" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΕΝΩ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ!


φωτό
Την ίδια ώρα που οι γραικύλοι των Αθηνών ζητούν επιτακτικά την κατασκευή τζαμιών στην Αθήνα, οι τουρκαλάδες λειτούργησαν ως τζαμί την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, το απόγευμα της Παρασκευής!
Επί 52 χρόνια ο συγκεκριμένος ορθόδοξος ναός λειτουργούσε ως μουσείο και από τούδε και στο εξής θα είναι χώρος προσευχής των Μουσουλμάνων.
Κατά τη διάρκεια της προσευχής οι βυζαντινές τοιχογραφίες καλύφθηκαν με… κουρτίνες, καθώς στο Ισλάμ απαγορεύονται οι εικόνες.
Στην προσευχή παραβρέθηκαν περίπου 50 άτομα. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Τραπεζούντας Μαζχάρ Γιλντιρίμ δήλωσε πως «από σήμερα ξεκίνησε η προσωπική προσευχή των πιστών. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε και επίσημη τελετή».
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α’ 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σοβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, απεφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, κάτι ανάλογο θα επιχειρηθεί σύντομα και στην Αγια-Σοφιά στην Πόλη! Πότε; Πιθανολογούμε πως θα γίνει όταν οι γραικύλοι των Αθηνών θα εγκαινιάζουν το πρώτο τζαμί της Αθήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου