" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΧ ΤΗΝ 16η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΧΡΥΣΟ. ΡΟΛΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Εδώ και μερικές μέρες οι ειδήσεις που μας μεταφέρουν Ελληνοαμερικανοί παράγοντες στην Αθήνα, είναι πραγματικά τραγικές. Στην αρχή δεν θέλαμε ούτε να πιστέψουμε ούτε να μεταδώσουμε. Όμως συζήτηση που είχαμε με μέλος των Ελληνοαμερικανών “Δημοκρατικών” που αποτελεί έναν από τους χρηματοδότες τους, μας οδηγεί σε μαύρα συμπεράσματα για το μέλλον του Αμερικανικού καπιταλισμού που διαχέεται σε όλον τον κόσμο. “Περιμένουμε κάποιες ακόμα ώρες για να δούμε εαν επαληθευτούν όλα όσα φθάνουν κι εδώ από τις ΗΠΑ. Ότι στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα κατεβάσουν ρολά και θα πάμε πάλι από την αρχή”, μας λέει ο ίδιος συνομιλητής.
“Το πρόβλημα είναι ότι εμπορικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες κάτι το οποίο τις κάνει απρόθυμες να δανείσουν χρήματα, ιδιαίτερα μεταξύ τους. Ενεργώντας από κοινού, οι Κεντρικές Τράπεζες ελπίζουν να έχουν μεγαλύτερη θετική επίδραση στις αγορές. Από την άλλη ωστόσο, αν αποτύχουν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι επιπλέον που να μπορούν να κάνουν. Νομίζουμε ότι φθάσαμε εδώ. Και εαν συμβεί κάτι τέτοιο, τελειώσαμε…”
Ο ίδιος παράγοντας θυμάται την εποχή του Κράχ του 1929. “Σας διαβάζω κάτι που έχει γραφεί για εκείνη την εποχή από ένα ντοκυμαντέρ για το πως έζησαν οι Ελληνοαμερικανοί το λουκέτο του 1929:
“Κι ύστερα ήρθε η μεγάλη ύφεση, «όχι γρήγορα, σαν καρδιακή προσβολή, αλλά ως αρθρίτιδα: αργά και βασανιστικά». Οι Ελληνες των ΗΠΑ την ένιωσαν στο πετσί τους. Γράφει ένας Ελληνας στην εφημερίδα: «Ανεργος, όλο το χειμώνα μόνο τέσσερις εβδομάδες εργάστηκα. Χρωστώ άφθονα εδώ κι εκεί. Νοίκι, ένα χρόνο πίσω. Τούτο τον μήνα Μάρτιον ο ιδιοκτήτης με πετάει έξω με 9 παιδιά! Πού να πάω; Πεντάρα δεν έχω. Η κατάστασίς μου είναι αξιοθρήνητος. Ουδείς όμως νοιάζεται. Ο μόνος τρόπος για μένα είναι ο δρόμος».
Στο ίδιο κλίμα και τα ελληνικά τραγουδάκια της εποχής: «Τι θα κάνουμε βρε φίλοι στην κατάσταση αυτή; Με τις τσέπες αδειανές περπατούμε μες στους δρόμους. Χούβερ, τι μας έκανες;».
Οι συνθήκες είναι τραγικές. Οι λίγοι που έχουν δουλειά είναι τρομοκρατημένοι μην τη χάσουν. Παιδιά τρώνε στα σκουπίδια, άνθρωποι περιμένουν στα συσσίτια, πλήθος οι άστεγοι στους δρόμους. Οι εικόνες συγκλονιστικές”, ολοκληρώνει στην αφήγηση του.
Κάποιοι προσπάθησαν τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ να πουλήσουν ακίνητα και να αγοράσουν χρυσό. Κανένας δεν αγοράζει. Κάποιοι άλλοι έχουν μετρητά. Μερικοί τα έφεραν στην Ελλάδα και τα “έθαψαν”. Λύση που είναι επισφαλής. Αναμένουμε…

makeleio
katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου