" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ἄλλο κρίση ἄλλο γεω-στρατηγικά σχέδια. Ἀπό τόν Ἐρντογάν,παρακαλῶ,πού κρατᾷ ἀκόμη...


 «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τον Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είμαι φίλος με τον Τούρκο πρόεδρο».

Ο Ράμα δεν κρύβει τον θαυμασμό και τη «χημεία» του με τον Ερντογάν, άσχετα αν αυτή η στενή σχέση θυμίζει εποχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τον Αλβανό πρωθυπουργό σε ρόλο ντόπιου… Πασά και τον Ερντογάν ως ισχυρό… Σουλτάνο.

Για τον Τούρκο πρόεδρο και τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, η Αλβανία είναι ένα αγαπημένο και βολικό μέρος για την προσωπική του διπλωματία, αν και υπάρχουν αλβανικές φωνές που επικρίνουν δημόσια τον εναγκαλισμό της Άγκυρας από τα Τίρανα.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποιεί συστηματικά την οικονομία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τη φιλανθρωπία και την ανθρωπιστική βοήθεια για να επεκτείνει την επιρροή της σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αλβανία.


Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια
, με περισσότερες από 600 τουρκικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στα Τίρανα δεν έλειψαν οι δημόσιες φιλοφρονήσεις και η «γοητεία» μεταξύ των δύο ανδρών, που ο καθένας χρησιμοποίησε τη συνάντηση για επικοινωνιακούς λόγους και για να ενισχύσει το εκλογικό του κοινό.

Συνολικά, ο Ερντογάν και ο Ράμα υπέγραψαν επτά συμφωνίες, εμπορικές, εκπαιδευτικές και στρατιωτικές, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι δεσμοί με την Αλβανία βρίσκονται σε επίπεδο «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», τονίζοντας ότι οι δύο χώρες στοχεύουν να επιτύχουν ετήσια ανταλλαγή 1 δισ. δολαρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε την Αλβανία να πατάξει μέλη και οπαδούς της FETO, του δικτύου του εξόριστου Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορώντας την για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Το γεγονός ότι τα μέλη της FETÖ καταφεύγουν στη φιλική και αδελφική Αλβανία πληγώνει βαθιά τον λαό μας.

» Η προσδοκία μας είναι ότι θα κάνετε πιο αποφασιστικά βήματα κατά των δομών της FETÖ στην Αλβανία», είπε ο Ερντογάν δημοσίως, ζητώντας από τον Ράμα να «ξεπεράσει τα όρια» μ᾿ αυτούς τους Γκιουλενιστές που έχουν καταφύγει στην Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για «απαγωγή» και «επιστροφή» στην Τουρκία «αντικυβερνητικών» αιτούντων άσυλο που είχαν καταφύγει στην Αλβανία ως μέλη του δικτύου FETÖ.

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το ανακαινισμένο τζαμί Et'hem Bej*  στο κέντρο των Τιράνων.


«Ο αδελφός στέκεται δίπλα στον αδερφό του όταν χρειάζεται, όχι όταν το ζητάει», είπε ο Ερντογάν, με τον Ράμα να επαινεί δημόσια τον Τούρκο πρόεδρο, αποκαλώντας τον «πολύτιμο φίλο» όχι μόνο των Αλβανών αλλά και του εαυτού του.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απένειμε στον Ερντογάν τον τίτλο του «Επίτιμου Πολίτη» της χώρας, ενώ η κεντρική πλατεία** στα Τίρανα θα φέρει πλέον το όνομα του Τούρκου ηγέτη.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την ίδια ώρα που Ράμα και Ερντογάν αντάλλαξαν δημόσιες φιλοφρονήσεις, στην πόλη Lezhë, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Γεώργιου Καστριώτη ή ευρύτερα γνωστό ως Σκεντέρμπεη.

Ο Καστριώτης για χρόνια αντιστάθηκε στην οθωμανική εισβολή στα Βαλκάνια και είναι εθνικός ήρωας για την Αλβανία. 

Ἀπό : greekcitytimes.com


* Σχετικῶς μέ τό τζαμί Et'hem Bey πού βρίσκεται στο κέντρο τῆς πόλεως τῶν Τιράνων ν᾿ἀναφέρουμε πώς  ἀναστηλώθηκε μέ τουρκική χρηατοδότηση ἀπό την Τουρκική Ὑπηρεσία Συνεργασίας καί Συντονισμοῦ, ΤΙΚΑ


 ** Γιά τήν πλατεία πού ἔλαβε τό ὄνομα τοῦ Ἐρντογάν,διαβάζουμε πώς πρὄκειται γιά μία πλατεία στήν πόλη Λάτς ( Laç)ὅπου : 

Πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης των σπιτιών ( συγκρότημα 522 διαμερισμάτων) που κατασκευάστηκαν μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 στο Λατς, τα οποία χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Η Πλατεία στο Λατς πήρε το όνομα του Τούρκου προέδρου
 
«Η λύπη της Αλβανίας είναι η λύπη μας. Η ευτυχία της Αλβανίας είναι η ευτυχία μας. Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ της ειρήνης και της ευημερίας σας και της δικής μας. Αναλάβαμε δράση μόλις μάθαμε για τον σεισμό και τρέξαμε να σας βοηθήσουμε με όλα τα μέσα», είπε ο Ερντογάν στην επίσημη τελετή. Εκτός από το συγκρότημα διαμερισμάτων, η Τουρκία ανακαίνισε δύο σχολεία στην ίδια περιοχή και μια πλατεία με το όνομα «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.( πληροφορίες ἀπό ἐδῶ)

Σημειῶστε πώς στήν συγκεκριμένη πόλη ἡ ἐκκλησία τῆς πόλεως εἶναι ἀφιερωμένη στόν Ἅγιο Ἀντώνιο τῆς Πάδοβα. ( ἐδῶ καί γιά τόν Ναό ἐδῶ). Ἐπίσης στό βίντεο μέ τήν παράδοση τῶν διαμερισμάτων πού πραγματοποιήθηκε τόν περασμένο Δεκέμβριο παρουσία τοῦ Ράμα,παρατηροῦμε τό χριστουγεννιάτικο δένδρο στήν πλατεία μπροστά ἀπό τό συγκρότημα διαμερισμάτων καί γενικότερα τόν ἑορταστικό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Ὅπως διαβάζουμε μετά τήν πτώση τοῦ κομμουνισμοῦ εἶχαν γίνει προσπάθειες προσηλυτισμοῦ τῶν μουσουλμάνων στόν καθολικισμό. Μήπως γι᾿αὐτό ὁ Ἐρντογάν προσφέρθηκε γιά τήν χρηματοδότηση ; Κάτι πού δέν θά τό λησμονήσουν οἱ εὐεργετημένοι κάτοικοι,μ᾿ὅ,τι σημαίνει αὐτό μελλοντικῶς, ἀφοῦ τ᾿ὄνομά του ἔλαβε καί ἡ πλατεἰα ;
Παρακολουθείστε τό βίντεο  ἐδῶ

Οἱ φωτό τοῦ θέματος,ἀπό : ἐδῶ,ἐδῶ,ἐδῶ,ἐδῶ.

Υ.Γ. Ξέρει καλά τήν Ἀλβανία καί τούς ἀλβανούς ὁ Ἐρντογάν. Διαβᾶστε και δεῖτε αὐτό : 




Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Tους Αλβανούς κατέβασαν οι Οθωμανοί στην Πελοπόνννησο κατά τα Ορλωφικά για να καταστείλουν την εξέγερσι, με επακόλουθο σφαγές, δηώσεις,λαφυραγωγίες και βιασμοί Ελληνίδων.
    Οι μάχες της Εθνεγερσίας διεξήχθησαν με Αλβανούς και με τους Άραβες της Αιγύπτου υπό τον Αλβανό Ιμπραήμ, αποσταλέντες από τον επίσης Αλβανό χεδίβη της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ.
    Σε όλες τις απελευθερωτικές μάχες μετά την δημιουργία του μικροσκοπικού ελλαδικού κράτους μέχρι την τελευταία μάχη του Μπιζανίου απέναντι είχαμε Αλβανούς.

    Μέτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή