" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Γιατί οἱ ἐμπνευστές τοῦ τουρκικοῦ ἐθνικισμοῦ ἦσαν ἑβραῖοι ;


Τοῦ Ἀναστασίου  Γιαννᾱ            

       Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι πολιτικοί αναλυτές ασχολούνται με τα προβλήματα που δημιουργεί ο τουρκικός εθνικισμός στις γειτονικές  της Τουρκίας χώρες αλλά και στις μειονότητες που κατοικούν στο  εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι το πως και από ποιους δημιουργήθηκε αυτή η εθνικιστική ιδεολογία.

Οι Ουράνιοι Τούρκοι ή Γαλάζιοι Τούρκοι (τουρκικά: Göktürkler, ελλην. Γκιοκτούρκοι), γνωστοί επίσης ως Ασίνα και Ατσίνα Τούρκοι...

Μας το αποκαλύπτει ο καθηγητής Bernard  Lewis στο βιβλίο του  «Το Ισλάμ στην Ιστορία». Στην οθωμανική αυτοκρατορία δεν υπήρχαν εθνικιστικές -φυλετικές ιδεολογίες. Η κυρίαρχη ιδεολογία ήταν η πίστη στο Ισλάμ. Γι᾿αυτό και σέβονταν τους Άραβες που είχαν υπαχθεί στην οθωμανική κυριαρχία. Τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν μετά το 1800 εξαιτίας τριών Εβραίων. Ο πρώτος ήταν ο Arthur L. David (1811-1832), Άγγλος υπήκοος, ο οποίος ταξίδεψε στην Τουρκία και έγραψε ένα  βιβλίο με τίτλο «Προκαταρκτικές ομιλίες». Με αυτό προσπάθησε να αποδείξει ότι η Τούρκοι είναι μία ξεχωριστή φυλή και ανώτερη από τους Άραβες και τους άλλους ανατολικούς  λαούς. Το βιβλίο του  Arthur L. David μεταφράστηκε στα Τουρκικά και έτσι άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες  ιδέες για την ανωτερότητα της «Τουρκικής  φυλής». 

Ο David Leon Cahun( φωτό ἀριστερά) καταγόταν από μια διακεκριμένη οικογένεια, η οποία ανήγαγε την καταγωγή της στην εποχή του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας . Ο ανιψιός του, ο γιος της Mathilde Cahun, Marcel Schwob (1867–1905), ήταν πολυγραφότατος Γάλλος συγγραφέας. Ο Γάλλος φωτογράφος και συγγραφέας Claude Cahun (γεννήθηκε ως Lucy Renee Mathilde Schwob, 1894–1954) ήταν ο ανιψιός του...( ἐδῶ

Ο δεύτερος Εβραίος ήταν ο  David Leon Cahun, Γάλλος υπήκοος. Το 1899 έγραψε το βιβλίο «Γενική εισαγωγή στην ιστορία της Ασίας», στο οποίο και αυτός εκθείαζε την ανωτερότητα της «Τουρκικής φυλής» και μιλούσε για τα «επικά κατορθώματά» της στο πέρασμα της ιστορίας. Θεωρείται ένας από τους εμπνευστές του παντουρκισμού. 

Ο τρίτος, και ίσως  αυτός που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στην ανάπτυξη του Τουρκικού εθνικισμού ήταν ο Ουγγροεβραίος Arminius Vambery, ιστορικός, γλωσσολόγος και κατάσκοπος για λογαριασμό των Άγγλων. Δημοσίευσε πολλές εργασίες   στις οποίες υποστήριζε την ανάγκη αναγέννησης του τουρκικού εθνικισμού και γενικότερα της τουρκικής «κουλτούρας». Ανέπτυξε στενές σχέσεις με την οθωμανική ελίτ και έγινε γραμματέας του Φουάτ Πασά.

Ὁ οὐγγροεβραῖος, Arminius Vambery

   Φυσικά τίθεται το ερώτημα: γιατί αυτοί οι Εβραίοι να θέλουν την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη: για δύο λόγους. Πρώτον  διότι πίστευαν ότι έτσι θα κατέστρεφαν  τις καλές  Τουρκοαραβικές σχέσεις και, μέσα από την σύγκρουση του τουρκικού εθνικισμού με τον αραβικό, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Παλαιστίνη (όπου επιδίωκαν την ίδρυση εβραϊκού κράτους). Πράγματι, ένας από τους  θεμελιωτές του Αραβικού εθνικισμού ήταν ο Ιταλοεβραίος  Yaghoub Zow'e. Ζούσε στο Παρίσι όπου ίδρυσε την εφημερίδα ‹‹EI-Vatan-el-Mesri››, μέσω της οποίας προπαγάνδιζε τις εθνικιστικές ιδέες στους Άραβες.

         Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, με την ανάπτυξη ενός κοσμικού εθνικισμού, θα κτυπούσαν τα θρησκευτικές δομές  πάνω στις οποίες ήταν στηριγμένη η Οθωμανική αυτοκρατορία  και με αυτό το τρόπο θα προετοίμαζαν το έδαφος για την  εθνικιστική επανάσταση (1908) των λεγόμενων Νεότουρκων, που  δεν ήταν στην πραγματικότητα παρά μία εβραϊκή επανάσταση. Την επανάσταση αυτήν, πράγματι, την  έφεραν εις πέρας οι ντονμέδες, δηλαδή Εβραίοι που φαινομενικά είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά μυστικά ήταν οπαδοί του εβραϊκού μεσσιανικού-γνωστικού κινήματος του Σαμπετάι Ζέβι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Κεμάλ Ατατούρκ.  Στην συνέχεια αυτοί οι ντονμέδες αποτέλεσαν την κυβερνητική ελίτ της Τουρκίας. Έτσι , αυτή η χώρα  οδηγήθηκε έξω από τον Μουσουλμανικό κόσμο και έγινε αργότερα ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ. 


Όμως , ως γνωστόν, η ιστορία είναι απρόβλεπτη : Μετά την άνοδο του Ερντογάν η Τουρκία ξαναγυρίζει στο ισλαμικό της παρελθόν. Έτσι η συμμαχία με το Ισραήλ διαλύεται, και οι παλιοί φίλοι τώρα γίνονται εχθροί.

       Είπαμε ότι η Τουρκία ξαναγυρίζει στο Ισλαμικό παρελθόν της; Ναι, το είπαμε και έτσι είναι - μόνο που τώρα αυτό το τουρκικό Ισλάμ είναι  -ανεπανόρθωτα ίσως- μπολιασμένο με τον εθνικισμό.

Ἀπό : Θεόδοτος 


Ἐπίσης ξαναδιαβάζουμε : 

Οἱ Ἀσίνα,οἱ Χάζαροι καί στό βάθος ...Σιών !

Εἶναι ὅλα μέσα στό σχέδιον

Τά «σατανικά» σχἐδια τῆς «μαύρης ἀριστοκρατίας»

Τουρκία,ὁ πιστός δοῦλος τοῦ Σιωνισμοῦ !

Ἡ ἑβραϊκή σέκτα πού ἐξουσίαζε καί ἐξουσιάζει τήν Τουρκία !

Καί βεβαίως τήν σειρά : 

Οἱ βαθιές ῤίζες τῆς τουρκο-ἰσραηλινῆς σχέσεως... 


Ἡ Πελασγική

9 σχόλια:

  1. Ἀγαπητή Πελασγική, ἀκόμη καί σήμερα οἱ ντονμέδες κυβερνοῦν τήν Τουρκία. Πιστεύω πώς ὁ Ἐρντογάν θά πέσει ἀπό τήν ἐξουσία μόνο ἄν καί ὅταν τό ἀποφασίσουν οἱ Κότς καί οἱ Σαμπατζή. Ἡ συμμαχία μέ τό Ἰσραήλ ποτέ δέν διαλύθηκε. Τά γεγονότα μέ το Mavi Marmara ἧταν γιά τό θεαθῆναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὅπως τά λές ! Ἀκριβῶς !!!

      Καλησπέρα ἀγαπητή Θεοδώρα !

      Διαγραφή
    2. Γιά τούς ἀναγνῶστες μας κάποια διευκρινιστικά περί Κότς καί Σαμπατζί.

      Οἰκογένεια Σαμπατζί : Η οικογένεια Sabancı είναι μια από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Τουρκία σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων Forbes του 2016, με εκτιμώμενη περιουσία να κυμαίνεται μεταξύ 20-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων... ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sabanc%C4%B1_family )

      Οἰκογένεια Kότς : τουρκική οικογένεια επιχειρηματιών που ιδρύθηκε από τον Vehbi Koç , έναν από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους ανθρώπους στην Τουρκία. Οι εγγονοί του, η τρίτη γενιά της οικογένειας Koç, διοικούν σήμερα τον μεγαλύτερο όμιλο εταιρειών της Τουρκίας, την Koç Holding , τη μοναδική τουρκική εταιρεία στη λίστα Fortune Global 500 ... ( https://en.wikipedia.org/wiki/Ko%C3%A7_family)

      Διαγραφή
  2. Λείπει ο Θεόδοτος πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ὄντως ! Εὐτυχῶς ὑπάρχουν παρακαταθήκη τά θέματά του. Κάτι εἶναι κι᾿αὐτό.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  3. Οι άπιστοι, οι ειδωλολάτρες και οι Τούρκοι, ούτε καλού, μήτε κακού πρόξενοι γίνονται. Αλλά οι χριστιανοί προξενούν, παν κακόν.

    Από το βιβλίο του Μονάχου Νεοφύτου

    Υγ. επιβεβαιώθηκαν αυτοί που μας είπαν ότι"αυτοί" θέλουν να χύνεται χριστιανικό αίμα και το βιώνουμε σήμερα στον πόλεμο μεταξύ ορθοδόξων λαών, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αὐτό ἄς τό καταλάβουν οἱ Οὐκρανοί πρῶτα,πού ἐπί 8 χρόνια ( ἀπό τήν ψευτο-ἐξέγερσιν τοῦ λαοῦ τό 2014) ἔχουν αἱματοκυλήσει τήν περιφέρεια τοῦ Ντονμπάς. Κυριολεκτικῶς τήν ἔχουν αἱματοκυλήσει.

      Ἐπίσης πιά ἦταν ἡ ἀντίδρασις τῶν Χριστιανῶν Οὐκρανῶν ὅταν ὁ Ζελένσκυ ἀνακοίνωνε τό κυνήγι τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ;

      Ἄς δοῦνε κι᾿αὐτοί πόσο μερίδιο εὐθύνης τούς ἀναλογεῖ...

      Καλησπέρα άγαπητέ !

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς έχει πιάσει τόπο η προπαγάνδα και υπάρχουν αδέρφια που είναι αντιμαχόμενα, πολλές οικογένειες διαλύθηκαν διότι ο άντρας πήγε από τη μια μεριά και η γυναίκα από την άλλη. Το μίσος που έσπειραν, έντεχνα έπιασε τόπο κι έχουμε κι εμείς ως Έλληνες μεγάλη ευθύνη.
      Το πρώτο που έπρεπε να γίνει είναι ότι!!!
      Ως χώρα που έχουμε αναγνωρισμένη ΕΘΝΙΚΗ μειονότητα στις εμπόλεμες περιοχές, να φροντίζαμε να πάρουμε το πάνω χέρι σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Αντ' αυτού έγιναν "αρμοδιως" τα εντελώς ανάποδα. Το μόνο ευτύχημα είναι ότι ο λαός, στο μέτρο του δυνατού, δείχνει αντίθεση.
      Μόνο ο Θεός θα δώσει τη λύση.

      Διαγραφή
    3. Ἄν καί βλέπαμε τίς προδοτικές πολιτικές,ἀνέκαθεν,ὡς λαός,δυστυχῶς,δέν λειτουργοῦμε μέ γνώμονα τό συμφέρον τῆς Χώρας μας,οὔτε τό κοινό καλό.Ὁ ἑαυτούλης μας,προέχει καί γιά τόν λόγο αὐτό ἔχουμε στήν πλάτη μας τίς ἴδιες πολιτικάντικες οἰκογένειες,πάνω ἀπό 100 χρόνια ! Γιά ποιόν λογον ;

      Γιά νά ερθῇ ἡ στιγμή πού θά μᾶς σερβίρουν κάποιες "Συνομοσπονδίες" θέλουμε δέν θέλουμε καί θά χτυπαμε τό κεφάλι μας. Θά εἶναι ὅμως πολύ ἀργά τότε...

      Μακάρι νά ὑπάρξη κάτι καλό πού θά δώσῃ ἄλλη τροπή στά πράγματα,γιά τήν Ἑλλάδα πάνω ἀπ᾿ὅλα !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή