" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Νομπελίστας Χ.Πισσαρίδης: “Αμεσα κατάργηση του ευρώ”!


Νομπελίστας Χ.Πισσαρίδης: "Αμεσα κατάργηση του ευρώ"!Σε μια δήλωση-βόμβα προχωρά ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών του LSE Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος σε ομιλία του,την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στο London School of Economics αποκηρύσσει το ευρώ (αν και πρώην βασικός υποστηρικτής του κοινού νομίσματος) με το σκεπτικό πως «διχάζει την Ευρώπη» και ζητώντας ευθέως την διάλυσή του.
Στην ομιλία του ο καθηγητής,παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε τη δημιουργία του ευρώ και πλέον λέει ότι πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη όπως τη γνωρίζουμε και όπως λειτουργεί.

Είναι ο ίδιος που αρνήθηκε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον βρετανικό Τύπο ο Σερ Πισσαρίδης δηλώνει ότι ακόλουθα: «Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή μιας ad-hoc χάραξης πολιτικής και με ασυνεπείς πολιτικές ελάφρυνσης χρέους. Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες».
Η Telegraph επισημαίνει ότι ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που χρειάζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στις οικονομίες σε όλη την περιοχή.

logiosermis
pentapostagma.gr 

Βιογραφικό Χριστόφορου  Πισσαρίδη : 

Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε το 1948 στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Essex και διδάκτωρ του London School of Economics.
Διορίσθηκε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Southampton το 1974 και έπειτα από δύο έτη επέστρεψε στο London School of Economics. Είναι Καθηγητής Οικονομικών και έχει διατελέσει Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics.
'Έχει διακριθεί για τις έρευνές του στη θεωρία και πολιτική στην αγορά εργασίας και, ειδικότερα, στους προσδιοριστικούς παράγοντες της ανεργίας και των μισθών. Το πλούσιο ερευνητικό του έργο περιέχεται σε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνούς κύρους περιοδικά. Επιπλέον, έχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα απασχολήσεως στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στον ΟΟΣΑ.
Η επιστημονική του δραστηριότητα στη "Θεωρία Αναζήτησης" και σε άλλα μακροοικονομικά θέματα άρχισε το 1974 και συνεχίζεται έως σήμερα με τη συγγραφή 5 βιβλίων και 90 περίπου άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία.
Η οικονομική ανάλυση της ανεργίας έχει επηρεασθεί ριζικά από το επιστημονικό έργο του κ. Πισσαρίδη, το οποίο διδάσκεται σε πολλά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.
Το 1977 ο κ. Χ. Πισσαρίδης εξελέγη εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας και το 2002 εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας στα Οικονομικά της Εργασίας απονεμήθηκε το έτος 2005 στον κ. Πισσαρίδη από κοινού με τον κ. Dale Mortensen, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ.
Ο κ. Χ. Πισσαρίδης είναι ο πρώτος μη Αμερικανός οικονομολόγος που έλαβε το προαναφερόμενο βραβείο.
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας απένειμε το βραβείο Nobel στην Οικονομική Επιστήμη για το 2010 από κοινού στους αμερικανούς Peter Diamond, Καθηγητή του MIT, Dale Mortensen, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Northwestern και στον κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη, για τη συμβολή τους στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τα ρυθμιστικά πλαίσια και την οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου