες προσευχες, τα κομποσχοινια και τα μετανοειτε οχι μονο δεν ηθελαν να πολεμησουν αλλα πιστευαν οτι ειναι θελημα Θεου η πολη να Τουρκεψει!!!! Εξω απο τα ανυπερασπιστα τειχη μιλιουνια οι οι σπαχηδες και οι δερβισηδες του Μωαμεθ αλλα και γενιτσαροι-πολλοι γενιτσαροι(οι περισσοτεροι εξαγορασμενοι Ρωμιοι). Σημερα εκτος απο τους σημαιοφορους και συνεχιστες του Σχολαριου (πλην εξαιρεσεων) προστεθηκαν και στιφη Μαρξιστων - απατριδων και μειοδοτων στην καλυτερη περιπτωση.Πλην εξαιρεσεων και εδω βεβαια. Σχεδον ολοι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ-ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ!!!!Εις βαρος των υπολοιπων αυτο εννοω!!! Σημερα τον αντεθνικο-ανθελληνικο ρολο της τοτε καθεστωτικης Εκκλησιας τον ανελαβαν οι βολεμενοι στο απαισιο εκμεταλλευτικο συστημα του κρατους!!! Στο κρατος των μονιμων υπαλληλων!!! Οι νεοι γενιτσαροι του Εθνους. Ψαξτε να βρειτε ΕΝΑΝ απ αυτους που επιθυμει να υπερασπιστει την πατριδα αν δεν εχει ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!!!! Για τις ενοπλες δυναμεις μας ενα εχω να πω :το αλιευσα παλια απο ενα ιστολογιο και πιστευω οτι απηχει την αληθεια:ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ. ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, Ο,ΤΙ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΟΠΛΟ... (ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, ΑΡΜΑΤΑ LEOPARD 2 AKOMA KΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ NH-90 EINAI ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ).

  Η ΧΩΡΑ ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΘΕΙΑ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δέν ἔχω νά συμπληρώσω τίποτα περισσότερο,ἀγαπητέ Θαλῆ.Μόνον ἕνα : Ὁ πάτος νά εἶναι κάπου ἐδῶ,διότι ἄν ἔχει κι᾿ἄλλο,γρᾶψε ΤΕΛΟΣ !

   Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

   Διαγραφή